Betonul si pardoselile industriale

Pardoseli » Industriale | 04 mai 2012
Ca strat final al pardoselilor industriale, putem intalni cam toate materialele (parchet, ceramica, beton, metal, rasini, cauciuc, piatra), mai putin textile. Ne vom opri in cele ce urmeaza asupra betonului ca strat final, dar care constituie in sine un sistem.

BetonIn ultimul timp, termenul de „pardoseli industriale” a inceput sa defineasca, la modul general, toate acele pardoseli destinate traficului intens, caci de fapt intalnim pardoseli cu caracteristici asemanatoare nu doar in spatii de productie, ci si in mall-uri si zone comerciale, aeroporturi, gari, parcari sau depozite, acestea din urma avand desigur caracter civil. Mai exista o prejudecata, ca aici sunt vizate doar straturile finale (care sunt importante, e adevarat), cand de fapt aceste suprafete sunt structuri complexe, adaptate strict fiecarei destinatii.

Ce norme avem

Decizia pentru realizarea unei pardoseli corespunzatoare spatiului respectiv apartine in buna masura beneficiarului, la recomandarea proiectantului si cu aportul definitoriu al executantului, deoarece normativele nu sunt foarte restrictive. Practic, in acest domeniu avem Ghidul privind proiectarea, executia si asigurarea calitatii pardoselilor la constructii in care se desfasoara activitati industriale (indicativ GP-013/1996) si Normativul privind proiectarea si asigurarea calitatii pardoselilor la constructiile civile (indicativ NP-030/1998), impreuna cu efectele tuturor reglementarilor din domeniul constructiilor. Cei care proiecteaza si realizeaza pardoseli industriale sau civile de trafic intens tin cont de acestea, dar trebuie spus ca noile sisteme importate corespund unor standarde ridicate, care nu fac decat sa vina in sprijinul beneficiarului sau administratorului cladirii. Acesta trebuie sa inteleaga ca nu este vorba doar de pardoseala din beton sau doar de finisaj, si ca doar optand pentru un sistem corect va reduce cheltuielile ulterioare pentru intretinere, care in general sunt destul de mari. Testele care se fac in timpul executiei si dupa sunt foarte importante, fiind etape obligatorii.


Materialele din care sunt alcatuite pardoselile trebuie sa indeplineasca, in functie de solutia adoptata, urmatoarele conditii:
  • sa preia si sa transmita patului sarcinile statice si dinamice; sa preia diferentele de solicitari din contractii dintre stratul suport si imbracaminte;
  • sa permita mentinerea calitatii stratului de uzura pe toata perioada de viata a acestuia;
  • sa permita mentinerea curateniei si sa impiedice dezvoltarea microorganismelor, insectelor sau rozatoarelor;
  • sa acopere toate denivelarile planseului;
  • sa acopere eventualele conducte existente la suprafata stratului suport de rezistenta;
  • sa asigure izolarea fonica si termica suplimentara, atunci cand conditiile o impun;
  • sa asigure ruperea capilaritatii si impiedicarea patrunderii apelor freatice, in cazul in care pardoseala se executa direct peste pamant.
Extras din normativul NP-030/1998

Alternative

Pardoselile industriale din beton sunt cele mai intalnite pardoseli de tip industrial, ele continand inclusiv stratul final, in urma finisarii mecanice (elicopterizarii) si a colorarii. In cazul producatorilor specializati, este vorba despre pardoseli din beton armat de cea mai buna calitate, armate cu fibre de otel sau plasa sudata, vibrate in profunzime si nivelate. Rezistenta la uzura este imbunatatita uneori cu agregate de quartz, agregate metalice sau sintetice (polipropilena), in functie de incarcarile specifice fiecarei pardoseli in parte, dar si de finisarea mecanizata si protejarea suplimentara cu sigilanti propuse. Astfel, se creeaza o suprafata rezistenta, continua, usor de intretinut.

Betonul elicopterizat, pe baza de ciment de inalta rezistenta, cu aditivi speciali si pigmenti, se aplica directe peste betonul proaspat, formand un corp monolitic cu acesta. Este ideal pentru realizarea oricaror suprafete care trebuiesc acoperite cu un strat foarte dur, rezistent la actiunea factorilor mecanici, chimici sau climaterici: hale industriale, parcari, supermarketuri, mall-uri, silozuri, benzinarii, spalatorii de masini, depozite etc..
Pardoselile din beton pot fi asadar cu strat dur de uzura sau fara (cu rezistenta data de calitatea betonului folosit). In ambele cazuri, este indicat a se folosi beton de calitate superioara (cel putin B300).

Betonul amprentat sau decorativ este o varianta de pardoseala din beton realizata prin colorarea diferentiata (sau nu) si imprimarea cu o matrita a unui strat crud de beton special, ce contine fibre elastice care protejeaza betonul de aparitia fisurilor si aditivi care maresc rezistenta la ciclurile inghet-dezghet. Astfel, betonul poate lua aspectul pietrei sau caramizii, chiar in variante personalizate, fiind folosit indeosebi pentru exterioare.
Principala problema a betonului lustruit (sclivisit) clasic este lipsa de rezistenta la schimbarile climatice si faptul ca suprafata devine in timp prafoasa si poroasa. Aceste neajunsuri pot fi evitate si cu cheltuieli mai mici daca in momentul finisarii suprafetei de beton este imprastiat unul din intaritoarele de suprafata, sub forma de pulbere, colorant, gata preparat.
Mai trebuie spus ca o sapa mecanizata nu este neaparat un sistem de pardoseala din beton. Exista diferente de compozitie, chiar daca ambele se executa cu ajutorul utilajelor (se toarna cu pompa). Sapa mecanizata poate fi acoperita ulterior cu un beton aditivat si elicopterizat, sau cu alt tip de strat final. Totul depinde, asa cum am mai spus, de destinatia lucrarii: trafic, compresiune, temperaturi, agenti de agresiune chimica.

In timpul procesului de uscare, betonul se contracta, drept urmare este necesara prevenirea fomarii fisurilor prin folosirea rosturilor cu o anumita amplasare si frecventa. Aceste rosturi se vor degrada la utilizare si trafic, daca nu sint protejate, eventual prin folosirea unui sistem dedicat de rosturi, care va prelungi durata de viata a pardoselii si va minimiza timpul, respectiv costurile alocate intretinerii acesteia.

Sisteme profesionale pentru pardoseli