Floor Identification Box

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012
Deteriorea parchetului constituie adesea motivul multor negocieri cu privire la raspunderea pentru daune, fiind stiut ca mai ales sistemele de incalzire prin pardoseala si climatul inadecvat din incapere pot genera atare consecinte fatale si costisitoare. Pana in prezent nu a existat o metoda necontestata si mutual acceptata ca proba in solutionarea diferendelor intre beneficiari si pardosisti. Fidbox a aparut pentru a umple acest gol.

Modulul de monitorizare Fidbox e prevazut cu baterie long-life, masoara doar 15 cm lungime, 4.5 cm latime si 6 mm grosime, fiind montat pur si simplu in spatele unei lamele de parchet. Dispozitivul e capabil sa masoare corect umiditatea lemnului, cea a suprafetei si a structurii pardoselii, determinand totodata umiditatea relativa a aerului din incapere. In functie de intervalul in care se realizeaza masuratorile, aparatul poate continua acest proces vreme de 8 ani. Astfel, in cazul eventualelor plangeri aparute, pot fi obtinute date corecte cu privire la conditiile climatice ale pardoselii in discutie, gradul de certitudine crescand considerabil deopotriva in folosul montatorului de pardoseli si al beneficiarului. In plus, datele astfel masurate pot fi accesate imediat prin unde radio, folosind exclusiv receptorul ergonomic furnizat odata cu dispozitivul, deci fara a mai fi nevoie sa schimbati nimic la pardoseala dumneavoastra.

Cum functioneaza?

Fidbox  (Floor Identification Box) este un dispozitiv electronic de masurare a climatului capabil sa redea temperaturile (in grade °C respectiv °F) si umiditatea relativa a aerului (exprimata in %). Totodata, el se constituie intr-un modul integrat de securitate, continand dispozitivul de masurare, receptorul de date, serverul si evaluarea certificata a datelor. In plus, kit-ul inglobeaza si o unitate de memorie, pentru salvarea datelor masurate.
Primul lucru care trebuie sa-l faceti este sa instalati unitatea fidbox sub una dintre lamelele de parchet, urmand ca apoi sa cititi datele la intervalul dorit. In fine, dupa transferarea informatiilor astfel obtinute prin Internet, puteti purcede la evaluarea lor individuala.
In esenta, dupa ce a fost instalat, dispozitivul masoara parametrii climatici la fiecare 8 ore cu ajutorul senzorilor amplasati pe amandoua partile: a sapei respectiv a suprafetei materialului. Intr-un proces neintrerupt, aparatul va va semnala orice diferenta aparuta in privinta temperaturii si umiditatii relative a aerului din incapere, precum si despre efectele acestor parametri asupra umiditatii lemnului.

Iata un exemplu concret de afisare a datelor:


Temperatura

Temp 1 = suprafata materialului

26,02°C

Temp 2 = substratul

22,45°C

Umiditate

Hum 1 = suprafata materialului

46,43%

Hum 2 = substratul

40,12%
Data 11.07.2008
Ora 06:00:00

Cum citim datele

La apropierea receptorului de unitatea de masurare se va percepe un semnal auditiv, indicand faptul ca procesul de schimb al datelor poate incepe. Acesta se desfasoara prin transmnisie radio de tip RFID, datele astfel obtinute putand fi stocate in dispozitivul de citire tip PDA. Un avantaj major este ca o data inregistrate, datele nu mai pot fi manipulate ulterior.

Sistemul de identificare prin cod de bare utilizat pana de curand a fost inlocuit cu tehnologia RFID-identificare prin radiofrecventa. Aceasta permite identificarea automata si localizarea obiectelor fara atingere, simplificand decisiv citirea si stocarea datelor. Fiind compus dintr-o unitate de receptare fixata pe parchet, un dispozitiv de citire si softul aferent procesarii datelor, sistemul consuma foarte putina energie electrica si produce radiatii nesemnificative. Spre comparatie, daca un aparat de radio are un voltaj de 0.5 – 0.8, iar aerul pe care-l respiram de 1.0, Fidbox genereaza un voltaj de 1.6 Volt / Metru. Cat priveste receptorul fidbox care genereaza un voltaj de 8.0 Volt / Metru in momentul maxim de citire a datelor, valorile limita de voltaj in aer se situeaza in jur de 40 Volt / Meter iar un telefon mobil emite circa 70 Volt / Metru. In consecinta, putem afirma ca fidbox este un dispozitiv semi-pasiv care genereaza o radiatie nemasurabila.

Cum ne ajuta

In primul rand trebuie sa repetam ca e singurul dispozitiv capabil sa prezinte dovezi in vederea determinarii responsabilitatii pentru deteriorarea parchetului. El permite totodata evaluarea pe termen lung a unui proiect, asigura imposibilitatea de falsificare a datelor si mai ales indica precis cauzele eventualelor deteriorari. Nu trebuie omisa functia sa de preventie, ce permite remedierea imediata a situatiei in cazul aparitiei unor valori excesive de umiditate ori temperatura.
Sa presupunem situatia unui hotel de 5 stele, unde s-a montat parchet masiv pe o suprafata de 4.000 m². Desigur, costurile acestei lucrari sunt semnificative, dar din pacate dupa numai cateva luni, parchetul incepe sa se deterioreze: apar crapaturi, bule, unele zone sunt deteriorate complet. Cine e responsabil pentru daune? Sa intrebam pe fidbox, pentru ca din fericire, a fost montat. Observand graficele de mai jos, se poate determina faptul ca parametrii climatici obligatorii pentru pastrarea in bune conditiuni a parchetului nu s-au respectat.

Analiza temperaturii


foto 1

Analiza umiditatii


foto 2


Sisteme profesionale pentru pardoseli