Încrederea în inovație

Pardoseli » Evenimente | 21 ianuarie 2020

Razvan DobreÎncheiem anul 2019 și intrăm în următorul făcându-ne obișnuitul bilanț, dar fără a ne întrerupe activitatea decât pentru câteva zile, eventual. De fapt, cine este pasionat de această meserie, găsește tot timpul ceva de făcut, sau își face planuri. Întâmplător sau nu, în perioada aceasta se petrec câteva evenimente importante, de amploare mai mare sau mai mică – până la urmă, nu contează neapărat dimensiunea, ci prezența și dorința de a fi acolo. Mergem la evenimentele autohtone organizate de producători și montatori, la cele ale arhitecților și mergem, desigur, la marile târguri din străinătate. Nu putem să nu menționăm Domotex Hanovra, unde suntem prezenți an de an pentru întâlnirile cu partenerii noștri din străinătate și cu membrii branșei de acolo, care nu au cum să lipsească. Cineva din afara fenomenului ar fi uimit să vadă câți români vin la aceste târguri – de la montatori și dealeri la arhitecți și chiar antreprenori. De ce? Păi... unde găsești adevărata piață europeană de profil? Unde te poți întâlni cu top managementul marilor firme? Unde ai ocazia să vezi tendințele momentului, care vor ajunge și la noi, într-un final? Totul este concentrat într-un singur loc (imens, ce-i drept), dar în câteva zile ai timp să bifezi ceea ce te interesează. Aici ai totul ”la prima mână”, cum se spune. Conștiente de acest fenomen, companiile mari îi convoacă la manifestări și pe reprezentanții țărilor în care își desfășoară activitatea, pentru ca vizitatorii din țările respective să aibă cu cine vorbi la obiect, eventual în limba proprie și într-o atmosferă familiară. Este un efort pe care jucătorii mari din piață sunt dispuși să îl facă fără să ezite, pentru că nu este vorba doar de afaceri rapide, ci și de imagine, care înseamnă o viziune pe termen lung.

Realitatea este că piața pardoselilor profesionale din România își datorează existența în parte acestor târguri. Acolo s-au petrecut multe acte de pionierat, pe vremea când la noi parchetul încă se lipea cu aracet și numeam ”linoleum” ceva care era de fapt un PVC de proastă calitate. Acolo au început multe dintre parteneriatele care au schimbat piața pardoselilor. Iată de ce prezența noastră acolo este firească, poate mai firească decât la manifestări de gen autohtone, care reușesc cu greu să atragă actorii adevărați ai pieței de profil.

La fiecare târg extern la care participăm avem ocazia să vedem demonstrații practice care ne ajută enorm în activitatea noastră. Nu mergem doar la ”expoziție”, unde să admirăm niște produse așezate frumos în vitrină. Vrem să le vedem cum sunt puse în operă, cum lucrează, care sunt rezultatele și să facem comparație cu vechile produse. Vrem să punem noi înșine mâna pe produs și să-l testăm. Este o industrie dinamică, în care se lucrează alert – beneficiarul, arhitectul, antreprenorul nu au timp să ne aștepte până vedem dacă un sistem de pardoseală este funcțional sau nu. Ne vom întoarce așadar cu noutăți și ne vom strădui să ținem pasul cu ceea ce se inovează la nivel mondial. Le vom propune beneficiarilor, care sperăm că vor avea încredere în noi, ca și până acum.

Sisteme profesionale pentru pardoseli