Cauciucul, pentru interior și exterior

Elastice » Elastice | 28 februarie 2012
Deşi aproape 70% din producţia de cauciuc se regăseşte în anvelopele pentru autoturisme, acest material câştigă teren şi în domeniul pardoselilor, mai ales datorită creşterii cererilor de amenajări ale spaţiilor outdoor. De asemenea, sunt spaţii tehnice, industriale, comerciale, de birouri sau sportive unde montarea unor pardoseli de cauciuc este preferată datorită calităţilor deosebite ale acestei acoperiri.

CauciculCauciucul, în forma cunoscută de noi, este un polimer elastic, de origine naturală sau sintetică, având drept componentă principală izoprenul (forma pură, omogenă a cauciucului). Izoprenul a fost obţinut în 1860 de Greville Williams prin distilarea cauciucului natural, iar pe la 1900 a fost fabricat primul cauciuc artificial, din dimetilbutadienă, variantă care a fost patentată şi a stat la baza a ceea ce cunoaştem azi drept cauciuc. Varianta sintetică este, desigur, mai ieftină decât cea naturală, originară din latex (răşina arborelui de cauciuc – Hevea brasiliensis).
Astăzi avem la dispoziţie o varietate impresionantă de tipuri de pardoseli de cauciuc,  diferenţa între ele fiind nu doar cromatică (coloristica este şi ea diversificată), ci şi de compoziţie, atât la nivel molecular, cât şi între granule. Pot fi identificate acoperiri pentru pardoseli cu diferite grade de rezistenţă la uzură, sub mai multe forme de comercializare (role, dale predimensionate, chiar acoperiri continue), cu diverse destinaţii.

În acest sens, sunt luate în calcul următoarele proprietăți generale ale cauciucului:
 • Caracterul antiderapant (chiar şi în caz de umiditate);
 • Maleabilitatea (e capabil să preia anumite denivelări ale suportului);
 • Izolarea termică şi fonică;
 • Stabilitatea la variaţiile de temperatură (îngheţ/dezgheţ) şi radiaţii ultraviolete;
 • Rezistenţa la uzură; 
 • Proprietăţi antiderapante şi elastice, deci siguranţă şi confort la mers; 
 • Suportă greutăţi mari (se poate circula pietonal şi cu maşina);
 • Rezistă la presiuni mari, inclusiv la sarcini punctiforme;
 • Versatilitatea (uneori se poate schimba destinaţia pardoselii, cu costuri minime)
 • Se pot monta pe orice tip de strat suport: şapă de beton, pietriş, nisip, lemn, tablă, sau direct pe pământ;
 • Montaj rapid şi cu pierderi mici (se debitează cu un cutter sau cel mult cu un pendular);
 • Impact redus asupra mediului (este material reciclabil);
 • Se curăţă uşor şi nu se pătează.

Pentru exterior
Datorită acestor proprietăţi, cauciucul rezistă şi în amenajările de exterior, unde poate avea caracter sezonier sau permanent. Este folosit outdoor pentru amenajarea spaţiilor cu destinaţie sportivă, a căilor de acces, a locurilor de joacă pentru copii, ori pentru protejarea hidroizolaţiilor teraselor. Când faţa posterioară este profilată (are „picioruşe”), se asigură drenarea apei şi uscarea, suprafața fiind în acelaşi timp mai confortabilă la călcat.
Dalele groase pentru exterior sunt obţinute din granule de cauciuc prelucrate în diverse moduri pentru a deveni corpuri compacte:
Prin presare la cald, fără liant - e o legătură mai slabă, puţin rezistentă la variaţii de temperatură, raze UV şi umiditate, de aceea este recomandat pentru interior;
Prin înglobarea granulelor în liant autopolimerizabil – coeziunea produsului este mai bună, dar cauciucul nu poate fi folosit outdoor decât în regiunile cu climă blândă);
Prin înglobarea în liant autopolimerizabil la temperaturi şi presiuni mari – este cel mai stabil produs granulat pe bază de cauciuc, putând fi folosit fără probleme şi în climatul
românesc.

Pentru interior
La interior, unele proprietăţi specifice datorate îmbunătăţirilor aduse formulelor pe bază de izopren fac posibilă utilizarea în situaţii speciale, atât în varianta de covor, cât şi pentru cea sub formă de dale: caracter puternic antiderapant (aşa- numitul cauciuc „rifsat”, util mai ales în domeniul transporturilor), rezistenţă la temperaturi ridicate (cauciucul siliconic, rezistent până la circa 280ºC), electroizolare (variantele folosite la staţii trafo sau spaţii cu scurgeri de curent electric).
Covoarele din cauciuc cu inserţie textilă pot fi utilizate ca pardoseli rezistente la umiditate sau la confectionarea garniturilor pentru apă-canal. Anumite sortimente speciale sunt rezistente la produse petroliere şi derivaţi ai acestora – benzine, motorine, uleiuri, deci sunt
oportune acoperirilor spaţiilor de acest gen.
Sisteme profesionale pentru pardoseli