Eleganța mochetei într-o sală de evenimente

Pardoseli » Lucrari de referinta | 29 decembrie 2016

Mocheta sala evenimente

Vă prezentăm în aceste pagini o lucrare ce a constat în realizarea pardoselilor pentru două spații prevăzute a deveni exclusiv saloane pentru evenimente. Acestea ocupă două niveluri ale unei clădiri noi din București (zona Bd. Ferdinand - Șoseaua Pantelimon) și s-a optat pentru mochetă în cea mai mare parte, având fiecare câte un ring central pentru dans, realizat cu rășină epoxidică decorativă.

 

O schimbare a perspectivei

Când vorbim de săli pentru evenimente (private sau corporate), ne imaginăm de obicei o pardoseală rigidă, dură, dispusă să suporte oricând mopul și apa din abundență. Este o practică opțională, pentru că la fel de bine se poate alege o pardoselă textilă lavabilă, care să poată fi curățată prin metode umede, uzuale în cleaningul profesionist, cu echipamente și detergenți specializați. Mocheta din poliamidă este folosită din ce în ce mai des în acest domeniu, fiind un material cald și deosebit de elegant, suficient de rezistent la uzură și abraziune, superior majorității celorlaltor tipuri de pardoseli textile. Greutatea redusă, confortul la călcare (un metru pătrat poate avea peste 120.000 de fire, cu înălțime de circa 9 mm, fără stratul de bază) facilitează în același timp un mers sigur, fără obstacole, cu aderența optimă. Mocheta poate avea aspect de velur (”tunsă”, cum se spune uneori), fibrele de poliamidă revenind totdeauna la forma inițială după tasare și după orice proces de întreținere. Iată de ce mulți beneficiari, arhitecți și montatori aleg să se orienteze către acest material, inclusiv când abordează pardoseli de show-room-uri, birouri, hoteluri și chiar spații din zona de alimentație publică – săli de evenimente, restaurante, baruri.

O problemă ar fi existat dacă nu s-ar fi interzis fumatul în spațiile respective; în mod inevitabil, ar fi apărut deteriorări din loc în loc, chiar dacă mocheta este ignifugată (ceea ce înseamnă doar că nu ia foc și nu propagă focul). Din fericire, fumatul este interzis în aceste spații publice, iar petele de vin, cafea sau alte lichide ce pot deveni problematice au câte un corespondent în zona detergenților profesionali.

 

Materiale adecvate

Clădirea Ballroom Ferdinand este prevăzută cu mai multe facilități: o bucătărie, o zonă Spa, un loc de joacă pentru copii la ultimul etaj. Lucrările pentru sălile de evenimente prezentate aici au fost executate la începutul verii anului 2016 de către firma Cuvelli Studio. S-a optat, la fiecare dintre cele două spații cu aria de circa 300 mp fiecare, pentru sortimente de mochetă de trafic extrem, din clasa 33 (Zen de la Lano și Heritage de la Balta). Trebuie spus că investitorul este un operator cu experiență în domeniul Horeca, știind foarte clar care sunt exigențele ce trebuie îndeplinite și avantajele unui anumit material. Bineînțeles, un asemenea spațiu trebuie să îndeplinească condiții specifice unităților de alimentație publică în privința comportamentului la uzură, poansonare, umiditate, agenți chimici, incendiu etc., rezultate inclusiv din materialele folosite pentru execuția pardoselilor.

Designul a fost asigurat de un arhitect specializat, care a ales culorile pentru toate finisajele: mov violet și mov lavandă pentru mochetă, respectiv alb sidefat cu inserții aurii, respectiv argintii, pentru rășina epoxidică a ringului de dans.

Ring de dans sala evenimente

Stratul suport inițial a fost de bună calitate, pentru mochetă fiind nevoie doar de câteva reparații la rosturile de dilatare cu un mortar de umplere și nivelare, rezistent la rotile. Ulterior, mocheta sub formă de role a fost lipită pe toată suprafața cu un adeziv pe bază de apă de la Wakol.

O lucrare cu ceva mai multe dificultăți a fost însă realizarea ringului de dans. Aceasta a constat inițial în turnarea unei șape autonivelante de 3 mm grosime, care după întărire să ofere nu doar rezistență la compresiune, ci și o foarte bună rezistență la smulgere. Este foarte important stratul suport pentru rășina epoxidică, care intră în reacție și poate deteriora întregul sistem. A fost aleasă așadar o șapă autonivelantă Thomsit DD+ (30 N/mmp rezistență la compresiune). Pentru a evita scurgerea șapei pe suprafața destinată mochetei, aria rectangulară a ringului a fost delimitată cu un profil de cauciuc. A fost folosit apoi sistemul de rășini epoxidice de la Nanochem: o amorsă, vopsea de culoare, lacul de sidef și lacul de sigilare, toate acestea reprezentând încă un strat de 5-6 mm grosime. A lucrat la realizarea celor două ringuri o echipă de 3 oameni, alăturându-se celeilalte echipe de 4 oameni, responsabilă de aplicarea mochetei.

 

Calea spre stratul final

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, un șantier are și aspecte neprevăzute. Termenul de predare a fost strâns, dar rezonabil. Nu ar fi o problemă majoră nici faptul că în același timp trebuie să lucreze atât montatorii de pardoseli, cât și alți meseriași, pentru finisaje sau instalații electrice (deși, dacă ar trebui să fim riguroși, montatorii de pardoseli ar trebui să intre la final și să fie doar ei). Oamenii se pot înțelege, dacă există organizare și respect reciproc, fiecare pentru munca celuilalt. Totuși, atunci când s-a turnat rășina epoxidică decorativă, de la uscarea șapei autonivelante la ultimul strat finit, orice altă activitate pe șantier a trebui sistată în mod obligatoriu, pentru ca praful să nu afecteze lucrarea. Așa cum ne-a arătat domnul Ionuț Velcu, reprezentantul Cuvelli Studio, orice incident în acest sens ar fi însemnat compromiterea unui finisaj care, în definitiv, devine centrul atenției la orice eveniment, iar aspectul trebuie să fie impecabil. Fiecare strat înseamnă un anumit timp de uscare, proces ce trebuie să se petreacă natural, în condiții optime de mediu.

Așa cum a remarcat reprezentantul firmei de pardoseli, foarte importantă a fost buna relație cu beneficiarul, consolidată în numeroasele proiecte comune – 9 în total, în diferite locații din București. ”Ceea ce apreciază un beneficiar din acest domeniu este faptul că se poate baza pe servicii de calitate și pe respectarea termenelor, care sunt importante pentru el în ceea ce urmează să întreprindă. Vii dimineața mai devreme pe șantier, pleci mai târziu seara, dar lucrarea trebuie predată la termen”, arată Ionuț Velcu.

În încheiere, am vrea să spunem câteva cuvinte depre designul elegant al acestor spații. Numitorul comun este combinația de mov, alb/crem și argintiu, respectiv auriu, și tonul se pare că îl dau pardoselile. Predominanța nuanțelor purpurii, crinul desenat repetitiv pe mochetă și luciul argintiu sau auriu al unor elemente de mobilier ne trimit către o simbolistică regală, dar simplă în același timp, potrivită evenimentelor private semnificative. Vitrajele largi pe 3 laturi ale încăperilor permit o iluminare naturală bogată, dar și etalarea unor draperii fastuoase, de asemenea în nuanțe de mov. Iluminarea colorată inovativă, care poate fi generată din plafoane sau mobilier, aduce o tentă modernă unui design de inspirație barocă. Sălile sunt gata oricând să își primească oaspeții, destul de numeroși, așa cum am auzit.

Mocheta in sala de evenimente

 

Lucrare: aplicare mochetă Ballroom Ferdinand

Execuție: Cuvelli Studio

Adeziv mochetă: Wakol

Autonivelantă pentru ring: Thomsit

Rășină epoxidică decorativă: Nanochem

Mochetă: Balta, Lano

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli