Fibrele din polipropilenă pentru armare dispersă RoFero

Suport si adezivi » Suport si adezivi | 13 iulie 2016

Ec. Florin Florian,
Director Departament Fibre, Betoane – Romfracht

Ec. Florin FlorianÎn ultima perioada se dorește înlocuirea fierului în structurile complexe, cum ar fi în industria auto, unde se poate vorbi de o revoluție în domeniu prin înlocuirea tablei sau a altor componente, care până acum erau din oțel, cu materiale de generație nouă, precum fibra de carbon sau polipropilenă. Și în domeniul costrucțiilor putem vorbi de același fenomen. Echipa de ingineri de la Romfracht a scos pe piață fibrele din polipropilenă pentru armare dispersă RoFero.Sunt fibre structurale de înaltă performanță, certificate CE conform SR EN 14889-2/2007.

 

Munca de cercetare în acest domeniu este laborioasă și a necesitat foarte mult timp și resurse. Pentru a ajunge la performanțele fibrei RoFero, a fost nevoie de circa doi ani, iar eforturile au fost consistente atât din punct de vedere uman, cât și financiar. Producerea acestei fibre a necesitat utilaje de înaltă performanță, care pe perioada elaborării rețetelor nu au produs decât loturi experimentale.

Testele de laborator arată că fibrele sunt deosebit de performante și, pentru prima dată în România, a fost realizat și atins raportul de schimb cu fibra metalică de 1:10. Nu face decât să ne bucure faptul că putem pune la dispoziție constructorilor români fibrele RoFero la parametrii net superiori.

Pe lângă performanțele în armarea dispersă, venim și cu prețuri competitive. Aici trebuie să luăm în considerare că ne situăm sub prețul altori competitori din domeniu, deși calitatea fibrelor este net superioară. Faptul că le producem în România, după o rețetă dezvoltată în laboratorul nostru de cercetare, duce la posibilitatea de a avea prețuri reale și accesibile.

Fibrele RoFero sunt disponibile în saci de hârtie de 500 grame, pentru a ușura dozajul, iar lungimile sunt disponibile la 38 mm și 54 mm (în funcție de agregatele folosite în beton).

Dozajul fibrelor se face simplu, în betonieră (circa 7 minute malaxare) sau în stația de betoane. Pentru lucrări mici, unde betonul se face la fața locului în betonieră mică, fibrele se adaugă odată cu agregatele.

*** Este bine să specificați stației de betoane că lucrați cu fibre, pentru a adăuga un fluidizant.

Dacă dozajul nu este recomandat anume de un proiectant, sau proiectantul nu știe să îl calculeze, departamentul nostru tehnic pune la dispoziție calculul de dozaj după specificațiile fiecărui proiect, în funcție de caracteristicile stratului suport, încărcări pe picior de raft, încărcări dinamice, încărcări statice, încărcări liniare sau orice alte specificații are proiectul respectiv.

Bineînțeles că fibrele RoFero armează dispers, dar ar fi indicată adăugarea a 300 grame/m3 de fibre  RoWhite. Aceste fibre sunt utile pentru eliminarea microfisurilor și au un rol important în realizarea unei pardoseli impecabile. 

*** Atenție: dozajul de 300 grame /m3 este doar pentru folosirea lor împreună cu RoFero. Orice altă aplicație necesită 600 grame.

 

Încercăm să performăm în domeniul armării disperse, să arătăm că și în România se poate face performanță. Ar trebui să ne mândrim cu ”Made in Romania”! 

 

 

 

***   2 boxuri, le poti pune oriunde:

 

Fibrele RoFero sunt folosite în principal la aplicațiile ce necesită o armare performantă:

·         Proiecte ”Slab-on-Grade”

·         Pardoseli industriale

·         Pardoseli în centre comerciale

·         Torcretări

·         Tabliere de poduri

·         Pardoseli fără sau cu număr redus de joint-uri

·         Rampe de încărcare/ descărcare

·         Prefabricate

·         Parcări

·         Străzi

 

 

Avantaje

·         Îmbunătățirea caracteristicilor fizice ale betonului:

-        Armare dispersă - dispersie excelentă în beton

-        Reducerea contracției plastice

-        Reducerea contracției termice și a dilatării betonului întărit

-        Creșterea rezistenței la impact cu 20%

-        Creșterea rezistenței la compresiune și la uzură

-        Maximum de durabilitate pe termen lung

-        Reducerea posibilității apariției fisurilor

·         Posibilitatea măririi distanței dintre rosturi sau, în funcție de proiect, posibilitatea turnării fără rosturi

·         Scăderea greutății portante a elementelor din beton

·         Înlocuirea fibrelor metalice în raport de 1:10

·         Posibilitatea de a crește dozajul cu până la 50% față de fibrele metalice

 

Romfracht SRL
E-mail: florin.florian@romfracht.com
Tel. direct: 004031.403.08.92

Sisteme profesionale pentru pardoseli