Emil Ivănescu, Comisarul Anualei de Arhitectură București 2013

Pardoseli » Evenimente | 14 octombrie 2013
Emil Ivănescu, Comisarul Anualei de Arhitectură București 2013

Anuala de Arhitectură București 2013 a fost un eveniment urban bucureștean care a propus ca temă orașul contemporan. Constituit ca o promisiune a fericirii, acesta este supus unor paradoxuri esențiale: pe cât de plural, dens și puternic devine, pe atât de firav și local este adesea. Între formele lui construite și dinamica vieții comunităților se nasc rupturi, fisuri și discontinuități. Cu această provocare se confruntă în prezent arhitectura contemporană. Ea cercetează noi modalități de refacere și rețesere. Această refacere nu mai utilizează obiecte sau mase, ci vizează oameni, comunități, spații, locuri și procese. Arhitectura contemporană ca dispozitiv social – iată un construct care, introdus în zonele scindării, poate reface țesutul, contextul și, în acest fel, orașul.

Anuala de Arhitectură provoacă percepția urbanului, interoghează constructele care modelează Bucureștiul astăzi și lansează o dezbatere în găsirea resurselor locale pentru a face față tuturor influențelor globalizante. Cum poate arhitectura orașului deveni un astfel de dispozitiv de refacere și regenerare, care să implice atât comunitățile, cât și construitul, un dispozitiv care preluând socialul să transforme urbanul?

Ediția din acest an a introdus o inovație: este prima oară când, în cadrul celor unsprezece ediții, Anuala de Arhitectură s-a extins în spațiul public. Realizând un parteneriat cu Primăria Municipiului București, toate proiectele nominalizate și premiate au fost expuse publicului larg. Alături de acestea, câteva instalații urbane și evenimente au constituit latura interactivă a străzii Lipscani: pavilionul și evenimentele Poiana lui Iocan, biblioteca urbană Wienerberger, locul  de joacă Semmelrock, dispozitivele urbane Piastrelle și Tondach, toate realizate de tineri arhitecți împreună cu firmele de profil. Acesta constituie un proiect pilot pe care vom încerca să–l dezvoltăm mai mult anul viitor.

Proiectele participante în cadrul competiției Anualei de Arhitectură București 2013 s-au remarcat prin câteva puncte tari, care au fost apreciate atât de public, cât și de juriu. În majoritate, proiectele au o calitate foarte bună, care nu reflectă criza puternică prin care trece România astăzi și mai ales sectorul construcțiilor. Față de anul trecut, numărul participanților s-a redus nesemnificativ, ceea ce ne face să sperăm că în viitor lucrurile se vor echilibra. Ceea ce ne-a bucurat în mod special e faptul că un număr apreciabil de lucrări premiate au reușit să exprime foarte bine tema curatorială a Anualei (local / global) şi că înfățișează un demers arhitectural din ce în ce mai specific spațiului și culturii în care trăim.
Pentru întreg festivalul Anuala de Arhitectură București 2013 dorim să mulțumim partenerilor noștri MNAC, UAUIM și PMB, sponsorilor Wienerberger, Semmelrock, Tondach, Reynaers, Piastrelle, Ruuki, Lafarge, Leykom, Alchemia, precum și partenerilor media: Igloo, Arhitext, Zeppelin, Mansarde & Acoperișuri, Arhitectura, Pardoseli Magazin, Atelierul de Proiectare, Arhiforum.

Proiectele nominalizate şi premiate, precum şi alte informaţii despre desfăşurarea ediţiei de anul acesta a Anualei de Arhitectură Bucureşti, le puteţi găsi pe site-ul evenimentului: www.anuala.ro.

Sisteme profesionale pentru pardoseli