Pardosistii si-au desemnat castigatorii

Reunind cei mai buni lucratori profesionisti din domeniu, concursul a cuprins doua categorii distincte de lucrari de montaj, pardoseli elastice si pardoseli din lemn, maiestria tinerilor competitori fiind admirata de multi dintre cei peste 18.000 de vizitatori inregistrati ai targului.

Editia 2010 a Concursului National de Montaj Parchet si Pardoseli Flexibile a avut loc intre 8-12 septembrie 2010 in Pavilionul 18 din cadrul Targului International BIFE- Timb 2010, evenimentul fiind organizat de Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania (AMPR) in colaborare cu Asociatia Profesionistilor din Industria Pardoselilor din Lemn (APIPL) cu sprijinul Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) si a Asociatiei Europene pentru Promovarea Pregatirii Profesionale a Montatorilor de Parchet si Pardoseli EUFA P+F. In paralel, in acelasi spatiu, vizitatorii au putut admira si expozitia sponsorilor.

Concurentii

La start s-au prezentat 28 echipe impartite astfel: 12 echipe a cate trei montatori la pardoseli flexibile, respectiv 15 echipe a cate un montator pentru parchet. Sa notam ca selectarea concurentilor a fost conditionata de respectarea unor criterii de varsta, experienta si legalitate. Astfel, absolut toti concurentii trebuiau sa fie angajati cu carte de munca de cel putin trei luni la firma pe care o reprezentau, varsta maxima admisa fiind de 26 ani la concursul de parchet, respectiv 25 si 30 de ani la concursul de pardoseli elastice.
Intre dezideratele principale ale competitiei, care au fost atinse pe deplin conform tuturor celor implicati, nu putem omite pe de o parte ridicarea standardelor profesionale ale firmelor ce activeaza in domeniul montajului de pardoseli si, pe de alta, verificarea cunostintelor si mai ales imbunatatirea tehnicilor de lucru ale echipelor. Desigur, asa cum s-a intamplat si la editiile anterioare, castigatorii editiei nationale vor reprezenta tara noastra pe plan extern, de randul acesta echipa castigatoare la sectiunea Pardoseli Flexibile urmand sa participe din partea Romaniei la Concursul European al Montatorilor de Pardoseli, organizat intre 30 iunie - 2 iulie 2011 in Germania, la Feuchtwangen.

Structura concursului

In cazul pardoselilor elastice, probele au constat in montajul a patru tipuri de materiale si un finisaj pentru pereti. Astfel, concurentii au avut de montat:

 • linoleum destinat in special spatiilor publice, cu aplicatii pentru cladiri de birouri, spitale, gradinite etc;
 • mocheta velur cu aplicatii pentru domeniul hotelier si rezidential;
 • pardoseli din PVC omogen antiderapant de trafic intens destinat in special zonelor publice: spitale, spatii umede, etc.
 • pardoseli din PVC eterogen destinat spatiilor publice.
 • acoperitori din PVC pentru pereti (aplicatii obligatorii pentru spitale, gradinite).

In ceea ce priveste concursul de parchet, participantii au avut de montat dupa un model dat doua tipuri de parchet dublu stratificat prefinisat, proba urmata apoi de slefuirea lucrarii si finisarea acesteia cu ulei.

Merita amintit faptul ca participantii au beneficiat de o totala uniformitate a conditiilor de aplicare si montaj, in cadrul concursului fiind utilizate aceleasi tipuri de materiale (parchet, linoleum, mocheta, covor PVC si tapet PVC pentru pereti). Tot prin grija sponsorilor, la fiecare proba de montaj au fost folositi adezivi profesionali, specifici fiecarui tip de material aplicat.

Arbitrii si criteriile de departajare

Punctajele acordate de comisia de arbitraj au avut la baza urmatoarele criterii obiective:

 • modul de abordare a lucrarilor (ordinea efectuarii anumitor operatii);
 • curatenia la locul de munca;
 • modul in care sunt folosite sculele si echipamentele;
 • conlucrarea in echipa;
 • modul de croire al materialelor (ponderea pierderilor fiind un criteriu de punctaj);
 • acuratetea si complexitatea lucrarilor realizate;
 • exactitatea montajului fata de planul tematic;
 • calitatea montajului si a imbinarilor;
 • incadrarea in termenul de executie si deloc in ultimul rind, impresia finala (estetica).


Desigur, cu o zi inainte de inceperea concursului, participantilor li s-a explicat in ce anume va consta intrecerea, li s-au inmanat planurile de montaj, dupa care arbitrii au raspuns pe larg la orice intrebari si nelamuriri.
Cat priveste componenta echipei de arbitraj, aceasta a fost urmatoarea:

 • Heinz Brehm, Presedintele EUFA P+F (Asociatia Europeana pentru Promovarea Pregatirii Profesionale a Montatorilor de Parchet si Pardoseli).
 • Josef Heller, Seful catedrei de montatori pardoseli de la Scoala de Meserii din Neustadt a.d. Aisch, Germania si unul dintre autorii lucrarii de referinta Fachbuch für Parkettleger und Bodenleger (Manualul montatorului de parchet si pardoseli)
 • arbitrii desemnati de AMPR: Sergiu Caprita, Paul Oprisan, Calin Parva si Robert Malischitz.
 • arbitrii din partea APIPL: Marius Lembac, Valentin Gheorghiu, Razvan Istvan, Csaba Moldvay.

 

Castigatorii


Pardoseli elastice
Locul 1 - echipa SC Interfloor SRL din Bucuresti, care va reprezenta Romania la Concursul European al Montatorilor de Pardoseli, organizat intre 30 Iunie - 2 iulie 2011 in Germania, la Feuchtwangen.
Locul 2 - echipa SC Karina R SRL din Magureni, jud. Prahova
Locul 3 - echipa SC Bauflooring SRL din Ploiesti

Montaj Parchet
Locul 1 - Madalin Mainescu de la firma SC Parchet pe Viata SRL din Caras Severin .
Locul 2 - Stefan Ghiuta de la firma SC Katmus Serv SRL din Comarnic, jud Prahova.
Locul 3 – Marius Anitei de la firma SC Massimus Pro Construct SRL din Bucuresti.


Sponsorii si partenerii media
AMPR si APIPL doresc sa multumeasca tuturor Participantilor, Sponsorilor si Partenerilor Media care au pus mai presus de orice interesul profesional realizand astfel cea mai mare si mai interesanta manifestare de gen din Romania.
Sponsorii Concursului, in ordine alfabetica:
ALTRO ROMANIA, ALVECO MONTAJ PARCHET, BAULAND INTERNATIONAL, BAUWERK PARKET GesmbH, BONA ROMANIA, ECOLAB ROMANIA, FLOOR DESIGN, FORBO ERFURT Gmbh, GERFLOR ROMANIA, GLAMOUR FLOORS, HENKEL ROMANIA, JANSER, KRONOSPAN , LOBA, LT TOP PARCHET, MAPEI, PARCHETSTORE, PERPETUUM, ROMSKAN, SET PROD COM, VOLKAS, WAKOL.
Parteneri media:
AGENDA CONSTRUCTIILOR, BICAU, CASA SI GRADINA, MISIUNEACASA.RO, PARDOSELI MAGAZIN, PRETURIDELISTA.RO, REALITATEA TV SI 1001CASE.RO.