CONCURSUL EUROPEAN AL MONTATORILOR DE PARDOSELI 2012

Târgurile Construct Expo și Ambient Expo de anul acesta s-au desfășurat împreună, alături de Expo Flowers & Gardens, Antique Market și Târgul de Produse Tradiționale. A fost o ocazie foarte bună pentru noi să studiem îndeaproape oferta și noutățile pieței de
pardoseli, dar atenția ni s-a îndreptat cu precădere către un eveniment unic până acum în România, care a fost de fapt șI cel mai important punct de interes al expoziției: Concursul European al Montatorilor de Pardoseli, organizat de AMPR cu sprijinul EUFA P+F (Asociația Europeană pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de
Parchet și Pardoseli).
Lucrările au fost evaluate nu doar la final, ci și pe tot parcusul concursului.

Cadru general

Alături de peste 15.000 de vizitatori ai târgului organizat în complexul expozițional Romexpo, în perioada 29 martie – 1 aprilie am putut vedea circa 300 de standuri din 22 de țări și am avut noi înșine spații de expunere la care am primit vizitele multor personae interesate de activitatea noastră: specialiști dornici să fie la curent cu noutățile prezentate în revistă, dar șI foarte mulți investitori/beneficiari ai unor lucrări de construcții, în curs sau viitori. Am remarcat o deschidere mai mare a vizitatorilor pentru
produsele specializate, de o calitate neîndoielnică, inovative sau ecologice, precum și pentru servicii integrate, cumulate, oferite de firme care pot face dovada performanței
lor. Am intrat în legătură inclusiv cu administratori de unități școlare, spitale sau alte instituții publice care au venit personal să îi cunoască pe montatorii cu adevărat reprezentativi pentru branșă, și cu care noi suntem în permanentă conexiune.
Nu vă ascundem satisfacția cu care am constatat că beneficiarii au început să aprecieze consultanța șI abordarea unor lucrări complexe, precum cele de încălzire prin pardoseală (în special pe segmentul privat).

Cei mai buni montatori din Europa la Bucuresti

Așa cum am menționat, centrul atenției noastre și a celor interesați de domeniul pardoselilor a fost Concursul European al Montatorilor de Pardoseli, desfășurat între 29
și 31 martie. Trebuie spus că s-a ajuns la organizarea acestui eveniment datorită implicării Asociației Montatorilor de Pardoseli din România (AMPR) și promptitudinii cu care o mare parte a acestei industrii a venit să-l susțină.
Un asemenea concurs presupune un efort logistic pe care producătorii, furnizorii și
montatorii l-au făcut din dorința clară de a da un impuls domeniului și de a aduce în fața
specialiștilor și beneficiarilor români exemple de execuție cotate la cel mai înalt nivel.
Într-un pavilion întreg, au putut fi urmărite echipele reprezentative ale Germaniei, Austriei, Italiei, Cehiei, Poloniei, Bulgariei și, desigur, României. La propunerea AMPR și cu acceptul EUFA P+F, concursul european a inclus pentru prima oară, pe lângă secțiunea de pardoseli din lemn, și pe cea de pardoseli elastice - linoleum, mochetă și PVC.
În același pavilion, au fost prezenți cu standuri producătorii și furnizorii care și-au
adus contribuția la eveniment, constituind în acel moment cea mai mare densitate de specialiști în pardoseli cu reprezentare de nivel european.
Prezența românească la concurs și mai ales faptul că ni s-a acordat încrederea de a-l
organiza vin ca urmare a unei activități de câțiva ani, cu participări la competiții de gen
din Europa.
Așa cum au declarat organizatorii români și străini, evenimentul a fost o reușită, iar
calitatea lucrărilor a fost una de cel mai înalt nivel. Nu în ultimul rând, menționăm implicarea Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, care a dovedit și de această dată dorința de a fi prezentă la acest tip de evenimente prin organizarea unui concurs destinat studenților: Concursul Național de Design pentru Pardoseli, ediția 2012.

Cele mai importante criterii care au stat la baza notelor si a punctajelor date de comisia de arbitraj:

 • exactitatea montajului, în raport cu planul thematic propus;
 • calitatea montajului și a îmbinărilor;
 • încadrarea în termenul de execuție;
 • modul/succesiunea de abordare a etapelor;
 • curățenia la locul de muncă;
 • modul în care au fost folosite sculele șI echipamentele;
 • lucrul în echipă;
 • modul de croire a materialelor;
 • acuratețea și complexitatea lucrărilor în realizarea modelelor;
 • impresia estetică.

 

Arbitrajul concursului

Echipa de arbitri desemnată să aleagă cei mai buni montatori de pardoseli din Europa a fost constituită din: Heinz Brehm (Președinte EUFA P+F), Josef Heller și Jorg Schüleinb (Vicepreședinți), Anton Spiegel, Gebhart Christian, Jiri Dvorak, Andreas Holzer, Paul Fischnaller, Philip Vladikov, Constantin Cadar și Călin Pârva, ultimii doi din partea României. Conform tradiției acestui concurs, arbitrii sunt selectați dintre absolvenții cursului de arbitraj organizat de EUFA P+F.

Concursul s-a desfășurat pe două categorii:

 1. Pardoseli din lemn– executarea unui montaj de parchet stratificat și a finisajelor aferente;
 2. Pardoseli elastice - executarea a trei montaje: linoleum, mochetă și pardoseală PVC.

Pentru montajul pardoselilor, partenerii și sponsorii au pus la dispoziția concurenților toate materialele necesare, inclusiv sculele și echipamentele, firma East European Trade din Târgu-Mureș oferind suport tehnic și utilajele profesionale Festool pentru debitarea parchetului.

Congresul Anual
În seara primei zile a concursului, la hotelul Ramada Parc s-a desfășurat Congresul Annual EUFA P+F, la care au participat delegaţiile ţărilor membre și conducerea Asociaţiei Europene. Pe parcursul lucrărilor Congresului a fost aprobat bugetul EUFA P+F și a fost discutată participarea la următoarele evenimente relevante pentru branșa montatorilor de pardoseli.

Delegaţia României a propus la Congres organizarea şi pe viitor a concursului de montaj
pardoseli elastice împreună cu competiţa de montaj parchet din lemn.

Participanții la conferința de presă au avut ocazia să-i cunoască pe organizatori, români și străini, și să remarce exigențele baremurilor de punctaj, care arată gradul înalt de calificare necesar pentru a realiza o pardoseală perfectă. Explicațiile au fost oferite inclusiv făcând un tur al zonei de competiție.

Premiile competitiei

Festivitatea de premiere a avut loc pe 31 martie, la Muzeul Național de Istorie a României, în imediata apropiere a replicii Columnei lui Traian. Așa cum era firesc, oaspeții (în special străini) au început cu o vizitare a muzeului. Premiile au fost acordate de către domnii Heinz Brehm (Președintele EUFA P+F) șI Răzvan Dobre (Președintele AMPR), cu sprijinul Bona Ro mânia, sponsor care a acordat premii în valoare de peste 10 000 de euro constând în mașini de șlefuit par chet Bona Belt, Monodisc Flexisand, mașini Bona Edge, precum și premiile speciale. În același context au fost premiați și câștigătorii competiției studențești. Seara premierilor s-a încheiat cu o cină festivă la restaurantul „Caru’ cu Bere“, unde participanții au socializat și au schimbat impresii.
Concluzia unanimă a fost că branșa montatorilor de pardoseli autohtonă este una puternică și solidară în astfel de momente, și că România poate face o impresie deosebită mai ales prin acest gen de manifestări.

Câstigatorii categoriei ”Pardoseli elastice”
Locul 1:Marx Kai-Kevin - Germania
Locul 2:Gylfadottir Georgios - Germania
Locul 3: Jovanovic Jovan – Austria
Premiul Special:Orza Gheorghe Dorel, pentru, aşa cum au denumit-o arbitrii, „o lucrare perfectă” de montaj PVC.

Câstigatorii categoriei ”Pardoseli de lemn”
Locul 1:Hock Stefan - Germania
Locul 2:Thoni Jurgen - Austria
Locul 3:Ramming Benedict - Germania

Câstigatorii Concursului NationalStudentesc de Design pentru pardoseli:
Locul 1:Pestrițu Bogdan-Petru
Locul 2:Gosu Simona
Locul 3:Cucu Dorin Ionuș și Prisecaru Delia

Alte premii acordate:
Cea mai frumoasă lucrare de casă: Spătaru Ciprian Constantin – România
Cel mai tânăr concurent: Rassler Anton – Italia

Competiția a fost organizată de AMPR împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în ideea creării unei legături cât mai strânse cu arhitecții și designerii români, actuali sau viitori. Este o politică a asociației care are deja efecte în calitatea pardoselilor executate în ultimii ani în România și care se bucură de sprijinul multor furnizori din domeniu. La acest concurs, studenții au avut ca temă realizarea designului unei pardoseli din mai multe materiale sau esențe, cu condiția să existe și o suprafață de 1,25 x 1,25 – 2.00 m. Câștigătorii au fost premiați în cadrul galei finale.
Echipa AMPR care s-a dedicat organizării concursului, compusă din Răzvan Dobre, Mircea Budișteanu, Puiu Cadar și Paul Oprișan, mulțumește și pe această cale celor care au făcut posibilă organizarea evenimentului în România.