Calitatea pardoselilor depinde de termoizolarea întregii construcții

Suport si adezivi » Pardoseli uscate | 21 ianuarie 2020

 

Multe dintre problemele întâmpinate de montatorii de pardoseli provin din deficiențele clădirii legate de temperatură și umiditate. Arhitectura vine cu particularitățile ei, așa cum și facilitățile construcției pot fi variate – spații tehnice, spații comerciale, restaurante, birouri etc. Astfel, pot fi întâlnite diverse situații: dedesubt se află un spațiu slab (sau deloc) încălzit; termoizolarea este realizată cu materiale impermeabile, care nu permit eliminarea umidității remanente sau a celei provenite din activitatea curentă; energia consumată pentru încălzirea în pardoseală se pierde fără rost în planșeul de dedesubt ș.a.m.d. Drept rezultat, dincolo de risipa de energie și disconfortul apărut, lucrarea de montaj poate fi compromisă sau durata de viață a pardoselii este drastic redusă, spre nemulțumirea beneficiarului care are tendința de a da vina pe montator. Soluția nu este totdeauna la el, ci în modul în care a fost realizată termoizolarea și hidroizolarea clădirii. 

 

Din perspectiva eficienței energetice, o construcție a zilelor noastre este privită în mod holistic, începând cu stadiul de proiectare, continuând cu cel de execuție efectivă, ajungând în faza de edificiu existent și, eventual, gândind modul în care materialele îndepărtate vor putea fi reciclate sau prelucrate și reintegrate fără efecte nocive în mediul înconjurător. Pe cale de consecință, lucrurile se petrec în mod similar și în privința termoizolării, miza reducerii consumului de energie pentru climatizarea locuinței find evidentă. Transferul de căldură între clădire și exterior, sau chiar între diversele spații ale clădirii, trebuie limitat pe cât posibil, astfel încât amprenta de dioxid de carbon a construcției, a utilizării ei, să fie cât mai mică.

Izolarea termică de la nivelul pardoselii se integrează astfel într-un cadru complex, care vizează întreaga anvelopă și unele dintre compartimentări: ziduri verticale, acoperișuri, planșee, subsoluri etc. Această concepție stă la baza tuturor produselor izolante furnizate pe piața românească sub brandul URSA; prezente în România de la începutul anilor 1990, aceste materiale au fost perfecționate continuu, astfel încât în prezent se poate vorbi despre o nouă generație de produse termoizolante și fonoizolante dedicate întregii construcții, cu o eficiență ridicată, având un caracter ecologic accentuat, în special după lansareagamelor BiOnic, obținute din materiale regenerabile, fără efecte nocive asupra sănătății utilizatorului.

Materialele termoizolante din vată de sticlă sunt recunoscute pentru performanțele lor deosebite: greutate redusă, flexibilitate, adaptabilitate la orice spațiu, rezistență la foc, permeabilitate la vapori și, nu în ultimul rând, capacitatea de a absorbi undele sonore nedorite, ceea ce le face optime pentru confortul acustic al noilor construcții. Izolarea termică și fonică merg astfel în tandem, ba chiar uneori plăcile sau saltelele de vată de sticlă sunt folosite pentru izolarea fonică, cea termică fiind un ”bonus” binevenit.

 

Izolarea peste planșeu

Atunci când se poate interveni peste planșeu, sunt folosite plăci din vată minerală de sticlă de mare densitate URSA TSP, sub o șapă flotantă armată. Acestea au rolul de a proteja spațiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de la vecinii de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte, încălzire în pardoseală etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime. În cazul în care desupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.  

Deseori neglijată, foarte importantă este și pardoseala unui pod nelocuit. O dușumea simplă nu este suficientă pentru a limita pierderile de căldură, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precumURSA Glasswool SF 34, SF 38, DF 39 sau Plus Gemini. Pentru oricare am opta, acestea asigură și o protecție fonică împotriva zgomotelor de la nivelul acoperișului (de pildă sunetul ploii sau grindinei). Sunt materiale care pot fi păstrate în cazul mansardării, calitățile lor fiind optime pentru a avea în acest spațiu o atmosferă perfectă – este cunoscut faptul că în partea superioară a clădirii umiditatea aerului este mai ridicată. Utilizarea acestor materiale are efecte pozitive asupra tuturor elementelor structurale și asupra finisajelor, iar acoperișul este protejat corespunzător, fiind expus la temperatura și umiditatea potrivită.

 

Izolarea sub planșeu

Atunci când, din diverse motive, izolarea nu este posibilă în spațiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vată minerală de sticlă în plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. Astfel, izolarea termică și fonică va fi asigurată printr-un montaj simplu și rapid, menținând în spațiul respectiv o atmosferă sigură pentru sănătatea utilizatorilor, fără emisii nocive și fără pericolul de a dezvolta igrasie sau mucegai. În acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafețe orizontale: URSA Glasswool DF 39, Plus Gemini, Plus AB (cașerate cu folie de aluminiu) sau FDP 4/Vv(cașerate cu împâslitură din fibră de sticlă).

 

Cazuri particulare: garaje și subsoluri

Dacă este nevoie de o sigilare mai bună a materialului termoizolant (spațiul are o umiditate ridicată), sau este necesară o rigiditate superioară a plăcilor, se pot folosi variantele URSA AKP (module care după montaj pot fi vopsite simplu, fără alt finisaj), sau FDP 4/Vv. Montate rapid cu dibluri metalice, acestea sunt deosebit de utile pentru izolarea termică și fonică a tavanelor și pereților unor spații precum garaje și subsoluri (inclusiv cămări sau crame), fiind hidrofobizate. 

 

 

Consultanță, logistică, soluții complete

Am enumerat aici doar câteva dintre posibilitățile de a izola o construcție, cu efecte directe asupra pardoselii. Practic, URSA are soluții pentru orice spațiu: pardoseli, tavane, pereți de comparimentare, fațade ventilate, acoperișuri înclinate, poduri nelocuite sau mansarde, case de lemn, subsoluri, garaje sau crame, chiar aplicații navale. Un domeniu special este de asemenea cel al izolațiilor tehnice și al canalelor de ventilație, pentru care URSA are propuneri specifice.  

În cadrul lucrărilor de termoizolare a întregii clădiri, este ideal ca materialele să fie procurate de la același furnizor, eventual deodată cu servicii de consultanță profesională. Un specialist va ști să recomande produsele optime, cu caracteristicile termotehnice potrivite și compatibile. Conductivitatea, permeabilitatea la vapori, absorbția acustică sunt caracteristici care reflectă eficiența energetică, dar și confortul clădirii. Optând pentru aceste servicii și produse, avantajele sunt numeroase: costurile scad, livrarea se face în funcție de evoluția șantierului, beneficiind de o logistică previzibilă, construcția funcționează ca un tot unitar, putând fi numită pe bună dreptate ”modernă”.

 

 

URSA România

Bd. Ficusului nr. 14A,

Sector 1, Bucuresti

Tel.: 0040 21 269 0663; Fax: 0040 21 269 0664

Email: assistance.romania@ursa.com I www.ursa.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli