Grădinița Elite Kids, un etalon pentru amenajarea spațiilor educaționale

Pardoseli » Scoli | 31 martie 2020

 

Un spațiu educațional special, cum este o grădiniță, trebuie să fie sigur, să beneficieze de un design personalizat și de obiecte alese cu cea mai mare grijă, pentru a crea acea atmosferă veselă și jucăușă în care orice copil să își dorească să revină; este vorba, de fapt, de o combinație de spații în care creativitatea și utilitatea trebuie să se îmbine armonios. Echipa DACCA a ținut cont de toate aceste aspecte și de multe altele, până în cel mai mic detaliu, atunci când a realizat un proiect de suflet: amenajarea integrală a grădiniței Elite Kids din Pitești.

 

Echipa DACCA a privit acest proiect ca pe o provocare și o oportunitate, în același timp; un spațiu al siguranței, dar și al spiritului ludic, al poveștilor spuse în fiecare zi. În consecință, fiecare zonă a fost gândită atent, îmbinând ar­monios materialele pentru a crea o atmosferă primitoare, care să integreze tot ceea ce le este necesar copiilor. Dincolo de funcționalitate, spațiul trebuia să rămână suficient de generos pentru cei mici, cu linii simple, aerisit și curat.

În acest proiect s-a alăturat și Arh. Iulia Naidin, iar rezultatul final reflectă comunicarea per­ma­nentă cu personalul educațional, deoarece ne­voile copiilor și ale educatorilor trebuiau înțe­lese în detaliu.

Ne-am folosit inclusiv experiența personală, de părinți care au trecut prin etapa grădiniței, alături de copiii noștri”, arată doamna Laura Seleș, Marketing Manager al firmei DACCA. ”Știam care sunt nevoile copiilor între 3 și 6 ani și ne-am dorit să creăm exact acel spațiu în care ne-am fi dus propriii micuți cu cea mai mare plăcere”, continuă dumneaei. Rezultatul a fost deosebit, amenajarea primind aprecierea una­ni­mă a educatorilor și părinților, dar mai ales a copiilor.

Sălile de grupă beneficiază de toate condițiile pentru desfășurarea procesului educațional la standarde înalte, fiecare având un concept de amenajare diferit, dar și elemente comune. Liniile sunt simple, naturale, spațiile destinate acti­vi­tăților sunt prietenoase, măsuțele sunt con­­fortabile, pe măsura copiilor. Mobilierul este alb în cea mai mare parte, aducând o notă de simplitate și ordine, dar și de spațiu generos. Câteva pufuri Softline (Danemarca), foarte comode și eco-friendly, vin să completeze mo­bilierul sălilor, fiind potrivite pentru momentele în care cei mici nu mai trebuie să stea la mese. Acestea aduc de asemenea o pată de culoare, o notă veselă încăperilor. Accentele de culoare mai vin din zona tapetului personalizat, cu tematică diferită în fiecare sală, dar și a pardoselilor, care au fost alese special pentru un spațiu destinat copiilor (sunt non-toxice, antiderapante, ușor de igienizat).

În holuri și sălile de grupă au fost găsite soluții ingenioase pentru spațiile de depozitare, am­pla­sate atent, discret, pentru a nu încurca personalul sau copiii. De la materiale educaționale la jucării și hăinuțele sau încălțămintea copiilor, toate au acum un loc al lor.

Amenajarea bucătăriei și a altor spații ne­cesare funcționării grădiniței a respectat aceleași exigențe ale spiritului practic și siguranței. Toaletele au primit și ele o atenție specială; din perspectiva designului, tapetul colorat personalizat Intuitive by DACCA a fost asortat cromatic cu lămpile de iluminat. Acestea au lumină naturală și au fost gândite într-o notă veselă, în ton cu întreaga amenajare.

 

Elemente esențiale în amenajarea grădiniței

 

1. Un mediu sigur în care copilul să învețe, să se joace, să mănânce și să doarmă.

Aici se poate vorbi despre respectarea regle­men­tărilor în vigoare, dar în cazul acestui proiect s-a făcut mult mai mult. Grădinița are o bucătărie proprie, o spălătorie la standardele impuse de lege, scări special concepute pentru siguranța copiilor, iar pardoselile sunt fără rosturi, antiderapante și antibacteriene, cu ridicare în scafă, pentru a fi ușor de curățat și igienizat. Mobilierul, corpurile de iluminat sau tapetul au fost de asemenea selectate astfel încât cei mici să fie în siguranță. Fiecare clasă a fost structurată și amenajată în așa fel încât micuții să poată fi supravegheați în orice moment de către educatoare sau îngrijitoare; orice zonă a încăperii este vizibilă și accesibilă oricând pentru personal. Materialele pentru pardoseli, tapet, mobilier au fost selectate riguros – toate sunt non-toxice, destinate spațiilor publice și îndeplinesc cerințele pentru o unitate educațională. Obiectele periculoase pentru copii (ustensile de bucătărie, medicamente, deter­genți etc.) sunt depozitate în spații speciale, securizate.

 

2. Funcționalitatea fiecărui spațiu

Experiența acumulată în alte proiecte de gen, dar și discuțiile purtate cu personalul educațional i-au ajutat pe specialiștii DACCA să înțeleagă necesitățile fiecărui spațiu al grădiniței: săli de grupă, sala de mese, bucătăria, toaletele (separate pentru copii și personal), holul, vestiarele, recepția, spălătoria, cabinetul medical, liftul. Fiecare zonă presupune un flux al activității, care este respectat. De exemplu, vestiarele sunt apropiate de zona de ieșire, iar din spălătorie există un lift special, pentru ca rufele să fie transportate departe de zona de acces a celor mici. Zona adulților (toaletă, vestiare) este una separată, la care copiii nu au acces.

 

3. Estetică și un spațiu primitor

Un spațiu primitor va atrage copiii și îi va face să își dorească să revină la grădiniță. Orice părinte trece prin etapa în care cel mic se obișnuiește cu colectivul, etapă uneori dificilă pentru copil. O sală de clasă luminoasă, în care copilul se simte parte a unei povești care îi place, va face ca adaptarea să fie mai ușoară. Părinții, la rândul lor, vor căpăta încrederea că îi lasă în siguranță și că activitățile vor fi mai plăcute datorită esteticii gândite atent, de profesioniști. În cazul grădiniței Elite Kids, toate produsele au fost alese în acest scop, inclusiv tapetul personalizat, cu personaje iubite de copii, pardoselile colorate etc.

 

4. Mobilierul clasei și structura necesară activităților

Cu ajutorul mobilierului, se delimitează di­verse zone pentru activitățile educative și recreative. Astfel, ne vom asigura că avem zone cu mobilier adecvat pentru:

Activități educative pentru grupuri mai mari sau mai mici (măsuțele constituie în general suportul acestui tip de activități; ele pot fi și îmbinate, atunci când este nevoie de grupuri mai mari).

Zonă de lectură, în care cei mici ascultă povești și chiar fac primele încercări de a citi chiar ei, în cazul grupelor mai mari (aici, zona de lectură poate fi cea a pufurilor, sau pe un covor mare și pufos).

Zonă de odihnă – pătuțurile sunt supra­puse și ocupă extrem de puțin loc; în timp ce micuții se află în sala de mese, acestea se pot instala cu ușurință de către personal.

Spații de depozitare pentru jucării, cărți și diverse obiecte necesare procesului educațional: s-a optat pentru un spațiu generos, situat pe un sin­gur perete, cu rafturi la care cei mici au acces (partea de jos); există și câte un dulăpior în care pro­fe­sorul poate depozita diverse materiale educative, la care copiii nu au acces.

 

Optimizarea bugetului prin amenajare completă, realizată de un profesionist

În funcție de specificul amenajării, dar și de cerințele clienților, un profesionist cu experiență va ști care sunt zonele unde trebuie direcționat bugetul cu prioritate și cum să gestioneze optim banii. Echipa DACCA are un argument suplimentar în acest sens: relația foarte bună cu furnizorii proprii, locali sau internaționali, consolidată de-a lungul anilor. Mai multe informații despre acestea puteți afla și pe blogul companiei blog.dacca.ro.

 

Produse utilizate pentru amenajarea grădiniței Elite Kids

- Pardoseli Polyflor (UK) și Mflor (Olanda)

-  Corpuri de iluminat: Bsweden (Suedia)

-  Tapet personalizat: Intuitive by Dacca Group Trade (România)

-  Pufuri: Softline (Danemarca)

 

 

https://www.dacca.ro/   

Sisteme profesionale pentru pardoseli