Flying Carpets si Anne Nebert – despre covoare si arta

Mocheta » Mochete | 21 ianuarie 2013
Flying Carpets si Anne Nebert – despre covoare si arta

Vineri, 23 noiembrie 2012, pictura rafinată a artistului plastic Anne Nebert a venit alături de arta țeserii covoarelor etalată de Covoare Cisnădie Flying Carpets, într-un nou showroom inaugurat pe Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 10. Astfel, am putut participa în același timp nu doar la inaugurarea unui spațiu destinat prezentării și comercializării covoarelor de nivel premium, ci și la un vernisaj de pictură care a accentuat latura artistică a acoperirii pardoselilor, urmărită de designeri și de cumpărătorii cu reală educație estetică.

Mesaj si semnificatie

Furnizorul de covoare și artistul plastic au ajuns la un numitor comun întâlnindu-se în zona frumosului și a respectului pentru estetica unui interior. Picturile sunt rodul muncii din ultimii 2-3 ani - așa cum ne-a declarat Anne Nebert, având tematici diverse, în general detalii din viață, însemnări vizuale din viața de zi cu zi: portrete, un cântăreț cubanez, o culegătoare de bumbac, nuduri, peisaje citadine prăfuite... Sunt imagini care pot înfrumuseța și personaliza prin excelență un interior, dând sens locuirii unei case. „Și covoarele țin de artă. Împreună cu pictura, sunt pete de culoare care se completează foarte bine, unele cu caracter de unicat. Dar nu numai atât; aceste elemente sunt, pentru un interior, ca bijuteriile pentru o femeie”, arată Anne Nebert. Contrar unor comportamente întâlnite uneori în modul de abordare a unei amenajări, artistul plastic este de părere că pictura nu trebuie forțată „să se asorteze” cu interiorul, cu covorul sau pardoseala de exemplu, ci să aibă o semnificație pentru cel care o etalează și pentru casa respectivă.
Unii cumpărători vor să îmi arate casa pentru a face o comandă... pictura este mai mult, trebuie să îțI placă ție, să aibă un mesaj, să o poți privi zilnic și să îți sugereze ceva nou”, încheie Anne Nebert.

Noi orizonturi

După ce în 2005 a deschis primul magazin în București, în Home Design Mall, unde a distribuit preponderent covoare produse la fabrica din Cisnădie, Flying Carpets a decis să își extindă activitatea cu acest generos showroom amplasat central, în apropiere de Piața Victoriei. „În timp ne-am extins opțiunile, pe măsura pasiunii nostre pentru covoare, dar și pentru a răspunde cererii clienților. Covoarele de Cisnădie sunt recunoscute pentru calitatea lor și corespund unui anumit segment de piață de la noi, dar era necesar să ne diversificăm oferta, inclusiv cu covoare obținute manual în diferite zone ale lumii, din ce în ce mai apreciate de cumpărătorul exclusivist de la noi”, ne-a declarat Emma Lițiu, managerul firmei Covoare Cisnădie Flying Carpets. Diversificarea s-a făcut nu doar spre covoare obținute prin metode tradiționale, din materii prime naturale, ci și către produse realizate din materiale moderne, sintetice (sau combinații), țesute mecanic, cu un design modern. Astfel, se poate opta pentru o paletă largă de materiale, orientări estetice, niveluri de calitate și prețuri. Diferențele de preț în acest domeniu sunt justificate: un metru pătrat de covor manual se lucrează cam într-o lună, timp în care într-o fabrică se pot obține 2.000 mp și chiar mai mult. Se mai ia în calcul caracterul de artă locală a unor piese, provenite dintr-o anumită zonă a globului, element foarte apreciat în prezent. Pot fi văzute aici variante lucrate manual din Persia, India, Pakistan și chiar China, care pe acest segment al covoarelor din lână și mătase respectă o calitate deosebită.

Tendinte – culori, modele, texturi, materiale

Așa cum ne arată reprezentanta Covoare Cisnădie Flying Carpets, tendințele în acest domeniu au un ritm foarte rapid de evoluție, un sezon limitându-se la circa o jumătate de an. Se schimbă culorile, desenul (alternanța clasic-modern, complexitatea etc.), iar tendințele revin periodic. În ultimul timp, pe segmentul rezidențial premium au revenit covoarele clasice, pentru că și mobila, respectiv decorațiunile clasice, se bucură de o creștere în preferințe, iar acestea se întâlnesc cel mai des împreună. Pentru pardoseli din lemn, marmură sau o gresie de foarte bună calitate, se pune accentul pe covoare de o calitate proporțională (în niciun caz materiale ieftine). Se caută fibrele naturale, în nuanțe naturale (lâna nevopsită, de pildă), care merg foarte bine cu pardoselile reci, rezultând o amenajare cu influențe mediteraneene. Inul este țesut în strat gros, cu model în relief realizat din texturi ale țeserii, și nu din culori. Pentru pardoseli din materiale deosebite precum plută și linoleum se poate veni cu covoare din fibre Eco, modele simple, caracterizate de non-culori. Pentru pardoseli din materiale moderne (PVC, rășini etc.), folosite uneori în sectorul rezidențial, sunt recomandate covoare sintetice cu model inedit, texturi diverse (tip mătase sau lână) și culori îndrăznețe.

Flying Carpets si Anne Nebert – despre covoare si arta
Sisteme profesionale pentru pardoseli