Anuala de Arhitectură – București, 2018; Gala Premiilor: 5 iulie 2018

Pardoseli » Evenimente | 03 iulie 2018

 

Anuala de Arhitectură București 2018, ajunsă la ediția a XVI-a, va avea tema ”de utilitate publică”, iar organizarea va fi asigurată, ca de fiecare dată, de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România. Manifestarea se va desfășura în două etape: 20 iunie – 5 iulie (când se va desfășura concursul de arhitectură și se vor ține o serie de conferințe), respectiv 6 octombrie – 10 decembrie (expoziții și alte evenimente satelit, cu itinerarea Anualei prin cartierele bucureștene).

Tematica se va concentra, conform organizatorilor,  pe dezbaterea diverselor situații întâlnite în practica profesională a arhitectului bucureștean, pe relațiile cu administrația, cu mediul de construcții și va avea ca punct central imaginea orașului ca loc al negocierii. Intenția este de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane. O serie largă de conferințe, dezbateri, evenimente și workshop-uri se vor concentra în această direcție de analiză.

Menționăm că în mai 2018, OAR București a publicat ”Raportul pentru București 2018”, o lucrare în care un colectiv de arhitecți vorbește despre importanța aplicării unor soluții integrate de dezvoltare urbană, cu implicarea arhitecților, a specialiștilor din toate domeniile relevante, a companiilor și locuitorilor Capitalei, în urma evaluării principalelor provocări cu care se confruntă aceștia.  

În mod tradițional deja, revista noastră va fi prezentă atât la gală, cât și la principalele evenimente ale manifestării, ca partener media. 

 

Juriul secțiunilor de arhitectură construită

·         Arh. Juan Trias de Bes (Spania) - Președintele juriului

·         Arh. Yoshihide Kobanawa (Japonia)

·         Arh. Jean-Paul Viguier (Franța)

·         Arh. Marc Jay (Danemarca)

·         Dr. arh. Marian Moiceanu (România)

Juriul secțiunilor ”Cercetări prin arhitectură”

·         Dr. Arh. Françoise Pamfil - Președintele juriului

·         Arh. Dan Clinci

·         Scriitor Marius Chivu

 

Premiile concursului de proiecte al AAB 2018 vor fi acordate pe secțiuni:

·         Arhitectura locuinței

·         Arhitectură civică și corporate

·         Arhitectură, conversie și restaurare

·         Arhitectură, intervenții și spațiul public

·         Amenajări de interior

·         Design de obiect

·         Carte de arhitectură

·         Diplomă de arhitectură

·         Proiecte de arhitectură

·         Premiul Președintelui

·         Beneficiarul de arhitectură

 

Proiectele pentru concurs sunt predate până pe 20 iunie 2018, iar preselecția se face în perioada 23-25 iunie. După anunțarea rezultatelor preselecției din 25 iunie, se va trece la jurizare, care se va încheia pe 4 iulie. Se va ține cont în cadrul jurizării de creativitate, inovație, înscriere în context și sustenablitate. Premiile vor fi anunțate și înmânate la gala AAB 2018, pe 5 iulie. Informații actualizate găsiți pe

www.anuala.ro

www.facebook.com/anuala.arhitectura

 

 

Arhitectul Emil Ivănescu – noul Președinte OAR București

 

Pe 12 mai 2018, în cadrul Conferinței Teritoriale a Ordinului Arhitecților din România – București, desfășurată la Facultatea de Drept din Capitală, arhitectul Emil Ivănescu a fost ales președintele acestei organizații, după ce arhitectul Șerban Sturdza și-a încheiat mandatul. Emil Ivănescu a obținut 237 de voturi, din cele 446 de voturi valabile exprimate, și va fi Președintele OAR București pentru următorii 4 ani.

Arhitect, absolvent al UAUIM - promoția 2004, cu doctorat obţinut în arhitectură, este lector universitar și a fost timp de două mandate vicepreședinte al Filialei București a OAR, poziție din care a organizat Anuala de Arhitectură și alte evenimente ale branșei.

Printre argumentele cu care și-a susținut candidatura, Emil Ivănescu a menționat experiența universitară, cea a competițiilor de arhitectură, dar și cea de organizator și inițiator de evenimente profesional-culturale, având la bază ideea dialogului transparent între părți, ca mod de identificare și rezolvare a problemelor cu care se confruntă azi branșa arhitecților.

”Consider că un viitor președinte al OAR București trebuie să se dedice prioritar filialei.
Cu cât acesta va avea mai multe funcții, cu atât timpul necesar rezolvării problemelor concrete va fi mai puțin. Iar rezolvarea problemelor şi conducerea prin delegare trebuie exclusă. Filiala București are de rezolvat probleme reale și acute, iar președintele împreună cu echipa lui, trebuie să se implice în mod direct în soluționarea acestora”,
declara Emil Ivănescu în susținerea candidaturii sale.

”Ca președinte al Filialei București, cred într-un amplu proiect transdisciplinar de lobby pentru arhitectură, prin concretizarea unor parteneriate și acțiuni comune cu toate organizațiile și instituțiile ce alcătuiesc mediul de construcții, materializat inclusiv prin campanii media de susținere a calității de arhitectură.
Esențial în tot acest proiect este conștientizarea coeficientului de plus-valoare pe care arhitectura și arhitecții îl pot oferi orașului și vieții urbane. Coeficientul trebuie înțeles și acceptat atât de sfera politic-administrativ-instituțională, cât și de zona civică.
Plus-valoarea este dată de arhitectură eficientă, creativ-culturală, esențială în realizarea identității arhitecturii și a orașului, generată de o bună gândire funcțională în contextul unor normative, coduri și cerințe clare, coerent adaptate la normele europene. 
Cred că accentul pus doar pe specializări și legislație poate rezolva parțial situația calității arhitecturii. Numai alături de componenta creativă și adeseori subiectivă, specifică profesiei de arhitect, calitatea în arhitectură poate fi susținută complet și corect”
, mai arată domnul Emil Ivănescu.

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli