Curs practic pentru montatori

Ultimele stiri » Pardoseli | 28 februarie 2012
MPR si Loba – Wakol au organizat intre 2-4 martie 2010 la Sibiu un seminar dedicat pardoselilor la care au luat parte 34 de specialisti. Am ales sa detaliem doua subiecte, si anume (1) intarirea sapei existente in vederea aplicarii parchetului si (2) finisarea adecvata a pardoselilor din lemn.

Cum transformam o sapa deteriorata intr-un suport adecvat al pardoselii?
Una dintre cele mai mari probleme ale montatorilor de pardoseli sunt sapele din ciment, considerate chiar neutilizabile. In atare situatii, folosirea unor produse profesionale de pregatire a sapei in vederea lipirii parchetului prezinta avantajul evitarii costurilor deloc neglijabile pe care le presupun lucrarile de remediere sau indepartare a acesteia.
Inainte de toate, montatorul are datoria de a determina gradul de adecvare al substratului existent pentru operatiunea de montare a pardoselii. Principalele metode la care recurgem pentru verificarea duritatii sapei sunt testul la zgarieturi, proba cu ciocanul ori peria de sarma, respectiv testul cu banda adeziva (deosebit de util la amorsa). Pe langa acestea, la nevoie se pot realiza si alte verificari suplimentare, precum testarea aderentei (pe amorsa neintarita), testarea rezistentei la forfecare, respectiv determinarea fortelor de compresie si incovoiere. Din practica, se stie ca substraturile prin definitie critice sunt cele ce prezinta resturi de materiale sau adezivi, pardoselile deja existente (mocheta, PVC, cauciuc, linoleum, gresie), substraturile sensibile la umiditate, cele cu denivelari mari, precum si suprafetele moi, umede, instabile, bituminoase, contaminate ori acoperite cu lemn (parchet, placi vechi de pal).

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este testarea sapei existente, alegand in acest scop zonele cu rezistenta cea mai mica. Slefuiti apoi, pana obtineti proprietati absorbante bune, verificandu-le prin proba cu test prin picurare. Rezistenta la forfecare se evalueaza cu aparatul PressoMess, folosind cel putin 5 corpuri etalon per suprafata de verificat. Recomandam sa folositi cel putin o suprafata de verificare la 200 m² (respectiv per segment de constructie/etaj/ unitate locativa). In continuare, aspirati bine si aplicati cca 300-600 g/m² WAKOL PS 295 cu rola cu peri mari; lasati minim 72 ore sa se usuce si in final aplicati cca. 100 – 150 g/m² amorsa poliuretanica WAKOL PU 280, care necesita un timp de uscare de circa o ora. Materialul este aplicabil numai pentru substraturi pe baza de ciment, dar poate fi utilizat si pentru sistemele de incalzirie in pardoseala. Relativ la modul efectiv de punere in opera, acesta nu reclama probleme deosebite, presupunand etapele normale de lucru in domeniu. Astfel, trebuie sa turnati intr-un vas separat cantitatea necesara si sa o aplicati folosind o rola cu peri mari, avand grija sa evitati formarea petelor de surplus si desigur sa indepartati cantitatea in exces.

"Slefuirea este totul!"
Una dintre operatiunile esentiale pentru succesul unei lucrari de parchet este finisarea suprafetei. Trebuie spus din capul locului ca prin colorare, urmele de slefuire sunt scoase in evidenta, dar mai ales ca nu exista parchet sau podea de lemn care dupa raschetare sa nu aiba urme de slefuire. Clientul trebuie sa stie aceste lucruri, pentru ca asteptarile sale sa se incadreze in limite realiste. Totodata, culoarea este puternic influentata de caracteristicile porilor lemnului, esentele de lemn (si de multe ori diverse elemente din acelasi parchet) absorbind-o in mod diferit. Astfel, daca lemnul de stejar si molid e indicat pentru colorare, ciresul sau parchetul cu margini tesite sunt problematice deoarece se lucreaza greu cu spaclul, iar fagul, datorita structurii lemnului, absoarbe putina culoare sau o face in mod neuniform.
Pentru o lucrare reusita, e bine sa tineti seama de urmatoarele recomandari: inainte de a incepe, faceti o colorare de proba "pe viu". Realizati mostre folosind acelasi lemn, aceeasi culoare si aceeasi tehnica de slefuit ca ulterior, la lucrare. Se recomanda chiar sa aratati mostra clientului pentru a-si forma o imagine reala a ceea ce va obtine, ea fiind salutara si in cazul unei reclamatii ulterioare. In fine, slefuiti cat mai uniform – ceea ce nu inseamna cat mai fin posibil, ci peste tot la fel!

Dupa pregatirea mostrei, urmeaza slefuirea cu masina cu banda, operatiune ce presupune a) slefuirea grosiera b) slefuirea marginilor si c) slefuirea fina. Slefuirea grosiera se realizeaza la unghi de 45° fata de fibra lemnului cu masina cu banda (P 36, P 60), avand grija sa nu sariti peste mai mult de o granulatie, deoarece daca o faceti, urmele mai adanci produse de granulatia dura nu pot fi indepartate. Urmeaza in continuare operatiunea de slefuire a marginilor cu P 40, iar in cazul in care folositi masina speciala de slefuit margini, se impune sa optati pentru granulatia P80 si P100. Inainte de a trece la slefuirea fina, trebuie sa chituiti. Pentru aceasta veti amesteca praful obtinut dupa slefuirea cu granulatia 100 sau mai fina cu un chit special pentru rosturi, in final intanzand materialul cu spaclul pe toata suprafata. Avand in vedere ca reprezinta "ultima mana", slefuirea fina trebuie abordata cu toata atentia, chitul de rostuit fiind indepartat complet de pe suprafata, deoarece altminteri gradul de absorbtie al culorii va fi diferit. Operatiunea trebuie realizata cu masina monodisc (P 100), directia de lucru fiind in sensul fibrelor lemnului, la 45° fata de sensul slefuirii intermediare. Urmariti din ce directie bate lumina si nu slefuiti prea fin, pentru a nu aparea ulterior diferente fata de margini.

Dupa finalizarea adecvata a operatiunilor de slefuire si chituire a lemnului, puteti trece la aplicarea culorii folosind un spaclu, in functie de gradul de absorbtie al lemnului stratul avand intre 30-50 g/m². Pentru podele se poate aplica un strat subtire cu rola Micro 60-80 . E recomandabil sa lucrati pe portiuni, indepartand surplusul cu masina monodisc. Intrati mereu in zona necolorata, pentru a "curata" padul si a-i mari astfel timpul de utilizare. Zonele marginale se egalizeaza cu setul manual de paduri.

In fine, am ajuns la ultima operatie, lacuirea, pe care va recomandam sa o aplicati in 3 straturi - primele 2 in aceeasi zi, ultimul dupa uscare, deci peste noapte. Slefuiti inaintea ultimului strat, dar niciodata primul strat de lac, existand pericolul sa afectati culoarea.
Sisteme profesionale pentru pardoseli