Exclusivism cu lemn de teak si scara monumentala

Parchet » Parchet | 22 august 2012
Vă prezentăm în continuare o lucrare deosebită prin rafinamentul opțiunilor, din perspectiva materialelor folosite și a designului. În consecință, și execuția a implicat o mare responsabilitate, atât în privința parchetului de câmp, cât și a placării unor scări monumentale, care atrag atenția privitorului și înnobilează întreaga amenajare.

Lucrarea a constat într-un montaj de parchet dublu stratificat din teak, peste un sistem de încălzire în pardoseală. Imobilul are două niveluri, parter și etaj, iar suprafețele de câmp acoperite au fost de 90 mp, respectiv 140 mp. Pentru a marca o diferențiere, dar și pentru a asigura un tranzit cromatic în raport cu scara, lemnul de teak de la parter a fost furnizat în varianta băițuită (baiț aplicat de producătorul parchetului).

Parchetul a fost montat parțial după model englezesc, respectiv la 45° în câmpul pardoselii, cu o bordură (friz) continuată perimetral de lamele orientate perpendicular pe planul peretelui. În anumite zone (de pildă la începutul scării de la parter) s-a optat pentru piatră naturală, îmbinarea parchet - piatră realizându-se prin baghete de bronz de 8 mm lățime. Scara monumentală, cu balustradă metalică, rampele curbe, podestul de la care scara se ramifică în alte două rampe, precum și holul din scară către dormitoarele de la etaj, au fost placate cu lemn de stejar băițuit în nuanță wenge.

O parte din trepte (și contratrepte, desigur) au fost executate semirotund, ceea ce a crescut complexitatea lucrării, dar și efectul estetic al amenajării. Treptele au ciubuce discrete, care măresc confortul și siguranța pășirii. Mâna curentă a balustradei, realizată tot din lemn, a fost de asemenea băițuită pentru a păstra uniformitatea ansamblului.

Pardoselile au fost puse în evidență și mai mult prin contrast cu vopseaua deschisă a pereților din casa scării. Teak-ul este o esență de lemn exotic foarte rezistent, inclusiv la umiditate, ceea ce îl face preferabil deseori pentru amenajări exterioare și chiar pentru ambarcațiuni. A fost constatată o rezistență în timp de execepție – mobilier de grădină de nu mai puțin de 100 de ani. Are o aromă exotică și este cunoscut pentru faptul că protejează metalele cu care este în contact de coroziune, ceea ce îl face dezirabil în combinație cu elemente metalice.

Câteva etape de montaj

Existând o șapă grosieră inițială, dar și o diferență de nivel la parter, determinată de existența pietrei naturale deja montate, a fost necesară turnarea unei șape autonivelante de 2-6 mm. Rostul de dilatare existent la șapa grosieră a fost întărit cu rășină epoxidică. Primul se montează frizul, prin lipire cu adeziv, la distanțe egale de perimetrul camerei. Continuarea montajului parchetului în câmp se face după minimum
24 ore, în condițiile unei temperaturi ambientale de minimum 22° C. Desigur, înaintea începerii lucrărilor, mai ales că acestea s-au desfășurat în sezonul rece, parchetul a fost aclimatizat la locul montajului timp de trei săptămâni.
Lățimea golului de ușă nu a permis încadrarea unui număr exact de lamele, dar montatorii au centrat 3 lamele pe lățimea golului, care să asigure simetria și să dea liniile directoare de execuție ale întregii acoperiri.
Balustrada a fost montată la final, după acoperirea integrală a scărilor. Lemnul de pe trepte a fost găurit pentru a face loc străpungerilor cu piese metalice pe care se va monta ulterior balustrada.
Domnul Răzvan Costea, reprezentantul firmei Premium Floors a subliniat importanţa
deosebită a conlucrării echipei de parchetari cu ceilalţi meseriașI implicaţi în lucrarea de
faţă: anume echipele de instalatori, tâmplari și montatori de piatră naturală.
Între perete și frizul perimetral au fost montate lamele dispuse perpendicular.
Modelul mai complicat de montaj descris mai sus s-a montat în living și în dormitorul matrimonial, care au o suprafață foarte generoasă. În restul dormitoarelor, dat fiind că geometria spațială nu permite vizibilitatea de perspectivă a modelului de pardoseală, s-a montat parchetul în sistem englezesc fără bordură, direcționat paralel cu una dintre laturile camerei.

INFO

Producator parchet: Berti
Adezivi: Bona Silan
Sape: Bostik
Executie lucrare: Premium Floors
Sisteme profesionale pentru pardoseli