Fonoizolație cu URSA GLASSWOOL TSP pentru un proiect rezidențial de excepție

Pardoseli » Lucrari de referinta | 14 martie 2019

 

Continuăm seria de lucrări care au inclus izolarea fonică și termică a pardoselilor cu vată minerală de sticlă URSA GLASSWOOL TSP. De această dată, avem un proiect rezidențial realizat în București, premiat la multe concursuri interne și internaționale, precum Anuala de Arhitectură București, nominalizat la concursuri de prestigiu precum World Architecture Festival, Mies van der Rohe și altele. După cum este firesc, la acest proiect au fost folosite cele mai performante materiale, fiind prevăzute detalii de execuție minuțioase, destinate să asigure un confort maxim. URSA GLASSWOOL TSP este unul dintre cele mai performante produse de acest gen de pe piața europeană, prezent și în România de câțiva ani. Aplicat sub un sistem de dală flotantă, a contribuit decisiv la confortul acustic al clădirii, împiedicând trecerea zgomotelor structurale și aeriene între niveluri.

 

Clădirea este situată într-un cartier central din București, iar spațiile comune sunt foarte prețioase. Terasele amenajate pentru socializare, căile de acces, parcările pentru biciclete, spațiile comerciale ar putea crea disconfort locatarilor, ca și zgomotele propagate pe verticală, între apartamentele de la etaje succesive. Pentru a combate această sursă de probleme și a crea condiții de bună vecinătate, în apartamente au fost aplicate peste placa de beton un strat de vată de sticlă, peste care s-a turnat o șapă în sistem de dală flotantă. Densă, suficient de rezistentă la compresiune pentru a face față solicitărilor zilnice, vata de sticlă absoarbe sunetele nedorite, protejându-l pe cel de dedesubt, și în plus asigură o izolare termică bine-venită pentru confortul și economia de energie a locuinței. Sunt avantaje nu doar pentru imobile de locuințe, ci pentru orice alt tip de clădire: birouri, hotel, instituție etc. Sistemul este suficient de adaptabil pentru a aborda orice formă a încăperii, oricât de complexă, pentru toate tipurile de spațiu: baie, bucătărie, living, dormitor, holuri etc. Practic, vata de sticlă acoperă toată suprafața utilă a apartamentului.

Dezvoltatorii responsabili apelează la aceste materiale performante pentru că ele reprezintă în fond o investiție, pe care beneficiarii le apreciază și sunt dispuși să plătească prețul optimizărilor unui proiect.

 

În imaginile din aceste pagini, puteți vedea principalele etape de execuție al lucrării:

1.     Se prelucrează stratul suport(placa de beton), astfel încât să fie curat și relativ drept - dedesubt nu se formează spații, iar stratul de vată minerală apare ca o suprafață regulată, plană. De asemenea, se stabilesc cotele până la care se va ridica întregul sistem de dală flotantă, eventual folosind o nivelă cu laser.

2.     Se instalează o bandă perimetrală pentru pereți, care să întrerupă transmiterea sunetului către structura construcției (neapărat bucată separată); aceasta trebuie să ajungă sub plăcile termoizolante și 1 - 2 cm deasupra șapei, trecându-se inclusiv peste străpungerile pentru țevi și golurile de uși (care apoi se decupează).

3.     Se poziționează plăcile termoizolanteURSA GLASSWOOL TSP (evitând îmbinările în cruce), cât mai apropiate unele de celelalte, pentru a obține cele mai bune rezultate acustice și termice. În funcție de nevoi, plăcile de vată minerală se pot debita; dacă pe placa de beton sunt pozate țevi de instalație, se realizează un strat de umplutură sub plăci. Grosimea stratului de vată minerală este cel recomandat de producător, în raport cu intensitatea sunetelor care intervin. Avantajul URSA este că specialiștii pot oferi sfaturi și consiliere pentru fiecare proiect în care sunt folosite aceste produse.

4.     Se așază o folie de polietilenă, care separă și protejează vata minerală de scurgerea mortarului turnat deasupra. Cum este nevoie de mai multe benzi de folii, acestea se suprapun circa 15 cm, iar îmbinările se lipesc cu bandă adezivă astfel încât să se obțină o protecție continuă, fără cute și etanșă. Este obligatoriu ca străpungerile să fie cât mai bine protejate, etanșate, astfel încât apa intervenită accidental sau în mod curent (băi, bucătării) să nu pătrundă prin șapă către stratul de vată minerală, deteriorând-o.

5.     Se prepară șapa, în care se adaugă opțional fibre de sticlă pentru armare, și aceasta se toarnă peste folia de polietilenă, nivelând bine, la început cu lopata, grebla și dreptarul. În funcție de suprafață, se lasă rosturi de dilatare care să reducă tensiunile interne ale materialului (altfel, poate crăpa). În cazul unor sarcini mai mari pentru pardoseală, se poate arma șapa cu plasă de oțel, așezată pe poziție înainte de turnarea mortarului. Înălțimea șapei trebuie să fie de cel puțin 5 cm și depinde de caz, de încărcările prevăzute în proiect ori de faptul că există sau nu încălzire în pardoseală. Șapa se poate nivela eventual prin elicopterizare, asigurând astfel uniformizarea perfectă.  Deasupra se poate interveni cu orice tip de strat final - parchet, laminat, gresie, PVC etc., tipul de acoperire neinfluențând gradul de percepție sonoră a celor de dedesubt.

 

 

URSA GLASSWOOL TSP reprezintă plăci din vată minerală de sticlă, de mare densitate, recomandate şi folosite în special pentru izolarea termică şi fonică (la zgomotul de impact) a pardoselilor cu dală flotantă, inclusiv pentru sistemele de încălzire în pardoseală, şi pot fi acoperite cu orice tip de strat final: plăci ceramice, mochetă, parchet, PVC ş.a.m.d.. Plăcile URSA GLASSWOOL TSP sunt folosite cu succes în numeroase proiecte de imobile multietajate, unde este necesară păstrarea unui nivel redus de zgomot între niveluri: clădiri rezidenţiale, clădiri de birouri, spaţii comerciale, unităţi hoteliere etc. Fiind vorba despre un produs din vată minerală de sticlă, are un comportament excelent la foc şi, datorită densităţii mari şi compresibilităţii reduse sub sarcină, este folosit inclusiv pentru pardoseli de trafic intens. Poate fi furnizat cu grosimi diferite, în funcţie de necesitate: între 20 şi 50 mm (respectiv 15 – 45 mm sub sarcină). URSA GLASSWOOL TSP este un material absolut necesar în lucrările de înaltă calitate, unde spaţiile au nevoie de un confort ridicat şi se doreşte o perioadă mai îndelungată de viaţă a pardoselilor.

 

Conductivitate termică (λD)

0,033 W/mK (EN 13162)

Reacţia la foc, conform normelor Euroclass

A1 (EN 13501-1) – incombustibil

Temperatura maximă de utilizare

200 °C

Rigiditatea dinamică pentru grosimi mai mari de 25 mm

maxim 7 MN/mc

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli