Eleganță, discreție, durabilitate – birouri cu parchet antichizat

Pardoseli » Lucrari de referinta | 10 aprilie 2016


Biroul modern are câteva atribute de care specialiștii țin cont atunci când concep o amenajare, respectiv când aleg și realizează pardoselile. Acesta nu mai este acel spațiu în care ”se stă și se lucrează”, ci este caracterizat de dinamism,atractivitate, comunicare, respectiv un control cât mai atent al comunicării. Trebuie obținut acel echilibru între deschidere și garantarea discreției, în anumite cazuri. Biroul este oglinda unei firme sau instituții, în care calitatea reflectă nu atât bunăstarea, cât soliditatea, siguranța, decența. Invitații, clienții, trebuie să simtă că intră într-un spațiu sigur, că pășesc pe un teren pe cât se poate previzibil, că știu unde trebuie să ajungă și nu se împiedică pe drum. Vorbim așadar de amenajări cu un accentuat rol simbolic, iar pardoseala are o contribuție decisivă. Ea poate sugera și asigura toate acestea, prin soliditate, aspect, eleganță atunci când este cazul.

Discreția și comunicarea

Lucrarea prezentată aici a fost realizată pentru birourile unei firme care activează în domeniul juridic, amplasată într-un imobil de birouri din zona centrală a Bucureștiului, amenajarea purtând amprenta unui concept adaptat destinației, la nivel de mobilier, finisaje, ambianță generală.
Este o amenajare cu valențe clasice și moderne în același timp, deosebit de elegantă, având ca elemente definitorii combinația dintre culoarea stejarului antichizat și finisajele bleumarin ale unor pereți. Sunt culori care împreună favorizează atenția și concentrarea, scăzând anxietatea și aducând calmul – ne spun cei care au studiat infuențele culorilor asupra omului. Lemnul aparent este foarte prezent, atât la nivelul pardoselii, cât și la o serie de obiecte de mobilier, în nuanțe mai deschise, care vin cu un contrast, dar și cu un plus de luminozitate.
Conform tendințelor din ultimul deceniu, s-a mizat, atât cât a permis locația, pe ideea de ”open space”. Concepțiile mai vechi, prin care se încerca o segmentare a spațiilor, doreau să ofere fiecărui angajat intimitatea și protecția de poluarea fonică a colegilor (telefoane, convorbiri, aparatură multimedia etc.) – lucru perfect adevărat în fond; este stabilit științific faptul că munca într-un mediu calm este mult mai eficientă, fără efecte nedorite asupra psihicului. Din păcate, această abordare afecta comunicarea, ceea ce a dus la preferința pentru spații deschise, cel puțin la nivel vizual, fapt care are efecte benefice și printr-o iluminare mai echilibrată, ambientală sau cu lumină naturală. Mai trebuie menționat că 80 - 85% din informație este preluată de om din surse vizuale, ceea ce justifică importanța acordată acestui aspect. Astfel, ideea de compartimentare cu ajutorul unor vitraje este momentan cea mai bună soluție, așa cum putem vedea și în locația de aici. Acest tip de compartimentare, împreună cu mobilierul masiv, amplasat după considerente practice, dar și estetice, are rol de protecție fonică și crearea unei atmosfere discrete.

De reținut
Cromatica într-un birou are un rol definitoriu pentru conturarea unei atmosfere de lucru. De exemplu, roșul are un efect dinamic (dar poate fi și obositor), verdele are un caracter ”hipnotic”, atunci când este utilizat în exces, galbenul are valențe benefice asupra sănătății, albastrul este calmant, iar violetul poate deveni ”sedativ”. De asemenea, culorile birourilor ergonomice se aleg şi în funcţie de coeficientul de reflexie; de exemplu, plafoanele ar trebui să fie mat, fără strălucire, dar în culori cu o reflexie ridicată (deschise), pardoseala să aibă un coeficient de reflexie de 15-30%, iar mobilierul să aibă culori deschise, cu un coeficient de reflexie de 30 - 50%.

Realizarea pardoselilor

Pentru pardoseli, pe o suprafață de circa 190 mp, a fost ales un parchet Boen Solid Plank Oak Antigue. Este vorba despre un parchet din lemn masiv foarte gros (20 mm grosime), cu îmbinare nut-feder și aspect de dușumea datorită dimensiunilor mari ale lamelelor: lungimi variabile, între 800 și 2.200 mm. În urma tratamentelor din fabrică, a căpătat un aspect antichizat, iar finisajul, cu rol protector, dar și de punere în evidență a fibrei, este unul pe bază de ulei natural, uscat în aer liber, după metode tradiționale. De asemenea, după cum se poate observa, fiecare lamelă are un mic șanfren (tăietură oblică perimetrală), ce le individualizează și conferă perspectivă și eleganță suprafeței. În condițiile unui trafic intens, acest parchet poate fi șlefuit și refinisat după câțiva ani.
Acest tip de parchet poate fi aplicat pe mai multe tipuri de suport și în diverse sisteme de fixare (pe o substructură de lemn, beton sau peste încălzire prin pardoseală - fixat în cuie, lipit, flotant). În cazul de față, a fost lipit peste placa de beton cu șapă turnată, caz în care a trebuit supravegheată atent umiditatea. Lipirea a vizat doar partea inferioară a lamelelor, nu și zonele de nut/feder, adică așa cum se procedează de obicei.
Montajul a fost asigurat de o echipă a firmei Glamour Floors. Întrucât, la preluarea șantierului, stratul suport avea umiditate reziduală, pentru execuția în bune condiții a montajului au fost folosite dezumidificatoare furnizate de firma Life Art. Ulterior, s-a turnat o rășină pentru consolidarea stratului suport, peste care s-a adăugat nisip de cuarț pentru aderență și, după uscare, s-a turnat șapa autonivelantă. A fost necesară de asemenea o barieră de umiditate, pentru blocarea definitivă a apei reziduale sau capilarității, iar pentru aceasta a fost folosită amorsa poliuretanică Wakol PU 280, monocomponentă și fără solvenți. Parchetul a fost lipit cu un adeziv silanic monocomponent Wakol MS 260, rigid – elastic, ideal pentru lipirea tuturor tipurilor de parchet, de orice dimensiune uzuală (precum un parchet de stejar cu lățimea de până la 20 cm, caz în care variația dimensională poate pune în pericol integritatea acoperirii, dacă nu se folosește un adeziv cu proprietățile optime).
Montajul s-a făcut în încăperi încălzite la minimum 15°C și uscate (umiditate de 40% - 60%), condiții care sunt recomandate și după execuție. În general, o umiditate crescută în timpul montajului și una scăzută după montaj vor avea ca efect în timp apariția de rosturi între elementele pardoselii de lemn.
Întreținerea curentă a acestei suprafețe se face prin aspirare/măturare uscată, iar uneori, la nevoie, cu ajutorul unor produse speciale pentru acest tip de finisaj, respectiv apă și un săpun slab alcalin, aplicate cu mopul, dar fără a avea exces de umezeală. Este o pardoseală solidă atât datorită lemnului, cât și sistemului de montaj, care va inspira încredere celor ce pășesc pe ea.

Info
Lucrare: Montaj parchet - birouri Gabriel Constantin & Asociații
Execuție: Glamour Floors
Barieră de umiditate: Wakol PU 280
Adeziv montaj: Wakol MS 260
Dezumidificatoare: Life Art
Parchet: Boen Solid Plank Oak

Sisteme profesionale pentru pardoseli