Concursul Național al Montatorilor de Parchet din Olanda

Unul dintre cele mai bine interesante concursuri ale montatorilor de parchet s-a desfășurat anul acesta în perioada 30 martie – 1 aprilie în cadrul complexului expozițional din orașul Gorinchem. Simultan a avut loc târgul de materiale pentru pardoseli organizat de Platform Parketbranche (PPb).

La concurs au participat 3 juniori, elevi la școala de ucenici, și 17 seniori, parchetari de diferite vârste, între care și domnișoara Saar Berks, una dintre cele două femei care lucrează ca parchetar profesionist în Olanda.

În premieră, la competiţia din acest an a participat și parchetar român, dl. Ionuț Cinca, absolvent al Școlii de Ucenici Dr. Iuga de Săliște, asistat de dl Marius Filipașcu, fondatorul şcolii.


  • În prima zi, timp de opt ore concurenții au avut de executat o placă hexagonală, cu friz și inserție, modelul principal fiind unul paralel, în cazul juniorilor, respectiv brăduleț îmbinat în unghi de 60º (Point de Hongrie), folosind parchet dublustrat, cu strat de uzură de 6 mm, stejar (70 x 700 mm).
  • În a doua zi (opt ore), juniorii au confecționat o stea cu patru vârfuri pe care au trebuit să o insereze în mijlocul plăcii executate anterior, împreună cu o nouă inserție de lățime 10 mm. Parchetul a fost pus la dispoziție de sponsorul Plinten & Profielen Centrale, iar adezivul de sponsorul Kerakoll. Seniorii au executat o stea cu opt vârfuri și au inserat-o, împreună cu o inserție de 10 mm, în mijlocul plăcii executate anterior. Stelele și noua inserție au fost executate din blind de 6 mm, stelele din wenge și arțar, iar inserția din wenge. Considerăm foarte interesantă tehnologia de lucru aleasă de organizatori, înlocuirea blindului parchetului multistrat fiind o operație care trebuie stăpânită foarte bine de parchetari (și deseori necesară în cazul reparațiilor).
  • În ultima zi (4 ore), concurenți au șlefuit plăcile, le-au chituit și le-au finisat cu un sistem novator, maturabil UV – ulei (prima acoperire) și lac (a doua acoperire), pus la dispoziție de sponsorul Rigostep, brand al Ursa Paint. Maturarea s-a făcut cu mașini cu lămpi UV, disponibile grație firmei DecoRad.

Demn de luat în considerare și foarte bun a fost sistemul de jurizare. Arbitrii au fost împărțiți în două categorii:
-    arbitrii de zi: președintele Ruud Boom (singurul expert real independent, proprietarul unui laborator de testare a pardoselilor din lemn și elastice), respectiv membrii Mari Habraken (fost profesor la Școala de Meserii din Utrecht, acum pensionar) și Wilfred Krebbers, parchetar care lucrează într-o mică firmă numită Neerlandia Houten Vloeren;
-    arbitrii de seară: expertul André Hasert, care are firma lui de montaj Theo van Epen Parketvloeren, și  Chris de Vries, directorul unei mari firme care comercializează pardoseli, Bruynzeel Parket.
Arbitrii de zi au evaluat tehnica de lucru (incluzând modul de organizare a muncii, tehnica în utilizarea uneltelor și mașinilor, ordinea executării operațiilor, ordinea și curățenia la locul de muncă) și corectitudinea execuției montajului, în timpul desfășurării concursului. La finalul fiecărei zile, toate plăcile au fost numerotate (în fiecare zi, fiecărui concurent corespunzându-i un alt număr) și expuse. Arbitrii de seară, numiți și ”arbitri orbi” au evaluat plăcile fără a ști autorii, punctând precizia tăierilor, corectitudinea dimensiunilor și calitatea finisajului.

Juriul a concluzionat:
-    locul I juniori: Marcel Schipper (firma Schipper Parket)
-    locul II juniori: Stefan Welp (BRN Parket)
-    locul III juniori: Leo Weber (LPS Floors)

-    lucul I seniori: Peter Nieuwkoop (De Houtbron)
-    locul II seniori: Pavel Barakazjan (Bloemen Parket)
-    locul III seniori: Saar Berks, singura femeie participantă (Berks Houtbewerking).

Câștigătorul concursului la categoria seniori a primit și Cupa Cupelor, un foarte frumos trofeu, inspirat poate de la fotbal (olandezii fiind mari fani ai acestui sport), cupă pe care sunt înscriși câștigătorii din fiecare an și care rămâne în vitrina câștigătorului timp de un an.
Românul Ionuț Cinca nu a putut intra în competiția pentru premii, nefiind olandez,  dar fost răsplătit cu o cupă de merit. Ne-am bucurat când Machiel van Westerhoven, director al RIGO Verffabriek BV (subsidiară Ursa Paint) a acordat acest premiu special românului Ionuț Cinca, ca recunoștere a profesionalismului acestuia, considerat și de alți specialiști ca unul dintre cei mai buni dintre participanți.
Sponsorul Rigostep a acordat un premiu special, pentru cel mai bun parchet, în opinia dumnealor.

Am remarcat atmosfera deosebită din timpul concursului, schimbul de experiență, prietenia arătată de participanți unii altora, unitatea participanților, pe scurt o atmosferă de familie cu membri care se bucură că trăiesc unii alături de ceilalți. Această atmoseră a fost completată de prevederea regulamentului prin care, după fiecare etapă de jurizare, este permisă repararea erorilor. Astfel, fiecare concurent a avut dreptul să-și repare erorile, respectiv să ajute alt concurent. Mai mult decât atât, Jan van de Kroef, maistru cu o bogată experiență și președinte al clubului parchetarilor Gilde van Gediplomeerde Parketteurs, a intervenit ori de câte ori a observat că unul dintre concurenți nu stăpânește bine tehnica necesară executării unei operații, învățându-l și executând împreună cu el. Conceptul central, munca în echipă, și scopul principal, o lucrare executată foarte bine, au încununat cu succes acest concurs.
Last but not least, trebuie să menționăm că târgul de pardoseli a fost foarte bine organizat, aici întâlnind mai multe firme cunoscute și în România, precum Wakol, Küberit, Bostik şi altele