Despre Concursul Național al Montatorilor de Pardoseli

Concurs montaj pardoseliConcursul Național al Montatorilor de Pardoseli din România este o competiție organizată de AMPR (Asociația Montatorilor de Pardoseli din România), cu sprijinul EUFA P+F (Asociația Europeană pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet și a Montatorilor de Pardoseli) și al altor organizații și instituții autohtone, precum Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Romexpo etc.. Modul de desfășurare al concursului este inspirat de manifestări similare din Europa, ca tematică, participare și modalitate de evaluare a lucrărilor executate. Câștigătorii concursului național participă la Campionatul European al Montatorilor de Pardoseli, care se defășoară periodic în diverse țări membre ale EUFA P+F.

Prima ediție a Concusului Național al Montatorilor de Pardoseli a avut loc în 2008, în anul 2015 ajungându-se la ediția cu numărul VII, ceea ce denotă deja o tradiție, o experiență și un nivel ridicat al așteptărilor în organizarea acestui tip de eveniment.

Fiind o competiție a tinerilor, participă doar montatori cu vârste de până la 26 de ani, angajați ai unei firme sau PFA.

În paralel cu concursul, se desfășoară Art Floors, o expoziție a producătorilor și furnizorilor relevanți din domeniul pardoselilor, care prezintă cele mai noi și performante soluții pentru montaj, finisare și întreținere a pardoselilor. De asemenea, manifestarea este însoțită de numeroase evenimente conexe, precum un concurs de design pentru pardoseli la care participă tineri arhitecți, seminarii, demonstrații practice ș.a..

 

Concursul din România se desfășoară pe două categorii:

 1. Pardoseli din lemn– executarea unui montaj de parchet masiv sau stratificat și a finisajelor aferente;
 2. Pardoseli elastice - executarea a trei montaje: linoleum, mochetă și pardoseală PVC.

 

Rolul concursului:

 • Promovarea meseriilor de montatori de pardoseli în rândul tinerilor, care sunt încurajați să îmbrățișeze o meserie în domeniu sau să se specializeze, și în rândul publicului larg, care trebuie să fie conștient de gradul ridicat de profesionalism pe care îl presupun aceste meserii;
 • Profesionalizarea continuă a montatorilor prin adoptarea de noi exigențe, standarde și tehnici de lucru, cu unelte și echipamente specifice;
 • Stimularea competitivității, dar și a solidarității de branșă;
 • Promovarea celor mai noi și moderne soluții și tehnici de lucru, puse la dispoziție de producători de top la nivel european și mondial;

 

 

Lucrările sunt evaluate de o comisie de arbitri care, conform tradiției și exigențelor, sunt selectați dintre absolvenții cursului de arbitraj organizat de EUFA P+F. Arbitrajul se desfășoară pe toată durata concursului, luând în calcul toate etapele de execuție.

 

Cele mai importante criterii care stau la baza acordării premiilor:

 • exactitatea montajului și viteza de lucru (încadrarea în termenul de execuție);
 • calitatea îmbinărilor;
 • creativitatea;
 • modul/succesiunea abordării etapelor;
 • modul în care au fost folosite sculele și echipamentele;
 • modul de croire și manipulare a materialelor;
 • acuratețea și complexitatea lucrărilor în realizarea modelelor;
 • estetica;
 • capacitatea de organizare și curățenia la locul de muncă.