Gala Premiilor Anualei de Arhitectură București - 2018

Pardoseli » Evenimente | 25 septembrie 2018

 

Pe 5 iulie 2018, am fost prezenți la gala de decernare a premiilor din cadrul celei de-a XVI-a ediții a Anualei de Arhitectură, organizată de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România. Evenimentul, desfășurat pe terasa Teatrului Național București (reamenajată de curând, în contextul renovării și reconfigurării întregii clădiri), s-a bucurat de o prezență numeroasă – circa 600 de arhitecți, specialiști din domeniul construcțiilor, autorități publice, producători de materiale, presă. La locul evenimentului au fost expuse cele peste 230 de proiecte înscrise în concurs, care au fost mutate ulterior în grădina urbană Mercato Comunale de pe Str. Ion Câmpineanu, până pe 31 iulie 2018.

 

Anuala de Arhitectură București se desfășoară anul acesta în două etape: în prima etapă, pe timpul verii, au avut loc concursul de arhitectură și o serie de conferințe, iar începând cu 6 octombrie până spre finalul anului vor fi organizate expoziții și alte evenimente satelit, cu itinerarea Anualei prin cartierele bucureștene.

Tematica manifestării, ”de utilitate publică”, se concentrează pe dezbaterea diverselor situații întâlnite în practica profesională a arhitectului bucureștean, pe relațiile cu administrația, cu mediul de construcții și are ca punct central imaginea orașului ca loc al negocierii. Intenția este de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane. O serie largă de conferințe, dezbateri, evenimente și workshop-uri se orientează în această direcție de analiză. ”Această ediţie a Anualei îndeamnă la conştientizare şi responsabilitate în ceea ce priveşte calitatea spaţiului construit din Capitală. Este momentul ca toţi partenerii de afaceri activi din mediul de construcţii să se aşeze la aceeaşi masă cu arhitecţii, urbaniştii şi autorităţile locale şi să lucreze împreună pentru calitatea locuirii şi a traiului în Bucureşti. Filiala Bucureşti a OAR îşi va asuma cu responsabilitate rolul de liant între autorităţile locale - arhitect - dezvoltator pentru binele comun al societăţii”, a explicat arh. Emil Ivănescu, noul preşedinte al OAR Bucureşti.

Înainte de gala propriu-zisă din seara zilei de 5 iulie, i-am putut vedea pe copiii și adolescenții participanți la atelierul de desen ”De-a arhitectura”, dedicat micilor aspiranți din școli primare, gimnaziale și licee ale Bucureștiului. Pe pardoselile terasei Teatrului Național, aceștia și-au demonstrat creativitatea pornind de la lucrările expuse de arhitecții cu diplomă, la final fiind premiați pe categorii de vârstă.  

 

Premiile concursului de proiecte au fost acordate pe următoarele secțiuni: Arhitectura locuinței; Arhitectură civică și corporate; Arhitectură, conversie și restaurare; Arhitectură, intervenții și spațiul public; Amenajări de interior; Design de obiect; Carte de arhitectură; Diplomă de arhitectură; Proiecte de arhitectură; Premiul Președintelui; Beneficiarul de arhitectură.

În evaluarea proiectelor premiate pe 5 iulie, s-a ținut cont de următoarele criterii: creativitate, inovație, înscriere în context și sustenablitate, concurența fiind destul de strânsă, dat fiind numărul mare de lucrări înscrise în concurs. 

Juriul internațional s-a prezentat arhitecților români în cadrul unor întlniri care au avut loc în zilele de 2,3 și 4 iulie la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez. Iată componența juriilor, pe secțiuni:

 

Juriul secțiunilor de arhitectură construită

·         Arh. Juan Trias de Bes (Spania) - Președintele juriului

·         Arh. Yoshihide Kobanawa (Japonia)

·         Arh. Jean-Paul Viguier (Franța)

·         Arh. Marc Jay (Danemarca)

·         Dr. arh. Marian Moiceanu (România)

Juriul secțiunilor ”Cercetări prin arhitectură”

·         Dr. Arh. Françoise Pamfil - Președintele juriului

·         Arh. Dan Clinci

·         Scriitor Marius Chivu

 

Vă prezentăm în continuare premiile pe secțiuni, cu câteva detalii despre acele proiecte câștigătoare care implică pardoseli.

Premiul secțiunii „Arhitectura locuinței” a fost acordat unei locuințe de vacanță proiectate de arhitecții Raluca Vișinescu și Irina Wrenn, construite la Moeciu – Brașov. Au fost folosite cu precădere materiale locale, urmărind deschiderea spațiului interior către peisaj. Este remarcabilă continuitatea dintre pardoseala livingului (dușumea) și terasa din deck de lemn, între ele existând un vitraj larg. Premiul secțiunii a fost acordat de asemenea unui ansamblu de locuințe de pe Str. Occidentului 40 din București, proiectat de arhitecții Adrian Untaru, Andrei Șerbescu, Bogdan Brădățeanu, Valentina Țigâră și Pavel Albu. Aici, interioarele celor 20 de apartamente au beneficiat de parchet din lemn masiv de stejar (revine modelul ”brăduț”), iar scările, balcoanele și terasele de plăci minerale compozite.   

La secțiunea ”Arhitectură civică și corporate” a fost premiată grădinița Școlii Americane din București, concepută de arhitecții Adrian Spirescu, Marina Raicolpol, Lucica Mîț, Ruxandra Iordan, Cosmin Popa, Cristian Prisecaru, Daniela Cehan și SC Carpați Proiect. Spațiile interioare, însumând mai bine de 3.000 mp, au pardoseli continue, ușor de întreținut, din PVC sau turnate.

Premiul secțiunii „Arhitectură, conversie și restaurare” a revenit unei clădiri din Str. Lascăr Catargiu 46 din Capitală (construită în 1911, arh. Toma Dobrescu), renovate după ideile arhitecților Răzvan Florian Bârsan, Duca Alexandru și Monica Crețu. S-a pus accent pe evidențierea detaliilor de arhitectură de început de secol XX, inclusiv pardoselile din parchet masiv, cu atenție deosebită pentru o scară de lemn monumentală restaurată. Podul vechi a fost convertit într-un spațiu multifuncțional, cu pardoseli din parchet de mari dimensiuni, gen dușumea, iar în holuri a fost montată marmură albă, cu burduri bej.

Premiul secțiunii „Amenajări de interior” a revenit restaurantului Edo Garden (București) - arh. Dan Enache, Călin Radu și Anca Ene. Este o amenajare austeră, de inspirație orientală, în care lemnul este omniprezent (în varianta ”afumat” sau natur), inclusiv la nivelul pardoselii  - parchet de stejar, montat ”brăduț”. Conform autorilor, s-a dorit atât o compatibilitate cu profilul restaurantului, cât și o aducere în actualitate a clădirii, construită în perioada interbelică.

Alte premii:

·         Premiul secțiunii „Design de obiect”: (RE)ST - arh. Justin Baroncea și (ex aequo) Folding Chair - arh. Dragoș Motica;

·         Premiul secțiunii „Carte de arhitectură”: MARGINALIA. Limits within the Urban Realm - arh. Ana Maria Zahariade;

·         Premiul secțiunii „Diplome de arhitectură”: (Re)generare urbana Filaret2 - arh. Iulian Bădără și (ex aequo) Centru de cultură și meșteșug - Ana Ștefănescu

·         Premiul secțiunii „Proiecte de arhitectură”: House 4 2 - arh. Cosmin Anghelache, arh. Cassandra Pop și arh. Astrid Rottman

·        Premiul Președintelui Filialei București: Ioana Grigorescu – calea sincerităţii (carte de arhitectură) - autori arh. Alexandru Nicolae Panaitescu, arh. Rodica Elvira Panaitescu și  arh. Ioana Alexe; Lucrări de consolidare și modernizare la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, echipa condusă de acad. prof. arh. Romeo Belea.

 

 

Ca notă generală, se poate remarca atenția acordată pardoselilor, atât ca material (putem vedea o preocupare pentru adaptarea materialului la destinația construcției), cât și din perspectiva cromaticii. Parchetul, în format mare sau mic, tinde să rămână la culoarea naturală a lemnului, preponderent esențe autohtone, de stejar. În cazul renovărilor, în general clădiri din a doua parte a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului trecut, se face tot posibilul să fie păstrate vechile pardoseli, prin revitalizarea celor de lemn, sau păstrarea notelor originale prin pardoseli de piatră, marmură sau noi variante minerale compozite, cu aspect similar. Zonele exterioare adiacente (terase, balcoane) sunt tot mai largi și mai bine integrate în spațiul construit, acoperirea preferată fiind deck-ul din lemn sau lemn compozit. 

Ca participanți la acest eveniment, am remarcat interesul crescut al arhitecților pentru acest tip de manifestare, pentru proiectele și ideile expuse, în contextul intrării în activitate a noii echipe a OAR București, condusă de arh. Emil Ivănescu, noul președinte al organizației.

În cadrul Anualei de Arhitectură au avut loc și serile de film de arhitectură UrbanEye, desfășurate în grădina Casei Universitarilor din Capitală, urmând ca din toamna aceasta să participam și la alte evenimente organizate în cadrul Anualei de Arhitectură.

 

 

 

Informații actualizate găsiți pe

www.anuala.ro

www.facebook.com/anuala.arhitectura

Sisteme profesionale pentru pardoseli