Aeroportul Henri Coandă – noul salon business

Mocheta » Mochete | 27 iunie 2015
Amenajare aeroport Henry Coanda

În luna februarie a acestui an, în incinta Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost deschis un nou salon de protocol, pentru pasagerii care caută un plus de confort în așteptarea plecării cu avionul. Amenajarea cu o suprafață de peste 250 mp și capacitate de 57 de locuri este remarcabilă prin compoziție și culori, pardoselile acoperite cu mochetă premium având un rol special.

Amenajare aeroport Henry Coanda
 
Amplasat în Terminalului Plecări al aeroportului, la etajul al II-lea, este cel de-al patrulea salon de protocol amenajat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (sau al cincilea, dacă îl luăm în calcul și pe cel oficial), fiind destinat segmentului business. Realizarea lui a fost considerată o necesitate, în condițiile în care saloanele de protocol ale Aeroportului Henri Coandă au înregistrat o creștere continuă a solicitărilor (peste 175.000 de utilizatori în 2014, cu 20% mai mult ca în anul precedent, la un trafic de peste 8 milioane de pasageri).

Investiția s-a ridicat la circa 200.000 de euro și a constat în amenajări și dotări pentru alimentație publică, pentru relaxare și socializare, dar și pentru a fi utilizate în voie laptopurile, tabletele sau alte electronice din această gamă. Designul a fost conceput de biroul de arhitectură Nuca Studio, a cărui intenție a fost de a valorifica o serie de elemente proprii acestei locații: deschiderea largă spre exterior prin fațada vitrată, către sud (deci multă lumină), atmosfera de ”poartă către lume” a unui aeroport, ambianța ”industrială” dată de structurile metalice masive. S-a optat deci pentru o cromatică bogată, ludică, aparent aleatorie, care să înveselească spațiul și să-i dea o identitate. O replică la amploarea incintei și la zgomotul de fond (o problemă reală) a fost crearea unor spații semi-închise, care să ofere posibilitatea obținerii intimității sau a izolării unui grup restrâns. Aceste ”cochilii” personalizate, acoperite cu materiale fonoabsorbante și, de asemenea, viu colorate, dau senzația de relativă protecție și mențin tonusul pozitiv. Texturile moi, calde, contribuie și ele la schimbarea percepției asupra unui spațiu fără prea multe repere estetice. Au rămas, desigur, și zone mobilate simplu, funcțional, cu perspectivă spre pistele avioanelor, un element care merita valorificat.

Ajungând la pardoseli, acestea au fost acoperite cu mochetă furnizată de Burmatex, producător britanic ce mizează pe calitatea materialului, dar mai ales pe o cromatică individualizatoare. Nuanțele prezente pe pardoseală se regăsesc și pe pereții separeului pentru fumători. Au fost selectate game de mochetă atât sub formă de dale (gama Academy), cât și sub formă de role (gama Classic), într-o mare varietate de culori:
  • Cele sub formă de dale: bej închis (model Hereford Stone), roșu spre roz (Rougemont Red), turcoaz (Dover Tea), albastru marin (Strathallan), auriu (Kingsmead Gold);
  • Cele sub formă de role: maro (Angus Tan), albastru închis (Devon Blue), albastru spre mov (Surrey Blue), albastru spre turcoaz (Sussex Sea).
Dalele de mochetă au fost montate alternând direcția de orientare a modelului (perpendicular), astfel încât spațiul a căpătat un ”ritm” suplimentar. Trebuie menționat și faptul că stratul suport a fost o pardoseală tehnică supraînălțată, cu doze încastrate ale căror capace a fost acoperite de asemenea cu mochetă.

Montajul a fost încredințat unei echipe de la firma Karina R, care a reușit să finalizeze lucrarea în 10 zile. S-au folosit adezivi Forbo Erfurt adecvați pentru acest tip de acoperire, în două variante, în funcție de necesitate: Forbo 546 (un produs fără solvenți care permite o fixare rezistentă, dar și înlocuirea fără efort a mochetei uzate, când va fi cazul), respectiv Forbo 233 (adeziv de contact, cu priză rapidă, util inclusiv la fixarea plintelor).
Dată fiind destinația spațiului, care nu este un simplu lounge, aici servindu-se de asemenea alimente și băuturi, întreținerea va fi frecventă și intensă, ceea ce înseamnă o solicitare în plus pentru materialele folosite. Montatorii, conștienți de faptul că este o lucrare de referință, dar și de mare responsabilitate (dată fiind clientela salonului), ne-au asigurat că vor rezista cu brio, iar mocheta va arăta perfect multă vreme de acum încolo. 

Info
Lucrare: Salonul Business AIHCB
Suprafață: 250 mp
Design: Nuca Studio
Execuție: Karina R
Materiale:
-    Adezivi Forbo  Erfurt
-    Mochetă Burmatex – dale și role
Timp de execuție: 10 zile
Inaugurare: februarie 2015
Sisteme profesionale pentru pardoseli