Ceramica, la confluența dintre eleganță și naturalețe

Ceramica » Ceramica | 12 septembrie 2017

 

Pardoselile ceramice premium, inspirate dintr-o tradiție de multe secole, chiar milenii, sunt în continuare o opțiune pentru amenajările cu tentă rustică sau vintage, chiar și în această perioadă de numeroase experimente. Aceasta cu atât mai mult cu cât sunt valorizate finisajele ecologice, obținute pe cât este posibil prin metode tradiționale.

Atracția pentru aspectul caracteristic placărilor ceramice originale, fără alt tip de finisaj sau cu un finisaj asemănător argilei arse, este evidentă – îl întâlnim la diferitele placări cu materiale compozite, la betonul amprentat, pardoseli elastice, chiar laminate, ceramică smălțuită sau porțelanată. Totuși, varianta originală, cu aspect autentic de cărămidă, este cea mai atractivă, fiind apanajul amenajărilor exclusiviste, cu un concept bine definit. Hotelurile, restaurantele și celelalte unități din domniul hospitality apelează desori la un tip de concept vintage, de regulă pentru a recrea sentimentul de ”Home, far away from home ”, sau de evadare într-o atmosferă retro. Sugestiile de amenajări cu placări ceramice pot fi numeroase, pentru că acestea au fost utilizate în majoritatea epocilor istorice cunoscute, de la perioada antică a vilelor romane la castelele medievale, perioada romantică și chiar până în epoca modernă, caracterizată de un real eclectism sau de întoarcere la rădăcini – ne putem gândi la o atmosferă mediteraneeană, gotică, orientală, chiar la una în care tehnologia modernă se întrepătrunde cu elemente arhaizate, primare, integate discret. Trendurile sunt date deseori de obiectivele turistice care, de la un anumit nivel, dau viață acestei industrii – să nu neglijăm restaurările, descoperirile arheologice din cadrul acestor obiective, muzeele care în definitiv pun în valoare aceste tradiții și le promovează. Important este ca operatorul de hotel sau restaurant să înțeleagă aceste elemente de atractivitate și să le aducă în locația proprie, conturând un concept care răspunde în fond așteptărilor unui turist. 

Mai trebuie spus că utilizarea placărilor ceramice reprezintă o oportunitate estetică, dar și numeroase avantaje de ordin practic. Este cunoscută impermeabilitatea acestora, datorată arderii îndelungate a argilei la temperaturi mari, uneori pănă la vitrificare, și mai ales când beneficiază de o finisare suplimentară, care îi conferă rezistență superioară la uzură, la acțiunea agenților chimici, spălări frecvente. Pentru aerul umed și salinizat al litoralului, pentru praful și poluarea dintr-un hotel de business citadin sau zăpada cu care vin în lobby clienții unui hotel de schi, la interior sau exterior, plăcile ceramice vin cu un cumul de calități care împreună par paradoxale: eleganță și rigurozitate a formelor, respectiv apropiere de natură, atracția pentru originar.        

Sisteme profesionale pentru pardoseli