Cum alegem o pardoseala industriala (II)

Pardoseli » Industriale | 22 august 2012
Cum alegem o pardoseala industriala (II)În episodul trecut al acestui serial am trecut în revistă tipurile de pardoseli industriale potrivite unei anumite destinații, condițiile de trafic și uzură, adaptarea la stratul support și la temperaturi extreme.

Vom continua cu informatii despre pardoseli speciale cum sunt cele din domeniul medical/farmaceutic, aderenta, capacitate de drenare si alte câteva aspecte care trebuie luate în calcul atunci când este aleasa o pardoseala industriala sau dedicata unui spatiu cu destinatie speciala.

Alimentare si farmaceutice

În industria alimentară este necesară nu doar simpla întreținere, ci mai ales igienizarea, având în vedere necesitatea de a împiedica apariția culturilor microbiene de orice fel. O pardoseală poate părea corespunzătoare, la o prima vedere, dar aici pot exista fisuri și microfisuri în care se ascund bacterii și virusuri asupra cărora detergenții și dezinfectanții nu acționează la întreaga capacitate. O vopsea fină poate să crape, deci nu este garantată securitatea alimentară – iată de ce stratul de finisaj trebuie să fie totdeauna impecabil.
O situație și mai exigentă, de igienizare perfectă, apare în farmaceutică, sau în camerele albe (medii controlate din industria farmaceutică, laboratoarele de microbiologie sau producția de echipamente medicale în care și aerul este filtrat permanent pentru a îndepărta particulele și impuritățile, pe lângă faptul că temperatura și umiditatea încăperii sunt atent controlate pentru a proteja echipamentele sensibile la condițiile de mediu). Acestea sunt situații în care calea cea mai sigură este urmărirea agrementului și alegerea acelui material recomandat de norme (materiale epoxidice, poliuretanice, acrilice, PVC etc.).

O reglementare mai stricta

Revenind la pardoselile industriale în termini generali, indiferent că sunt simple, elicopterizate, cu corindon sau altă rășină, beton elicopterizat vopsit, beton amprentat, klinker, ceramică sau orice alt material, mai trebuie luat în calcul un parametru care vizează protecția muncii: gradul de rezistență la alunecare.
Alunecarea este o problemă serioasă, puțin tratată la noi și, după cum susțin unii specialiști, detaliată insuficient și de normativele europene. În anumite cazuri, se pune un panou cu atenționarea că pardoseala este alunecoasă, pe principiul „Eu v-am zis!”, ceea ce nu este nici util și nici acoperit de lege. Dacă pe plan european nu există o normă clară, pe domenii, care să prevadă rezistențele la alunecare, avem însă normativul german care ne poate ajuta, inclusiv în ceea ce privește tipul de încălțăminte.
Testele specifice sunt în fond de două tipuri, pentru picior încălțat și descălțat, fiind luate în calcul șI spațiile umede precum dușurile sau piscinele. Aici este de remarcat faptul că producătorii de PVC nu indică rezistența la alunecare cu picior descălțat, deși este un material folosit uneori în băi și piscine. Așadar, conform reglementărilor germane referitoare la siguranța la locul de muncă și potrivit prescripțiilor pentru prevenirea accidentelor, pardoselile trebuie să fie plane, ușor de curățat și, nu în ultimul rând, antiderapante. În cazul prezenței apei, noroiului, uleiului, grăsimii sau a altor tipuri de reziduuri care constituie pericol de alunecare, se impun măsuri particulare în ceea ce privește alegerea materialelor pentru pardoseli. Interesant este faptul că un rol important în reglementările menționate îl au societățile de asigurări, care au întocmit studii pe tema alunecării, arătând că aceasta este principala cauză a accidentelor la locul de muncă. Punctele critice sunt în special zonele în pantă, neutilizarea încălțămintei adecvate și prezența uleiului pe pardoseală, situația optimă fiind o suprafață plană, rugoasă sau profilată.

Profilarea pardoselilor

Suprafețele profilate au o capacitate mai bună de drenare a apei sau altor lichide care intervin într-un proces de producție sau la spălarea pardoselilor și, în același timp, rețin aceste lichide între planul de călcare și cel de drenare, având o anumită capacitate de absorbție și permițând o călcare mai sigură, fără acvaplanare. Există în acest sens mai multe clase care exprimă volumul de refulare pe o anumită suprafață de pardoseală profilată. Astfel, există clasele V4, V6, V8, V10 care indică 4, 6, 8 și respectiv 10 cm cubi de lichid reținut /dm pătrat de pardoseală. Practic, este vorba despre volumul gol existent între suprafața de călcare șI cea de evacuare.

Clase de aderenta
Din perspectiva aderentei la modul general, cu picior încaltat, exista si aici o serie de clase: R9, R10, R11, R12 si R13, care au semnificatia din tabelul urmator, specificând zone de lucru cu pericol de alunecare (aceste cifre au fost obtinute în urma unor încercari pe planul inclinat):Sisteme profesionale pentru pardoseli