Gazon artificial pentru stadionul din Chiajna

Elastice » Elastice | 01 octombrie 2014
Gazon artificial stadion Chiajna

În vara aceasta a avut loc  o premieră pentru fotbalul românesc: a fost dat în folosință primul teren de fotbal profesionist cu gazon artificial în proporție de 100%. Aceasta s-a petrecut pe stadionul din Chiajna, în apropierea Bucureștiului, unde se joacă frecvent meciuri de Liga 1, mai ales că, pentru moment, este folosit de două echipe de acest nivel. Vom da în continuare câteva detalii despre proiectul respectiv, dar vom încerca și să dezvoltăm puțin acest subiect despre care încă se discută cu pasiune, nu suntem siguri dacă și cu argumente. Ceea ce putem spune însă cu siguranță este că pentru aplicarea gazonului au fost folosite materiale de montaj de cea mai bună calitate, respectiv un adeziv poliuretanic bicomponent Wakol, Intercoll PU 215, disponibil în România prin SC Executiv Trading SRL.

Soluția optimă cu materiale moderne

De ceva vreme, gazonul natural existent punea probleme serioase echipelor care jucau aici, în ciuda investițiilor făcute de cei care administrau stadionul, inclusiv a încorporării unei instalații de încălzire pentru sezonul rece. Soarele arid din timpul verii, ninsorile și gerurile din iarnă, ploile abundente făceau ravagii de fiecare dată, terenul devenind impracticabil uneori. În consecință, s-a luat decizia unei transformări radicale, luând ca model ceea ce se practică de ceva timp în țările nordice ale Europei (dacă vorbim de fotbal) și la scară largă de câteva decenii în SUA, pentru stadioanele de baseball, fotbal american, golf ș.a.m.d.. Soluția a venit din Olanda, de unde a fost adus un gazon integral sintetic, certificat de organizațiile sportive internaționale și de institute de verificare a calității, primind inclusiv toate avizele comisiilor de nivel național.
O bună parte dintre lucrări au vizat crearea substratului și a infrastructurii, stratul final de gazon artificial fiind montat flotant pe un pat de piatră spartă, pietriș și nisip, cu stratul final din nisip bine nivelat, pentru a nu deranja la călcare și a nu perfora fâșiile de gazon artificial. Sistemul a prevăzut de asemenea membrane geosintetice, pentru a preveni amestecarea straturilor componente. Anumite porțiuni aflate în afara zonei de joc efectiv au avut ca strat suport betonul, o variantă agreată de asemenea. Fiind vorba despre un stadion neacoperit, suprafața a fost proiectată în vederea drenării corespunzătoare a apei, perimetral fiind prevăzute rigole de scurgere cu debit mare, care să facă față inclusiv unor ploi torențiale. În general, substructura unui astfel de teren trebuie să aibă o pantă mică, insesizabilă, de 0,2 - 0,4%. De asemenea, a fost încorporat un sistem de degivrare și încălzire, foarte util în sezonul rece, când ninge și se poate forma gheață.

Fasii gazon artificial

Una dintre cele mai importante lucrări a fost montarea fâșiilor de gazon artificial, respectiv așezarea și lipirea lor una de alta cu un adeziv special, prin intermediul unor benzi din poliester late de 30 cm. Rulourile de gazon au fost amplasate pe poziție, petrecute cu câțiva centrimetri; ulterior, cu fâșiile de gazon poziționate, se poate îndepărta cu ajutorul unui cutter zona de margine, astfel încât îmbinările să se potrivească perfect (decalajele mici, de câțiva milimetri, sunt acceptate, fiind acoperite de firele de iarbă sintetică). Apoi se pliază marginile fâșiilor de gazon, pentru a face loc foliei de lipire din poliester.

Gazon artificial

La montaj a fost folosit produsul Wakol Intercoll 215, un adeziv special pentru gazon sintetic, de exterior, al cărui avantaj important este faptul că are un timp de lucru de până la 90 de minute (se poate da în folosință după numai 24 de ore), chiar dacă a demonstrat o priză inițială foarte bună. Una dintre cele mai dificile sarcini ale echipei de aplicatori este ca rulourile de gazon artificial să fie bine întinse, fără a face cute, dar și fără a sta în tensiune; prin urmare este nevoie de o perioadă de timp până când acestea sunt distribuite și asamblate în mod optim, pentru a se crea o suprafață continuă, perfect sigură pentru utilizatori. Tot de la Wakol se mai poate folosi și varianta Intercoll PU 216, specială pentru perioadele reci și umede, ceea ce nu a fost cazul nostru.
Adezivul se prepară prin amestecarea mecanică a celor două componente, în proporțiile prevăzute de fișa tehnică, iar în cazul nostru a fost aplicat cu ajutorul unui mic echipament care ajută la distribuirea uniformă și rapidă a adezivului pe fâșia de poliester. Aplicatorul care întinde adezivul cu ajutorul unei spatule folosește mânuși de protecție. Mașina de aplicat adeziv fiind amplasată în dreptul zonei de îmbinare, fâșia de poliester poate fi astfel întinsă pe măsură ce se aplică adezivul. Ulterior, se așează pe folie materialul (gazonul artificial) și se presează bine, dându-se o atenție deosebită marginilor și îmbinărilor. Este de preferat ca suprafața să nu fie încărcată suplimentar în următoarele 4-6 ore, exceptând desigur montatorii. Dat fiind timpul de lucru, se poate interveni cu diverse unelte de presare și rectificare a rostului; este recomandată și o verificare optică, remedierile fiind realizate manual.

Wakol Intercoll 215 

Baza

Poliuretan

Raport de amestec:

10,7 părți componenta A + 1 parte componenta B

Timp de lucru

Circa 90 de minute

Timp de deschidere

Circa 80 de minute

Priza finală

După 24 de ore

Temperatura de aplicare

+10 °C .......  +35 °C

Consum

850 - 1050 g/m²

Agent de curățare

Wakol RT 5960 (șervețele de curățare înainte de întărire)

Depozitare

Nu este sensibil la înghețScurtă istorie a gazonului artificial

Primul gazon artificial notabil a apărut pe la 1960 în SUA, ca rezultat al cercetărilor unui grup de profesori de la un colegiu de textile din Carolina de Nord. În 1965 a fost montat pe anumite porțiuni ale terenului pe cunoscutul stadion acoperit de baseball Astrodome din Houston – Texas, care avea o problemă majoră în privința iluminării naturale, ceea ce făcea dificilă creșterea ierbii (la un moment dat, chiar au vopsit cu verde iarba vegetală care se uscase...) . Rezultatele au fost considerate satisfăcătoare, dar cu costuri cam mari. Variante ameliorate au fost acceptate pe scară largă în primul rând pentru terenurile de exterior, unde costurile de întreținere au putut fi astfel reduse, mai ales în orașe cu o climă severă pe timpul iernii.

Adoptarea ierbii artificiale a determinat și modificări în jocul de baseball: s-a conceput o minge mai mare, pentru ca jucătorii să aibă timp de reacție (viteza mingii a crescut). De asemenea, gazonul fiind montat pe substrat de beton și frecarea fiind mai agresivă, au fost acuzate leziuni puternice în timpul alergării (asupra articulațiilor) sau căderii; unii jucători s-au plâns chiar de faptul că li se încinge încălțămintea. O serie de stadioane chiar au renunțat la aceste suprafețe și s-au întors la iarba naturală, atunci când au considerat că pot suporta costurile. Lucrurile s-au petrecut în mod asemănător și în privința fotbalului american, dar începând cu anii 2000, îmbunătățirile aduse gazonului artificial au fost considerabile. Au fost introduse fire din polietilenă, stratul suport a fost realizat din polipropilenă, iar după montaj s-a prevăzut adăugarea, peste gazonul artificial, de nisip cuarțos și granule de cauciuc (filled system), ceea ce a ameliorat sensibil proprietățile suprafeței de joc și efectele asupra utilizatorilor, aducându-l la calități foarte apropiate de cel natural. Acest lucru a avut efecte și asupra fotbalului european, care începuse prost o experiență în anii 1980. Înlocuind gazonul natural cu cel artificial, câteva cluburi au remarcat leziunile grave asupra pielii la alunecare, astfel încât a fost interzis de către Federația Engleză de Fotbal, apoi de către UEFA și FIFA. Totuși, ”terenurile de plastic”, cum au fost numite, au redevenit o alternativă, în prezent existând branduri recomandate de federațiile respective de fotbal, după ce au fost testate și s-au făcut eforturi importante comune, între producători și aceste instituții, pentru a se ajunge la o soluție. Din sezonul 2005-2006, este permisă utilizarea gazonului artificial în competiții, iar în 2008 s-a desfășurat primul meci internațional pe un gazon artificial aprobat de FIFA și UEFA - stadionul Luzhiniki din Moscova. În prezent, în urma unor teste, se pot acorda, de către FIFA, 2 stele pentru terenurile cu iarbă artificială, ceea ce înseamnă că pot găzdui turnee finale și meciuri pentru Europa League.

În prezent, gazonul artificial se bucură de o reputație destul de bună, fiind folosit pentru acoperirea majorității terenurilor acoperite sau neacoperite care presupun iarbă: tenis, hochei pe iarbă, golf etc.. În plus, se poate opta pentru varianta cu shockpad, care include un sistem de atenuare a șocurilor. În România, în ultimii ani au fost construite câteva mii de asemenea terenuri, private sau investiții ale unor autorități locale/naționale, mai ales că au putut beneficia de fonduri europene.  De fapt, piața este reprezentată în mare parte de terenuri care nu sunt neapărat destinate sportului de performanță și care au nevoie de proprietățile incontestabile ale acestui produs (sistem): rezistența la uzură, la razele ultraviolete și ger, permeabilitatea la apă și capacitatea superioară de drenare, optica deosebită, întreținerea relativ simplă și posibilitatea de înlocuire atunci când este cazul, obținându-se o suprafață identică cu cea inițială. Întreținerea poate fi mai elaborată în primele luni de utilizare, când trebuie completată cantitatea de umplutură (nisip și granule de cauciuc) până la nivelul dorit. Ulterior, de asemenea, trebuie supravegheată această umplutură, pentru că ea poate migra dintr-o parte în alta sau poate fi înlăturată când plouă, la înlăturarea zăpezii etc.. În rest, trebuie avut grijă ca anumite obiecte sau resturi vegetale să nu blocheze sistemul de drenaj, ori suprafața să nu cadă victimă obiectelor ascuțite sau inflamabile, iar reparațiile să fie făcute în cel mai scurt timp, pentru ca daunele să nu se agraveze; este de preferat ca utilizatorii să fie obișnuiți cu anumite reguli, iar proprietarul sau administratorul să țină o evidență a operațiunilor de întreținere, a evenimentelor care au avut loc. Periodic, în funcție de gradul de utilizare, se realizează o decompactare a fibrelor ce se pot tasa, astfel încât durata de viață a gazonului artificial se mărește. Această durată de viață depinde, desigur, de calitatea produsului, iar în acest domeniu prețul este edificator (atunci când este cel corect), chiar dacă inițial aspectul poate lăsa loc de îndoială. În câteva luni de utilizare, calitatea devine evidentă.

Info
Lucrare: terenul Stadionului Concordia Chiajna
Operațiune: acoperirea cu gazon artificial
Material de montaj pentru gazonul artificial: Wakol, Intercoll PU 215
Echipa de montaj: Marstan Life Sport, Cluj-Napoca
Adezivii profesionali Wakol sunt disponibili în România prin reprezentantul exclusiv SC Executiv Trading SRL
Vânzări și consultanță tehnică: Ioan Bodor | 0727.886.006    
ioan.bodor@wakol.de

Sisteme profesionale pentru pardoseli