De ce să folosim fibre pentru armarea dispersă a betoanelor

Suport si adezivi » Suport si adezivi | 26 iunie 2015
armatura in betoane

Florin Florian, Director al Departamentului Fibre, Betoane - Romfracht


Cel mai mare avantaj al acestui procedeu este economia mare pe care o generează și creșterea calității armării. În practică se observă foarte des folosirea haotică a fibrelor, lucru ce poate crea probleme structurale betoanelor.
Producătorul nu vinde doar fibre, ci și întreaga tehnologie de utilizare a lor, de la calculul de dozaj la punerea în operă. Astfel se elimină aspectele neplăcute legate de folosirea incorectă a fibrelor. Vreau să fac în continuare o descriere sumară a fibrelor structurale după performanța lor:

fibre metalice pentru armatura

Fibre metalice

1.    Fibrele metalice RFC 40/50 (1 x 50 mm) cu ciocuri, sunt cele mai uzitate fibre în România și nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Sunt fibre structurale, cu dispersie foarte bună în beton.
2.    Fibre metalice RFC 80/60 ( 0,75 x 60 mm) cu ciocuri, sunt fibre des folosite, cu avantajul unui dozaj mai mic, dar cu ușoare probleme în dispersie. Pentru a elimina acest aspect, trebuie avut grijă la modalitatea de punere a fibrelor în beton. Pentru că aceste fibre sunt mai lungi și subțiri, au tendința de a face gheme, iar acest lucru se întâmplă când muncitorul golește brusc tot sacul de fibre în beton. Cu puțină răbdare, muncitorul trebuie să presare fibra în beton - astfel dispersia fibrelor este asigurată fără probleme.
3.    Fibre RFO 1 x 50 sunt fibre ondulate, structurale, cu o bună dispersie în beton, care se remarcă prin gradul mare de preluare a contracțiilor termice în beton.

Fibre de polipropilenă:

Forta Ferro 38 sau 54 este singura fibră din polipropilenă structurală certificată ce asigură armarea betoanelor, comparabilă cu fibra metalică în raport de 1:10. Fiind o fibră des uzitată de constructori, a devenit proritar pentru Romfracht să vină în întâmpinarea acestora cu sumar de calcul de dozaj, pentru a facilita folosirea fibrelor și a nu greși în dozarea lor. Fibrele Forta Ferro sunt adeseori puse în betonieră la șantier. Pentru a avea o dispersie bună, aruncați pungile fără să le deschideți în betonieră la viteză mică. Contrar aparențelor, fibrele Forta Ferro se omogenizează mai bine dacă sacul este aruncat întreg.
Bineînțeles că gama fibrelor din polipropilenă este mult mai mare decât tipul menționat aici, dar toate celelalte fibre sunt ori complementare cu altă armare, ori pentru alte aplicații cum ar fi șape, betoane amprentate, suprabetonări etc.
 
Trebuie să fim atenți când alegem fibrele, deoarece sunt foarte multe criterii care influențează alegerea tipului acestora. Astfel, pe lângă propietățile fizico-mecanice ale fibrelor, sunt importante aspecte legate de domeniul  de folosire a pardoselilor: dacă sunt exterioare sau interioare, dacă sunt cu temperatură controlată sau nu, dacă în momentul turnării este vânt sau ploaie, tipul de beton, tipul de încărcări - toate acestea duc la alegerea unui tip de fibre sau a unui mix de fibre. Este important acest lucru pentru a economisi bani, iar calitatea pardoselii să fie impecabilă.
Nu uitați: pe pardoseală călcați zilnic, deci dați atenție acestui aspect! Este riscant să folosiți fibre necertificate sau cu proveniență îndoielnică. Pentru fibrele structurale, cereți furnizorului certificarea CE și ”Declarația de performanță”, care este obligatorie în România.

Romfracht SRL
E-mail: florin.florian@romfracht.com
Număr direct: 004031.403.08.92Sisteme profesionale pentru pardoseli