Hale de producție modernizate

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012

Parchetul industrial la el acasă

Că omul sfințește locul își vor fi spus desigur și miile de angajate ale Artifex Focșani, căci nu e defel totuna să petreci 8-9 ore zilnic pe o pardoseală rece și inestetică din beton sau pe un parchet cald și confortabil. Dincolo de dimensiunea impresionantă a lucrării, ne-au reținut atenția etapele de lucru tipice montajului de parchet industrial, pe care vi le prezentăm și dumneavoastră.

Situația de pornire: hale de producție impersonale, cu pardoseală rece din beton gri, bine cunoscute dumneavoastră din Epoca de Aur. Unde s-a ajuns, vedeți din fotografiile surprinse la fața locului de reporterii noștrii. În esență, e vorba de modernizarea vechilor pardoseli ale fabricii de confecții prin montarea unui parchet industrial deopotrivă în birouri (cca 4000 mp) și în halele de producție (însumând o suprafață de peste 10 000 mp).

Pregătirea suportului

Dată fiind starea precară a vechilor pardoseli, acestea au reclamat eliminarea completă a straturilor deteriorate ori îmbătrânite, până la beton. Astfel, suprafețele au fost sablate, frezate, curățate iar apoi acoperite cu epoxi, pentru ca în final să fie aplicată o șapă autonivelantă. Dată fiind suprafața foarte întinsă a halelor de producție (circa 1200 mp), atât în șapa grosieră cât și în cea autonivelantă au fost practicate rosturi de dilatație.

Montajul și finisarea parchetului

Livrat în șiruri de lamele subțiri asigurate pe poziție cu benzi de scoci, parchetul industrial a fost montat pe șapa autonivelantă folosind un adeziv bicomponent poliuretanic, ales pentru calitățile sale remarcabile pentru suprafațele de mari dimensiuni: generează tensiuni foarte scăzute, permițând parchetului contractări / dilatări repetate, fără riscul ruperii îmbinării. Aplicarea adezivului s-a realizat folosind o spatulă dințată, iar acolo unde situația a impus-o, meseriașii au executat îmbinări cu plută între șirurile de parchet industrial. În fine, pentru a nu rămâne niciun pic de spațiu între șiruri, la capătul rândului de parchet tocmai montat s-au aplicat lovituri cu ciocanul de cauciuc.
În privința finisajului, s-a ținut cont în primul rând de destinația spațiului: în halele de producție s-a aplicat un ulei bicomponent special pentru trafic foarte intens, iar în birouri un lac de asemenea bicomponent. Printre altele, la pardoselile halelor s-a optat pentru ulei deoarece în eventualitatea apariției unor deteriorări (predictibile date fiind utilajele grele destinate într-un atare spațiu) acestea se pot remedia mai ușor, acționând local și neperturbând major activitatea fabricii. Dealtfel, aceasta a constituit una dintre particularitățile lucrărilor de montaj de la fabrica Artifex Focșani, toate lucrările de pregătire a suportului, aplicare și finisare a pardoselii fiind realizate în paralel cu producția din fabrică, activitatea de aici nefiind stopată.

O particularitate a montajului la parchetul industrial este aceea că după așezarea lamelelor în patul de adeziv, meseriașul trece peste ele cu un cilindru greu, spre a fixa optim pe poziție fiecare bucățică de lemn.

În partea din spate a halei parchetul e gata pregătit pentru aplicare, fiind lăsat astfel câteva zile spre a se aclimatiza. Când începe montajul propriu-zis, meseriașul aplică adeziv pentru doar câteva rânduri de parchet, pentru ca acesta să-și păstreze calitățile.

Ritmul lucrării este rapid și susținut: aveți în imagine suprafața acoperită într-o singură zi.

Pardoselile birourilor sunt realizate cu același tip de parchet industrial. Cerințele specifice acestor spații au impus amenajarea acestor prize multifuncționale, perfect inglobate în pardoseală.

Info

Furnizor parchet industrial – Bauwerk
Furnizor sistem complet montaj – Forbo
(adeziv Euromix PU 144 Extra, ulei 879, lac bicomponent 884 Perfect Duo)
Suprafață acoperită
– hale cca 10.000 mp
- birouri cca 4.000 mp
Pregătire suport - Pavtech
Montaj parchet – Bauland


Sisteme profesionale pentru pardoseli