Despre LVT - Luxury Vinyl Tiles, un material deja consacrat

Elastice » Elastice | 07 martie 2018

 

Dacă în ediția trecută am vorbit despre pardoselile vinilice, respectiv PVC, este cazul să ne ocupăm un pic și de un nou sortiment, recent apărut pe piața pardoselilor, și anume LVT-ul, acronimul sintagmei Luxury Vinyl Tiles. Încă de la început trebuie să spunem că nu poate fi definit ca un material în sine, sau de un produs standardizat. Este un termen generic, specific industriei, care definește o nouă gamă de pardoseli pe bază de vinil și alte materiale, cu câteva trăsături specifice care țin mai degrabă de structura macro și de aspect. Iată în continuare câteva detalii care ne vor ajuta să îl identificăm mai bine în multitudinea de straturi finale pentru pardoseli care ne tentează și să putem lua o decizie cunoscându-i potențialul.   

 

Cum s-a ajuns la LVT

Încă din perioada de avânt spectaculos al pardoselilor vinilice, din anii 1950 – 1960, producătorii au simțit că acestea au un potențial mult mai mare decât le permitea tehnologia la acel moment. Covorul PVC putea (și poate) fi furnizat practic în două variante: omogen (cu aceeași compoziție în întreaga masă, vizibilă și la suprafața materialului) sau neomogen (masa materialului avea la suprafață un strat de uzură cu aspect diferit, mai decorativ și mai rezistent). Bineînțeles, erau prevăzute și armături textile sau substraturi care le măreau rezistența, substraturi care le fereau de umiditatea din șapă etc. În timp, s-a constatat că un strat de poliuretan protejează foarte eficient stratul de uzură al pardoselii vinilice. În prezent, unele sortimente de PVC neomogen sunt tratate încă din fabrică în acest sens, iar un covor PVC omogen poate fi șlefuit fin și acoperit cu poliuretan, mărindu-i astfel durata de viață cu câțiva ani, practică relativ frecventă în domenii cu grad mare de uzură, precum spitale sau locații Horeca și nu numai.

De asemenea, așa cum am mai arătat, un covor PVC nu este practic policlorură de vinil sută la sută, ci cu un adaos consistent de calcar (carbonat de calciu), plastifianți, fibre, pigmenți, uleiuri, rășini, soluții antimicrobiene, metale, agenți de ignifugare ș.a.m.d.

Un alt aspect preliminar, care a dus la apariția LVT-ului, l-au constituit tendințele în designul interior. Decenii la rând, producătorii au încercat să creeze replici cât mai fidele ale culorilor și texturilor naturale, precum cele de lemn, rocă sau ceramică. Aceste decoruri, mai realiste sau mai inovative, nu putea fi obținute fără tehnologia de imprimare 3D care a apărut relativ recent.

Nu trebuie să neglijăm nici dezvoltarea spectaculoasă a materialelor compozite, în speță laminatele pe bază de lemn (și chiar parchetul stratificat), care au constituit o sursă de inspirație pentru producătorii de pardoseli de tot felul. Cine a văzut suficiente mostre de produse la prezentări sau la târgurile de profil înțelege despre ce vorbim – deseori se întâmplă să pui mâna pe un material și să nu știi despre ce este vorba, măcar din ce categorie face parte – este plastic, lemn, fibră de sticlă sau... ce?

Și, vorba poetului, pentru că toate acestea trebuiau să poate un nume... li s-a spus ”Luxury Vinyl Tiles” (LVT). Un efort care a acumulat toate aceste tendințe și inovații a dus la obținerea a ceea ce azi numim LVT, proces desfășurat în ultimul deceniu, care pare că are încă un enorm potențial de dezvoltare. De ce apare și cuvântul ”Luxury” în denumire? Poate pentru că inițial aveau un preț ridicat, poate că reprezentau o gamă de lux a pardoselilor vinilice, sau mai degrabă a fost o simplă strategie de marketing. În prezent, lucrurile nu mai stau deloc așa, fiind considerate în țările dezvoltate o alternativă mai accesibilă și mai adaptabilă la pardoselile din lemn, care într-adevăr sunt destul de scumpe.

 

Structura, în linii mari

LVT-ul este așadar un tip de pardoseală neomogenă, uneori multistrat, cu un strat mai mult sau mai puțin consistent de vinil decorativ care uneori poate fi tridimensional, în relief. De cele mai multe ori, acesta din urmă are aspectul unui material natural precum lemnul, piatra sau (mai rar) ceramica, și este conceput pentru a rezista mai bine la agresiuni mecanice și chimice prin adăugarea unor straturi de protecție care le îmbunătățește performanțele – de regulă un poliuretan cu întărire la raze UV, cu comportament foarte bun la zgârieturi, sau un alt tip de PVC transparent. Unele tipuri de LVT sunt tratate la suprafață cu un film de oxid metalic, ce contracarează apariția zgârieturilor fine, rezultatul fiind un aspect impecabil pentru mai mult timp.

Stratul de bază poate fi vinilic, sau în combinație cu calcar ori alte substanțe (materialul de umplutură poate ajunge la 75% din volum), care îi conferă anumite proprietăți: elasticitate sub aspectul amortizării sarcinilor, grosime mai mare pentru izolare fonică, capacitate de transfer termic, pentru încălzirea în pardoseală.  

 

Atracția decorului

LVT-ul poate fi utilizat cu succes în orice cameră a locuinței, în spații comerciale, de birouri, restaurante, chiar ateliere ce nu au nevoie de mai mult decât o pardoseală de trafic intens.

Sub aspectul designului, decorul poate fi, așa cum am spus, inspirat de un material natural, dar nu este obligatoriu. Cu actuala tehnologie de imprimare se poate obține orice model, textură, culoare. De asemenea, modelul poate fi repetitiv sau, pentru gamele speciale, aleatoriu – fiecare placă este unicat. Tehnologia a ajuns destul de departe, realismul decorului fiind incredibil, chiar cu neregularități specifice lemnului sau pietrei șlefuite grosier. Acest aspect este impresionant, dar poate afecta calitatea operațiunilor de curățenie și igienizare. Putem întâlni decoruri cu anumite esențe de lemn (europene, exotice etc.), la plăci de diverse dimensiuni care sugerează parchetul sau dușumeaua, ori diverse tipuri de rocă, ori plăci care se aseamănă cu ceramica tip gresie de diverse culori. În ton cu tendințele momentului, plăcile pot avea șanfren (acentuarea rosturilor perimetrale cu un șănțuleț), ceea ce sporește realismul acoperirii.

Piața mondială are câțiva lideri recunoscuți, care au reușit să dezvolte numeroase decoruri; dacă ne gândim că unul singur poate oferi câteva zeci de mii de modele... înseamnă că avem de unde alege. Ca în orice altă situație, vă recomandăm să mergeț pe mâna acestor producători de top, care au investit în cercetare și dezvoltare, lansând pe piață doar acele sortimente care și-au dovedit fiabilitatea.

 

Forme și soluții de montaj

Una dintre proprietățile dorite tot mai frecvent este rigiditatea, pentru a crea senzația de siguranță mai mare la călcare și a acoperi denivelările din stratul suport al pardoselii - din această cauză LVT-ul este furnizat sub formă de plăci, sau foi cu dimensiuni nu foarte mari (câteva zeci de centimetri, maximum un metru lungime). Majoritatea producătorilor merg pe forme rectangulare, dar există și variante speciale (romburi, hexagoane), chiar neregulate, pentru gamele mai speciale, care se aplică prin lipire pe șapă. În general, însă, sistemul de montaj este cel cu click (diferite variante) preluat de la pardoselile laminate. Aceasta face ca montajul să se facă flotant, peste un underlay așezat continuu pe suprafața acoperită, și foarte rar prin lipire pe șapă. Varianta din urmă se practică doar la recomandarea producătorului, pentru că lipirea poate fi posibilă doar în funcție de proprietățile materialului, în special ale stratului inferior. LVT-ul este o pardoseală destul de stabilă la temperatură, dar pot exista probleme legate de umiditatea din șapă, cea din atmosferă, natura adezivului, care este recomandat de producător. Uneori plăcile sunt autoadezive, ceea ce simplifică procesul de montaj.

Sistemul cu click se pune în operă foarte rapid și se demontează la fel de rapid, ceea ce afăcut ca LVT-ul să fie adoptat fără rezerve de cei care nu au prea mult timp la dispoziție, sau care au nevoie de amenajări temporare – când este cazul, își iau pardoseala și o depozitează sau o remontează în alt loc. Este cazul spațiilor comerciale sau al birourilor, ori al locuințelor închiriate. Singura investiție majoră poate fi pregătirea stratului suport, care trebuie să fie totuși stabil, sigur și cu denivelări cât mai mici, indeferent dacă LVT-ul este montat flotant sau lipit. Underlay-ul nu rezolvă totdeauna problemele unei șape vălurite sau friabile. Dacă totul este în regulă cu stratul suport, LVT-ul poate fi montat chiar de către un beneficiar neprofesionist cu ceva abilități practice.

 

Direcții de evoluție

Mai trebuie remarcată în ultimii ani o dezvoltare a variantelor cu fibră de sticlă pe intrados, care le conferă un echilibru între rigiditate și elasticitate, o mai bună stabilitate dimensională și le asigură un comportament superior la umezeală – cea remanentă din șapă, cea sub formă de vapori din aer sau cea apărută în contextul utilizării. Rolul PVC-ului rămâne însă considerabil în structura LVT-ului, căruia îi conferă o anumită căldură și posibilități practic nelimitate de design; este stabilit că durabilitatea este proporțională cu grosimea și calitatea stratului de PVC. Mulți producători au lansat game speciale pentru spații umede – băi, bucătării, subsoluri. Principala provocare în acest caz este sigilarea suprafeței, pentru ca umezeala să nu pătrundă în substrat și să facă pagube, iar plăcile LVT au totuși rosturi; iată de ce pentru spații umede calitatea produsului este cu totul alta – rosturile trebuie să asigure etanșeitatea. Oricum, nu poate înlocui PVC-ul sub formă de covor, care are continuitate perfectă, cu suduri.

Un aspect avantajos al LVT-ului este întreținerea simplă, cu puține operațiuni periodice de mentenanță (refacerea finisajului cu produse specifice). Nu se pătează dacă murdăria este îndepărtată în următoarele minute, este inert la substanțe chimice uzuale, poate fi șters fără probleme cu o cârpă umedă. Dacă nu este un produs de trafic intens, se poate poansona ușor sub greutatea mobilierului cu picioare subțiri, de aceea se recomandă așezarea obiectelor grele pe tampoane. De asemenea, se poate zgâria în timpul mutării mobilierului sau al utilizării scaunelor cu role și se poate păta de la covorașe realizate din anumite materiale, precum cele de cauciuc. Dar, repetăm , totul depinde de calitatea produsului, de gradul de uzură pentru care este conceput.

Am încercat să facem o sinteză a numeroaselor informații care vin din acest segment al pieței și sperăm că am reușit. Dar, dacă insistați, cu siguranță veți găsi și alte tipologii, structuri, aspecte care ar putea fi menționate, pentru că este un domeniu încă în evoluție al materialelor pentru pardoseli.

Sisteme profesionale pentru pardoseli