Adunarea Generală a EUFA P+F – ianuarie 2014

Pe 13 ianuarie 2014, în centrul de conferințe al complexului expozițional din Hanovra (Messegelände Hannover) a avut loc Adunarea Generală a organizației EUFA P+F (asociația europeană de promovare a pregătirii profesionale pentru pardoseli din lemn și alte tipuri de acoperiri), în contextul desfășurării celui mai important târg de profil al anului, Domotex 2014.

A fost o întâlnire a branșei, la care s-au discutat principalele teme ale momentului în industria de pardoseli, și au participat reprezentanți ai organizațiilor naționale din Austria, Cehia, Italia – Tirolul de Sud, Olanda, Polonia și România. Bineînțeles, au fost abordate și teme privind organizarea internă a asociației, precum aprobarea execuției bugetare pe anul 2013 și proiecția pentru 2014, respectiv primirea de noi parteneri din zona producătorilor: Bona, Mapei și Uzin. De asemenea, membrii organizației au fost invitați să participe activ la dezvoltarea site-ului asociației și să vină cu informații la paginile dedicate lor.

Realizările României

Țara noastră a fost reprezentată de domnii Mircea Budișteanu (AMPR), Marius Filipașcu (Școala de Meserii Dr. Iuga de Săliște) și, din partea presei, de echipa revistei Pardoseli Magazin, care a consemnat de la fața locului. Președintele în exercițiu al EUFA P+F, domnul Heinz Brehm, și-a arătat încă o dată aprecierea pentru succesul ultimei ediții a Campionatului European al Montatorilor de Pardoseli, care s-a desfășurat din 2012 la București, mulțumind participanților, organizatorilor și arbitrilor pentru tot ceea ce s-a întâmplat atunci.
A fost prezentată ca proiect deosebit și renovarea pardoselilor din lemn ale câtorva unități de învățământ din Sibiu, inițiativă a Școlii de Meserii Dr. Iuga de Săliște, eveniment relatat și în această publicație. Proiectul a constat în două acțiuni care s-au bucurat de participare națională (firme de montaj românești), respectiv internațională (tineri montatori din Germania, Irlanda de Nord, Olanda și România), inițiatorul având în plan o manifestare similară în 2014 la București.

La Adunarea Generală au fost făcute și noi alegeri pentru board-ul organizației:

  • Președinte: Heinz Brehm (reales în unanimitate)
  • Vicepreședinte: Jörg Schülein (reales)
  • Al treilea membru al prezidiului: Anton Spiegel (ales)
  • Trezorier: Mircea Budișteanu (ales)
  • Secretar: Josef Heller (ales în unanimitate)

 

Următorul Campionat European: Budweis - Cehia, 2014

Printre cele mai importante puncte pe ordinea de zi a fost însă organizarea următorului Campionat European al Montatorilor de Pardoseli, care se va desfășura anul acesta pe 15-16 mai la Budweis – Republica Cehă. Ca fază pregătitoare, pe 12 și 13 martie la Poznan (Polonia) se va face școlarizarea arbitrilor ce vor participa la jurizarea evenimentului amintit. Competiția se va adresa doar montatorilor de parchet, nu și celor de pardoseli elastice (așa cum s-a întâmplat la București, acum 2 ani). Jiri Dvorak din Cehia a prezentat programul concursului de la Budweis, menționând că se va desfășura într-un spațiu expozițional, care va avea o suprafață destinată competiției propriu-zise și standuri pentru sponsori. Evenimentul va fi sprijinit de Ministerul Educației din țara gazdă și de administrația regională Budweis, ceea ce arată preocuparea autorităților cehe pentru formarea profesională și calitatea în construcții. Va exista, desigur, și un program cultural/turistic, printre care vizita la impresionantul castel Hluboka, construit de regii Boemiei, la o fabrică de bere și participarea la evenimente sportive. Gala de premiere va avea loc în primăria din orașul gazdă, de asemenea monument de arhitectură.
Nu în ultimul rând, ca temă de actualitate s-a accentuat ideea ca EUFA să organizeze școlarizări în țările unde nu există instituții de învățământ de profil oficiale, atât pentru montajul parchetului, cât și pentru aplicarea altor tipuri de pardoseli (cum este, de fapt, și cazul României), cu mențiunea că în aceste școli trebuie să se folosească metode, materiale, unelte și echipamente moderne, profesionale.