Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Interviu Quattro Pavimente Tehnice

Pardoseli » Comerciale | 27 februarie 2012
Calitate la standarde europene, din Romania

Interviu cu reprezentantii Quattro Pavimente Tehnice, domnii Adrian Mihailovici - Director Comercial si Pavel Marinica - Director Tehnic

Ce poate oferi Quattro Pavimente Tehnice pentru piata de pardoseli suprainaltate?

Adrian Mihailovici: Suntem producatori de pardoseli tehnice, in structura aceasta, respective placi care formeaza suprafata pedonabila, sustinute de picioare reglabile si traverse. Produsele noastre au ca destinatie centrele de date, cladirile de birouri, in principiu orice spatiu interior unde este necesara cablarea. Lucram si pentru export, fiind singurii producatori din Romania si din tarile limitrofe (Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Moldova, Serbia). Chiar daca nu avem o activitate dedicata exclusiv exportului, suntem contactati si avem tot timpul lucrari in aceste tari din zona, unde exista birouri comerciale.

Care sunt cele mai importante avantaje ale sistemului dumneavoastra?

Pavel Marinica: Se monteaza foarte usor, costurile sunt avantajoase, iar prin folosire se fac mari economii la celelalte operatiuni de dotare a unei cladiri, respectiv la instalatii electrice, ventilatie, alimentare cu apa etc. Se elimina practic manopera montarii in pereti a cablurilor, tuburilor, prizelor si conexiunilor. In plus, e un sistem foarte flexibil, in sensul ca se intervine foarte simplu asupra unor conexiuni, se pot adauga cabluri noi, la costuri nesemnificative.

Exista vreo diferenta de calitate fata de produsele similare din Occident?

Adrian Mihailovici: Intrucat folosim tehnologia si know-how-ul din Occident, preluate de la partenerul nostru initial, Quattro Pavimente din Italia, calitatea nu are cum sa difere. Produsele sunt atestate si certificate la nivel european, conform normativelor europene pentru pardoseli.

Pana la ce cote puteti ridica o pardoseala?

Pavel Marinica: In functie de necesitati, intre 30-40 si 1.100 mm. Cota depinde nu doar de spatiul necesar instalatiilor, ci si de stadiul pardoselii initiale. Nici la cladirile noi nu lipsesc surprizele in privinta planeitatii. Trebuie compensate diferente si de 200-300 mm, iar montatorii au nevoie de aparatura foarte buna, cu raza laser. Structura pardoselilor noastre permite obtinerea unei suprafete perfect orizontale de la un capat la altul. Fiecare tipodimensiune de picior pentru sustinere permite reglajul fin (care poate fi de cateva zecimi de milimetru) pe inaltime, cu filet.

Oferiti solutii si pentru zona rezidentiala?

Adrian Mihailovici: Prin definitie, sistemul devine necesar cand este vorba de multe cabluri si conexiuni. In rezidential, nu este cazul, dar totusi exista cateva situatii. De pilda, am avut un client care avea un pod cu grinzi intoarse, necirculabil si neutilizabil. Ne-a propus aceasta lucrare de vreo 250 mp, am acceptat-o si rezultatul a fost foarte bun. Dar, repet, sunt situatii izolate si de o anumita specificitate. Trebuie tinut cont de faptul ca prin aceste pardoseli se pierde din volum, ceea ce in domeniul rezidential nu este prevazut de obicei.

Ce ne puteti spune despre produsele similare de origine extra-europeana, respectiv asiatica, aparute pe piata romaneasca?

Pavel Marinica: Aici exista o serie de riscuri pentru cumparatori. Au aparut pe piata produse similare, originare din China de pilda, cu certificat de garantie, conform standardului, dar ideea e ca lucrurile arata mult mai bine pe hartie decat in practica. In primul rand, este dificil de adus marfa din China in cantitati mari, deci apare problema controlului aprovizionarii. In al doilea rand, exista diferente importante intre mostre si ceea ce ajunge efectiv la client ca marfa. Sistemul este exact acelasi, dar diferentele se vad la materialul folosit (nu putem spune cu exactitate ce fel de tabla sau de PAL au fost utilizate). Cat despre executie, in aceasta etapa pot aparea situatii nebanuite - chiar la un produs suficient de bun calitativ, punerea in opera poate fi dificila. Am vazut de curand un produs compus din placi de tabla, ca niste cofraje, umplute cu beton. Se monteaza foarte greu pentru ca nu permite decuparile decat cu costuri si pierderi foarte mari. De asemenea, deseori apar deformatii in zonele de strangere. In concluzie, avantajele legate de cost sunt utile doar pana la un anumit punct. Partea proasta este ca defectele se vad numai la montaj, cand nu prea se mai poate face mare lucru.

Cum va selectati colaboratorii, respectiv montatorii?

Adrian Mihailovici: Dupa 5 ani de activitate in acest domeniu, suntem convinsi ca nu este suficient sa vindem produsele pur si simplu, beneficiarul dorind si montajul. Avem ca parteneri diverse firme de montaj, la conditiile impuse de standardul european. Initial, am colaborat cu firme selectate aleatoriu, inclusiv gasite pe internet, ceea ce n-a fost o abordare fericita. Nu toti ne-au respectat produsul, au rezultat si montaje care nu ne-au multumit. Experienta a fost daunatoare pentru noi ca firma, pentru ca o pardoseala montata prost lasa impresia clientului ca vina este a produsului. Dar ne-am invatat lectia, am facut o selectie prin care i-am eliminat pe cei neseriosi, neprofesionisti, nepregatiti. Am ramas cu cativa colaboratori de incredere. Noi contractam lucrarea, cu montajul inclus, pe care il dam in subantrepriza acestor colaboratori. Astfel, putem oferi garantie beneficiarului atat pentru produs, cat si pentru montaj. Daca beneficiarul isi monteaza singur produsul, ii dam garantie doar pentru produs.

Cum a evoluat cererea in acesti 5 ani de cand activati si cum credeti ca va evolua in continuare?

Adrian Mihailovici: Cresterea cererii a fost constanta, de circa 30% in fiecare an, fapt explicabil, intrucat centrele de date si imobilele de birouri aveau mare nevoie de aceste produse. Anul trecut cererea a fost mai mica, din cauza crizei. Totusi, dupa lunile ianuarie si februarie 2009 (cand toata lumea a stat in expectativa, chiar daca existau contracte semnate), atmosfera s-a dezmortit si am putut duce la bun sfarsit toate lucrarile programate. Cert este ca piata de cladiri de birouri din Bucuresti a ajuns aproape de un nivel de saturatie. In acest moment, ca in orice capitala europeana, exista spatii de birouri excedentare, ceea ce mi se pare normal, intrucat cladirile de birouri trebuie sa fie un rezervor, unde clientul sa gaseasca spatiul potrivit. Anul acesta si la anul vor fi continuate probabil proiectele de anul trecut sau din 2008, unele gigantice. Vom vedea ce se va intampla din 2012. Oricum ar fi, cladirea de birouri moderna trebuie sa fie functionala si trebuie imbunatatita continuu, aspect la care noi putem contribui din plin. Scopul nostru nu este doar sa facem pardoseala si sa o vindem, ci sa asiguram toata gama de servicii conexe. Momentan avem consultanta si montaj, dar in mod inevitabil, alaturi de colaboratorii nostri, ne vom orienta si catre intretinere, reparatii, mentenanta.

Care este capacitatea de productie a fabricii dumneavoastra si cat de prompt puteti onora o comanda?

Pavel Marinica: Avem doua linii de productie, una pentru panouri pe baza de PAL, alta pentru cele pe baza de sulfat de calciu, care pot lucra in flux sau separat. Capacitatea de productie este de minimum 1.000 mp/schimb, cand se lucreaza un singur produs. Avem si o noua investitie, o linie care va putea prelucra si ceramica, piatra naturala, gresie sau granit. Produsul nostru standard are pe ambele fete folie de aluminiu, peste care in faza finala se aseaza mocheta sau alt finisaj. Dar pentru un ambient mai sofisticat, cerut de arhitect, beneficiar sau chiar de catre utilitatea cladirii, e nevoie de panouri finisate direct cu piatra, lemn, gresie etc, produse pe care le vom realiza in fabrica noastra.
Prin urmare, in privinta timpului de fabricatie, putem inmulti cei 1.000 mp cu 3 schimburi si vedem rezultatul. Deseori, comenzile se suprapun, mai ales ca lucrarile nu sunt demarate la data estimata initial, si trebuie sa producem in flux continuu, chiar si pe ambele linii. Cu noua linie, vom putea lucra si 3 comenzi sau chiar 4 deodata. Suntem flexibili si pana acum n-am dezamagit pe nimeni. Atunci cand a fost nevoie, am lucrat si pe 31 decembrie, si pe 1 ianuarie.

In ce masura conteaza distanta fata de lucrare si  rigurozitatea programarii pentru activitatea dumneavoastra?

Adrian Mihailovici: In privinta distantei, avem un avantaj prin faptul ca suntem in Bucuresti, unde se realizeaza cele mai multe lucrari. Printr-o programare riguroasa, nu avem probleme nici cu lucrarile din restul tarii. Daca avem contract, tinem legatura permanent cu antreprenorul, sa stim stadiul lucrarii. Datorita faptului ca producem aici, in Romania, nu este obligatoriu sa fie livrata toata marfa deodata, ceea ce ar cauza probleme de depozitare, ci treptat, in functie de evolutia lucrarii. Ca termen de comparatie, ganditi-va ca ar trebui adusa pardoseala din Germania sau Italia – poate fi o problema sa obtii marfa atunci cand ai nevoie de ea, fara intarzieri.
Fiind vorba de interioare, nu exista o sezonalitate. Pardoseala se monteaza cand e gata cladirea, iar aceasta se poate intampla oricand, variabilele sunt numeroase. Poate ca beneficiarul a investit foarte mult in structura si nu mai are bani de pardoseli, poate ca instalatorii (de care depindem) nu sunt disponibili... ideea e ca trebuie sa fim foarte prompti si sa ne orientam catre client.

Cum va caracterizati clientii si ce sfaturi le  dati acestora de obicei?

Adrian Mihailovici: Clientii sunt totdeuna exigenti. Uneori stiu de vor, alteori doar au impresia. Cei informati nu mai au nevoie de sfaturi, pentru ca stiu deja care sunt avantajele. Cei neinformati merg pe mana arhitectului, a managerului de proiect sau a altui tert. Daca arhitectii sau beneficiarii au dubii atunci cand li se face o oferta de pret, pot face un calcul comparand nu doar cheltuielile separate cu montarea pardoselii, ci impreuna cu toate cheltuielile colaterale, pentru instalatii, intretinere, reparatii, interventii imbunatatiri.
Utilitatea acestui sistem este de nediscutat. Nu l-am inventat noi, a aparut odata cu tavanul aparent, in SUA, unde cladirile de birouri aveau nevoie de solutii specifice pentru exploatare si intretinere. La noi, prima data a aparut tavanul, prin 1993-1994, iar dupa cativa ani au aparut si pardoselile. In ambele cazuri, nu toti le-au inteles de la inceput utilitatea, deci au fost mai reticenti in prima faza. Acum, pardoseala suprainaltata si tavanul aparent sunt incluse in majoritatea proiectelor de cladiri pentru birouri.


Sisteme profesionale pentru pardoseli