Concursul Național al Montatorilor de Pardoseli din România - Art Floors 2014

În perioada 7 - 9 mai 2014, montatorii de pardoseli s-au reunit pentru o nouă ediție a unei competiții naționale, organizate de AMPR (Asociația Montatorilor de Pardoseli din România), cu sprijinul EUFA P+F (Professional Training in Parquet Laying and Flooring Technology Europe). Astfel, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, s-au desfășurat Concursul Național al Montatorilor de Pardoseli din România și, în paralel, expoziția specializată Art Floors 2014, constituind probabil cel mai important eveniment național din domeniul pardoselilor profesionale.
 
Organizatorii au optat pentru această locație, holul mare al UAUIM, din dorința (manifestată curent în ultimii ani), ca branșa montatorilor să fie cât mai apropiată de arhitecți și designeri. Studenții de azi, care în viitor vor proiecta pardoseli deosebite, inovatoare ca structură și design, au venit în număr impresionant să vadă cum se realizează practic aceste pardoseli la un nivel profesional, cu abilități, materiale și echipamente specifice. Prezența unor producători de prim rang, sponsori și expozanți în cadrul Art Floors 2014, a completat ”oferta” acestui eveniment complex, adresat nu doar montatorilor de pardoseli, ci și studenților, arhitecților, constructorilor, antreprenorilor, distribuitorilor de materiale care au fost invitați și nu s-au lăsat așteptați pe parcursul celor 3 zile.
Mai mult decât atât, în același context a fost organizat și Concursul Național pentru Design de Pardoseli, destinat studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu".

Un sprijin important în organizarea evenimentului l-au acordat sponsorii, pe care merită să îi menționăm: Mapei România și Executiv Trading (Loba & Wakol) - sponsori Platinum, Forbo Bonding Systems - sponsor Silver, Bauwerk Parkett, Bona România, Murexin, Alma Parchet Natural, Glamour Floors, Parchetstore, Life Art Distributie și Galileo.


Competiția a fost structurată pe doua categorii:

  • Pardoseli elastice (executarea a trei montaje: linoleum, mocheta și pardoseală PVC)
  • Pardoseli din lemn - executarea unui montaj de parchet și a finisajelor aferente


Modelele impuse concurenților au fost inedite, cu un grad ridicat de complexitate, concepute special pentru această competiție, iar execuția lor a fost notată de o comisie de jurizare alcătuită din absolvenți ai cursurilor de arbitraj EUFA P+F, membri AMPR.
Criteriile care au stat la baza evaluării lucrărilor și candidaților la podum au fost cele devenite obișnuite în concursurilor de gen, stabilite de EUFA P+F:

  • exactitatea montajului față de planul tematic
  • calitatea montajului și acuratețea îmbinărilor
  • încadrarea în termenul de execuție
  • modul de abordare a etapelor
  • curățenia la locul de muncă
  • modul în care sunt folosite sculele și echipamentele
  • estetica

 

Câștigătorii competiției

Categoria ”Pardoseli Elastice”:
Locul 1 – Pârvu Marius (Bauflooring)
Locul 2 – Jaba Gheorghe (Evesicran Com)
Locul 3 – Mărăcineanu Gheorghe (Profloor Bucovina)
 
Categoria ”Parchet”:
Locul 1 – Brebenel Ștefan (Cadar Parchet)
Locul 2 – Terkel Cezar (Alveco Montaj)
Locul 3 – Ștefan Iosif (Stefy Impex)
 
Câștigătorii concursului au fost răsplătiți cu premii în bani, dar și cu echipamente de montaj profesionale. În plus, câștigătorul concursului de la categoria ”Parchet” a fost desemnat pentru a reprezenta România la Concursul European al Montatorilor de Parchet din Cehia (15 – 16 mai 2014, la České Budějovice), toate costurile ce implică deplasarea, cazarea, echipamentul de concurs fiindu-i oferite cu sprijinul AMPR.

Standul Mapei a suscitat un interes deosebit prin notorietatea brandului și varietatea de produse propuse, care pot fi structurate în soluții complete. Reprezentanții producătorului italian nu s-au limitat la a promova în rândul arhitecților doar produse pentru parchet sau pentru stratul suport, ci a venit cu soluții și pentru zona de montaj al pardoseli ceramice sau piscine/Spa, inclusiv deosebit de atractivele chituri de rost (Ultracolor, Keracolor, Kerapoxi).

Executiv Trading, reprezentant pe piața românească a brandurilor Loba Și Wakol, a făcut pe toată durata concursului demonstrații practice care au atras un număr mare de vizitatori. Un deosebit succes în rândul studenților l-au avut prezentările soluțiilor de colorare a pardoselilor din lemn, care au arătat că o esență de lemn poate fi transformată radical, conferindu-i-se nuanțe exotice și nobile sau aducând-o în trendurile coloristice ale momentului.

Elegantele finisaje pentru parchet de la Bona România au atras continuu atenția participanților. La stand au fost prezenți nu doar designeri și arhitecți, ci și numeroși parteneri, producători de pardoseli din lemn și montatori, care au găsit aici o nouă ocazie pentru a vedea noutățile companiei suedeze.  

Forbo Bondyng Systems a promovat în cadrul acestui eveniment soluțiile complete pentru tehnica pardoselilor - gama Eurocol, amorse și șape, inclusiv noua generație de chituri pentru parchet, fără solvenți, Forbo 8802.

Producător și furnizor al unei game largi de pardoseli din lemn (masiv, stratificat, deck, industrial, chiar și mozaic din lemn), Alma Parchet Natural a fost o prezență notabilă, deschisă către colaborarea cu arhitecții și designerii aflați în căutarea unor nuanțe și modele cât mai personalizate.

Reprezentanții Bauwerk Parquett au reușit să atragă, ca de fiecare dată, arhitecții și designerii preocupați de ultimele trenduri în domeniul pardoselilor din lemn, concretizate de această dată în colecția Unopark.

Producător și furnizor al unei game largi de pardoseli din lemn, Alma Parchet Natural a fost o prezență notabilă, deschisă către colaborarea cu arhitecții și designerii aflați în căutarea unor nuanțe și modele cât mai personalizate.

Reprezentanții Bauwerk Parquett au reușit să atragă, ca de fiecare dată, arhitecții și designerii preocupați de ultimele trenduri în domeniul pardoselilor din lemn, concretizate de această dată în colecția Unopark.

Murexin – iată un alt producător de top: grunduri și rășini, șape autonivelante, adezivi
silanici, lacuri, uleiuri și produse de întreținere pentru parchet.

Life Art Distribuție a venit cu soluții avansate de control a umidității pentru montajului și
exploatarea pardoselilor (umidificare, dezumidificare, purificatoare, instrumente de măsură).

Concursul European al Montatorilor de Parchet din Cehia – o competiție foarte strânsă


A zecea ediție a Concursului European al Montatorilor de Parchet s-a desfășurat în Cehia, la České Budějovice, în zilele de 15 și 16 mai 2014, bucurându-se de participarea următoarelor țări concurente: Germania, Austria, Italia, Polonia, România și, desigur, țara gazdă.
Polonia a avut o prezență notabilă, obținând primele două poziții pe podium. Iata clasamentul: Locul 1: Daniel Szylar (Polonia)
Locul 2: Michal Luka (Polonia)
Locul 3 Benjamin Thaler (Italia) și Stefan Fischhaber (Germania), la egalitate de puncte

Așa cum au remarcat organizatorii din Cehia și reprezentanții EUFA P+F, competiția a avut un nivel foarte ridicat, juriul având o grea misiune de a desemna câștigătorii – după cum s-a văzut, pentru locul 3 departajarea între cei dou concurenți din Germania și Italia nu s-a putut face. Lucrările de concurs au fost executate foarte bine de toți concurenții, astfel încât notarea s-a făcut pe detalii pe care un ochi neantrenat nu le-ar fi remarcat. Tocmai de aceea, organizatorii europeanului din České Budějovice (oraș celebru datorită berii Budweis) au considerat acest eveniment un succes și mulțumesc asociației EUFA P+F, participanților, sponsorilor, juriului și oficialilor, inclusiv pentru atmosfera amicală, de bună dispoziție, pe care o oferă acest gen de competiție