Ameliorarea acusticii pardoselilor flotante

Parchet » Pardoseli laminate | 20 decembrie 2012
Acustica unei clădiri depinde de structura acesteia, de componența zidurilor și
planșeelor, de ferestre etc., dar într-o anumită măsură și de pardoseli. Cea mai importantă problemă pe care o ridică aceste suprafețe este reprezentată de zgomotul de impact, atât de neplăcut pentru cei expuși. Situația este și mai dezagreabilă în cazul pardoselilor flotante, de aceea compania Witex a gândit un sistem de protecție acustică adaptat tipurilor de parchet laminat pe care le produce.


Sub pașii unor pantofi cu talpă rigidă sau cu toc, zgomotul este amplificat de o pardoseală flotantă. În general, pentru protejarea celor aflați cu un etaj mai jos sunt folosite materiale ușoare cu foarte mult aer înglobat, desfășurate pe o suprafață cât mai mare. Dar aceasta nu îi ajută pe cei aflați în aceeași încăpere cu sursa zgomotului. În același timp, testele arată un lucru important: cele mai neplăcute sunt sunetele de frecvență înaltă. Sunetele grave sunt mai puțin deranjante, iar Witex a conceput un tip de underlay care a ținut cont de acest fapt. În consecință, în loc de un underlay ușor (care, oricât de gros ar fi, nu îmbunătățește situația), a fost conceput un material greu, cu puțin aer. Stratul respectiv, având și rol de preluare a micilor denivelări, ori de strat hidroizolant va avea și menirea de a absorbi acele frecvențe înalte ale sunetului, oferind o protecție fonică mult superioară. Stratul în discuție este de numai 2 mm grosime, dacă este aplicat direct pe șapă (furnizat sub formă de rolă), respectiv de 2,8 mm dacă vine lipit direct pe parchet. Sistemul oferit de Witex poate fi folosit fără probleme și pentru încălzirea prin pardoseală. Prin acest sistem, pardoseala nu mai poate fi definită ca integral flotantă, dar permite fără probleme modificări dimensionale pe orizontală. În același timp, trebuie spus că montajul necesită un minimum de profesionalism, pe care montatorii îl capătă în cadrul instalării pardoselilor lipite (este necesară atenție la umiditatea șapei). În fond, este un produs conceput șI montat de profesioniști!

Toate pardoselile Witex au o excelentă protecție împotriva umezelii, prin etanșarea pe toate laturile plăcii de laminat (se remarcă o culoare mai închisă a marginilor), dar și prin conceperea specială a tuturor materialelor componente astfel încât să fie prevenită umflarea. Unele colecții, care au stratul de bază de tip AquaProtect, sunt chiar potrivite pentru utilizarea în medii umede.

Eco-Witex

Cu produsele și inovațiile sale, Witex promovează utilizarea responsabilă a resurselor naturale, atât ca materii prime, cât și în procesul de producție. Pardoselile laminate Witex, realizate din conglomerate din lemn de mare densitate sunt obținute în proporție de 90% din lemn și 10% dintr-o rășină adeziv ecologică. Lemnul provine doar din exploatările forestiere din Germania care folosesc un sistem de gestionare durabilă, fără a apela la lemn din pădurile tropicale. Sistemul de protecție acustică este și el înscris în această strategie a companiei: Sound Protect Eco este obținut în proporție de peste 90% din materii prime naturale și regenerabile.

  1. Chenar de protecție rezistent la apă
  2. Suprafață cu rezistență ridicată (rășină melaminică)
  3. Film decorative
  4. DPL+, strat suplimentar de rășină pentru colecțiile Piazza și Grande
  5. Stratul de bază, din HDF protejat împotriva apei
  6. Sistem de prindere tip click
  7. Protecție acustică sub formă de rolă sau preinstalată

Folia fonoizolantă „Sound-Protect Eco Plus“ e un material realizat în proporție de peste 90% din materii prime naturale, fiind adecvată și pentru aplicarea peste pardoseli încălzite. În grosime de 2 mm, prezintă o parte cașerată și o barieră de vapori integrată, fiind disponibilă în role de 1 m lățime. Reduce sunetul de pășire cu peste 21 dB și are un coeficient de rezistență la transfer termic de 0,034 m2/kW. Versiunea „Sound-Protect Eco Plus“ se deosebește de prima prin grosimea de 2,8 mm și valorile superioare atinse: reduce sunetul de pășire cu peste 23 dB și are un coeficient de rezistență la transfer termic de 0,036 m2/kW.

INFO
Witex Flooring
Products GmbH
Nord-West-Ring 21, D-32832 Augustdorf
Tel.: +49.5237.609-0;
E-mail: info@witex.com
Reprezentanta Romania: Vertrieb Keller SRL
Str. Unirii 5, RO-320085 Resita
Mobil: 0744.582.637;
E-mail: office@v-k.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli