CONCURSUL EUROPEAN AL MONTATORILOR DE PARDOSELI 2018 – MINSK

Pardoseli » Evenimente | 07 martie 2018

 

Între 23 – 26 mai 2018, la Minsk, capitala Republicii Belarus, va avea loc a 12-a ediție a Concursului European al Montatorilor de Pardoseli, organizat sub egida EUFA P+F și la care sunt așteptați parchetari din Germania, Polonia, Italia, Republica Cehă, România, Belarus, Ucraina, Lituania, Rusia și Azerbaidjan.

 

Toți cei care au curajul de a-și etala știința, de a transforma meseria lor într-un motiv de mândrie merita respect unanim; fără să-ți valorizezi munca, fără să fii mândru de ceea ce faci, nu poți merge mai departe, nu poți progresa, nu-i poți face pe alții să înțeleagă de ce ești important. A te angrena într-o competiție înseamnă și o doză de siguranță, dar și faptul că îți poți accepta lipsurile, că vrei să te perfecționezi. Este o atitudine complet opusă meseriașului devenit simptomatic la noi, care știe să lucreze “cu de toate” și acceptă cu greu o observație, dar este oricând dispus să facă un compromis. Există, desigur, multe lucruri care se află mai greu de la un specialist adevărat, dar ele sunt destinate celor care au demonstrat că vor să învețe.

Unul dintre evenimentele emblematice Și deja devenite tradiționale în branșa noastră este Concursul European al Montatorilor de Pardoseli.

 

La acest eveniment organizat o dată la 2 ani participă câștigătorii concursurilor naționale organizate în țările membre EUFA P+F, între care se numără și țara noastră.

Conform regulamentului, concursul se organizează printr-o strânsă colaborare dintre EUFA P+F și asociația care reprezintă țara gazdă. În mod tradițional, concursul este susținut de o serie de sponsori cu notorietate europeană sau locală, pe timpul celor 3 zile de eveniment fiind organizate

numeroase demonstrații cu produse profesionale. În competiție se folosesc doar materiale de bună calitate, adezivii și produsele de finisare fiind fără solvenți – una dintre normele

stabilite, pentru a promova modul Eco de a realiza pardoseli.

Arbitrajul competiției este asigurat de EUFA P+F, prin arbitrii certificați în urma absolvirii cursului de arbitraj la Școala de meserii din Neustadt an der Aisch.

 

Criteriile de notare a lucrărilor

-          exactitatea montajului și viteza de lucru;

-          încadrarea în termenul de execuție;

-          calitatea îmbinărilor;

-          creativitatea;

-          modul/succesiunea abordării etapelor;

-          modul în care au fost folosite sculele și echipamentele;

-          modul de croire și manipulare a materialelor;

-          acuratețea și complexitatea lucrărilor în realizarea modelelor;

-          estetica;

-          capacitatea de organizare și curățenia la locul de muncă.

 

Un exemplu de succes în învățământul dual

Școala de meserii din Neustadt an der Aisch are două clase specializate în pregătirea montatorilor de pardoseli și funcționează după sistemul dual de educație, ucenicul învățând și aici, în unitatea de învățământ, și în firma la care e angajat. Curricula școlară reunește deopotrivă module teoretice și practice, ucenicul învățând 10-11 săptămâni pe an. Durata cursurilor este de trei ani, începuți după cele 9 clase obligatorii, la vârsta de 15-16 ani, școala oferind inclusiv posibilitatea recalificării profesionale la orice vârstă. La sfârșitul celor trei ani de școală ucenicii susțin un examen de diplomă, după promovarea căruia devin meseriași calificați.

Sisteme profesionale pentru pardoseli