BIFE-SIM 2017 – noile tendințe în amenajări interioare și exterioare

Pardoseli » Evenimente | 19 decembrie 2017

 

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, echipamente și accesorii din România,  a avut loc între 13 și 17 septembrie 2017 la Romexpo, unde au expus producători români și importatori care și-au prezentat produsele și serviciile direct celor interesați. Revista noastră, partener media al evenimentului, a fost pusă la dispoziția vizitatorilor, ocazie cu care am putut afla de asemenea și preferințele acestora în privința materialelor pentru pardoseli, a aspectului dorit, problemele tehnice pe care le ridică lucrările solicitate profesioniștilor din domeniu. 

 

Producători din toată lumea au prezentat mobilier clasic și modern, realizat în principal din lemn masiv sau conglomerate, dar în același timp și alte tipuri de materiale și accesorii întâlnite în lumea designului: decorațiuni textile, din piele, sticlă, metal, uneori realizate manual. O serie de segmente ale târgului au prezentat un interes direct pentru branșa montatorilor de pardoseli prin expunerea de pardoseli de lemn, mochetă, scări din cele mai variate materiale, scule și unelte pentru industria lemnului, accesorii.

Ca tendințe, am putut remarca persistența aspectului antichizat, retro, dar și o ofensivă a albului, care nu este întâlnit doar în bucătăriile spațiilor rezidențiale, ci și în orice altă zonă înterioară a unui spațiu amenajat, cu destinații dintre cele mai diverse. De asemenea, se pune accent pe concepte integrate de amenajare, în care (mai ales pe zona de panouri din conglomerate) modelele decorative ale pardoselilor sunt proiectate în raport cu modelele pereților, lambriurilor, tavanelor și mobilierului personalizat. Astfel se poate vorbi de amenajări tematice, în care tendințele sunt variate, de la întoarcerea spre natură și artizanal la minimalism sau etalarea texturilor primare, cu accente metalice, textile, de sticlă etc.

BIFE-SIM 2017 a fost organizat conceptual în șase saloane, în funcție de tipologia mobilierului (Clasic, Design, Confort, Bucătării, Decorațiuni și Corpuri de iluminat). În pavilionul central, unde a fost amenajat și standul nostru, au expus furnizori de echipamente, maşini, utilaje, materii prime și accesorii, ceea ce ne-a permis să observăm noutățile tehnice care pot fi utilizate în acest domeniu. Pe tot parcursul evenimentului au avut loc demonstrații practice, dar și alte evenimentele conexe: simulări de design interior, conferinţe şi seminarii, tombole pentru vizitatori cu premii constând în obiecte de mobilier.

Vizitatorii BIFE-SIM au beneficiat astfel de prezentările și ofertele speciale a peste 300 de companii expozante din 14 țări (Austria, Bulgaria, China, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Rusia, Ucraina, Ungaria), dar și de sfaturi despre achiziția pieselor de mobilier sau elemente de design potrivite diverselor spații, destinații, bugete.

„BIFE-SIM 2017 se remarcă și prin participarea companiilor străine, gradul de internaționalizare al acestei ediții fiind de 18%, în creștere cu cinci procente față de ediția precedentă. Participanții internaționali sunt interesați de stabilirea unor relații de afaceri cu producătorii români, fapt ce sporește calitatea exportului și importului pe piața mobilei și cea a prelucrării lemnului”,a declarat domnul Mihai Costriș, director general ROMEXPO.  

 

***

 

O prezență inedită a fost sosirea camionului Egger în fața pavilionului central al expoziției; în interiorul acestuia au putut fi văzute pe perioada târgului noile produse decorative ale colecției 2017 – 2019, cu cele 9 grile însumând peste 300 de decoruri. Aici vizitatorii, inclusiv designerii și arhitecții, au putut afla oportunitățile oferite de aceste finisaje pentru realizarea unor concepte de amenajări interioare elegante și în același timp aliniate la tendințele momentului.  

 

Felder Gruppe România a atras specialiștii din industria lemnului cu cele peste 50 de modele de utilaje și scule de mână instalate în stand, care au putut fi prezentate și testate în același timp. Pentru branșa montatorilor de pardoseli, zona de interes a fost reprezentată, desigur, de sculele de mână sau cu banc Festool, dar și de soluțiile profesionale de la Novoryt pentru repararea suprafețelor din lemn sau derivate.

Sisteme profesionale pentru pardoseli