Domotex Hannover 2011

Ultimele stiri » Pardoseli | 28 februarie 2012
Intre 15 şi 18 ianuarie, la DOMOTEX HANNOVER s-a dat şi în acest an ora exactă a pieţei pardoselilor: nu mai puţin de 38.704 vizitatori proveniţi din 82 de ţări (56% dintre aceştia fiind din afara Germaniei) au trecut pe la târg pentru a se pune la curent cu noutăţile branşei, expuse de 1.350 de firme din 70 de state.

Stephan Ph. Kühne, responsabil pentru DOMOTEX din parta Deutsche Messe este optimist în privinţa evoluţiei pieţei pardoselilor în 2011: "Mesajul târgului din acest an e clar: piaţa îşi revine, majoritatea vizitatorilor noştri din sectorul de retail, design interior şi construcţii arătându-se dispuşi să investească." Optimismul e împărtăşit şi de Martin Auerbach, directorul Asociaţiei Germane a Industriei Textile, care a constatat creşterea vânzărilor şi comenzilor primite de firmele participante comparativ cu anii anteriori. Dacă la aceasta adăugăm faptul că, potrivit statisticilor oficiale, nu mai puţin de 89% dintre participanţi reprezintă persoane cu putere de decizie în companiile lor, 71% provenind din top management, auspiciile branşei sunt într-adevăr favorabile.

Trendurile anului 2011

Pe lângă evaluările pozitive în termeni strict economici, la Domotex s-au creionat şi principalele tendinţe ale anului în domeniul pardoselilor. Astfel, unul din leit-motivele târgului rezidă în aportul din ce în ce mai pregnant al materialelor sustenabile ecologic. In privinţa designului, vedetele au fost mochetele cu design special, realizate prin îmbinarea unor materiale diferite, parchetul cu aspect antichizat, pardoselile laminate cu aspect aidoma lemnului masiv.
Potrivit organizatorilor, sezonul tocmai început se va centra pe următoarele patru tendinţe principale: naturaleţe (numeroase firme expunând parchet masiv ori laminat cu aspect uzat, nefinisat), combinarea motivelor etnice din Africa, America de Sud şi Asia cu modelele occidentale, suprafeţe ultra-mate pe nuanţe preponderent de albastru, alb şi gri şi, în fine, combinarea motivelor romantice cu un aspect discret scandinav.

Vizitatorii

Structurat tematic pe grupe de exponate (covoare, mochete, pardoseli textile şi flexibile, fibre, fire textile şi ţesături, parchet şi pardoseli din lemn, pardoseli laminate, piatră naturală, ceramică, sisteme de aplicare, curăţare şi întreţinere a pardoselilor), târgul a suscitat un interes deosebit în rândurile reprezentanţilor lumii comerciale: majoritatea vizitatorilor au fost achizitori ai materialelor expuse. Totuşi, merită remarcată prezenţa ridicată a sectorului profesional al pardoselilor: 20% dintre participanţi au fost montatori de parchet şi pardoseli ori decoratori de interior.
Forumul arhitecţilor contractworld
Ca şi în anii trecuţi, unul din punctele de atracţie ale târgului a fost forumul contractworld, platformă de la care arhitecţii şi designerii de interior au dezbătut cele mai noi tendinţe în domeniu. În plus, la standuri s-au organizat dezbateri ce au dat posibilitatea arhitecţilor să testeze materialele şi să transmită direct reprezentanţilor industriei care sunt priorităţile lor faţă de acestea. Şi cu acest prilej sustenabilitatea ecologică a materialelor şi construcţiilor s-a impus ca o temă esenţială a manifestării, numeroase seminarii fiind dedicate conservării resurselor şi utilizării lor eficiente.
O secţiune specială a manifestării a constat în premiile internaţionale de architectură Contractworld în valoare de 60.000 Euro, acordate pentru concepte inovative de design interior şi pentru care s-au înscris în cursă un număr de 525 de birouri internaţionale de arhitectură.
Siguranţa la locul de muncă
Un punct de interes al târgului a constat şi în acest an în manifestarea dedicată sănătăţii şi securităţii în muncă - anul acesta campania fiind centrată asupra sistemelor de transport ale materialelor în condiţii de siguranţă. Pe lângă recomandări şi numeroase demonstraţii practice, foarte utile pentru montatori, aceştia au putut vedea pe viu cum trebuie să arate un vehicul din care nu lipseşte nimic din ce le-ar putea fi necesar în activitatea de zi cu zi.

DOMOTEX asia/CHINAFLOOR şi DOMOTEX Middle East

Manifestare emblematică a lumii pardoselilor, târgul DOMOTEX început în Germania va continua în 2011 şi în pieţele cele mai dinamice ale lumii de azi: China şi Orientul Mijlociu. Astfel, cei interesaţi sunt aşteptaţi la DOMOTEX asia/Chinafloor între 22 şi 24 martie 2011, manifestare organizată la Shanghai New International Expo Center, respectiv la DOMOTEX Middle East Dubai, între 12 şi 14 septembrie ac. Cât priveşte următoarea întâlnire cu DOMOTEX HANNOVER, aceasta se va petrece între 14 şi 17 ianuarie 2012.


Sisteme profesionale pentru pardoseli