Izolarea termică și fonică a pardoselilor cu Ursa Glasswool TSP

Suport si adezivi » Pardoseli uscate | 26 iunie 2015
pardoseleala in constructie

Execuția pardoselilor este un foarte bun moment pentru a evalua starea de izolare termică și fonică a unei încăperi. Realitatea este că puține construcții din România beneficiază de optimizarea confortului pentru cei care utilizează spațiul respectiv, prin intervenția la acest nivel cu un material de bună calitate. Vata de sticlă de mare densitate Ursa Glasswool TSP este o excelentă soluție pentru a izola termic și fonic o încăpere față de spațiul aflat dedesubt, care poate fi adoptată și promovată de toți cei implicați în realizarea pardoselii: arhitecți, designeri, constructori și, desigur, montatori.

De necesitatea izolării termice și fonice trebuie să fie convins, în primul rând, chiar beneficiarul; este în interesul lui ca pierderile de căldură prin pardoseală să fie cât mai mici și să nu își deranjeze vecinii de câte ori scapă un obiect pe jos sau când aleargă copiii prin casă. Izolația pardoselii din apartament protejează vecinii de la nivelul inferior, de aceea aplicația este ideală atunci când se realizează pe fiecare palier al imobilului – astfel, fiecare este protejat de cel de deasupra și îl protejează pe cel de dedesubt.

Confort și rezistență

O pardoseală termoizolată este mult mai confortabilă ca temperatură, fără senzația de rece la picioare; niciun strat de uzură nu poate suplini un material termoizolant special conceput în acest scop. Aici trebuie adăugat faptul că prin pardoseală se pierde până la 20% din căldura unei locuințe, cu atât mai mult cu cât aceasta se află peste sol sau peste un spațiu neîncălzit. Este vorba așadar de o optimizare firească, o lucrare standard care înseamnă responsabilitate și înțelegere a ideii de locuire în cele mai bune condiții.
Este cunoscut faptul că umiditatea constituie unul dintre factorii principali de degradare a majorității straturilor finale pentru pardoseli (lemn, mochetă, linoleum și așa mai departe), mai ales când la nivelul pardoselii există punți termice care favorizează crearea punctului de rouă, apariția condensului și a tuturor problemelor care derivă de aici, deci prin realizarea unei termoizolații corespunzătoare, durata de viață a pardoselii crește considerabil. Montajul se face direct pe placa de beton, iar separația dintre izolație și șapa turnată ulterior este realizată printr-o folie de polietilenă, care protejează vata de sticlă de umiditatea din șapă.
Nu în ultimul rând, datorită unei foarte bune stabilități, indiferent de condițiile de temperatură și umiditate, Ursa Glasswool TSP constituie un suport solid pentru straturile superioare ale pardoselii, de la șapa flotantă la stratul final.

Izolarea fonică

Sunetul se poate propaga prin aer sau la impact, iar un material fonoizolant trebuie să aibă valori optime pentru două caracteristici: rigiditatea dinamică (capacitatea materialului de a conduce undele acustice și are legătură cu elasticitatea materialului), respectiv rezistivitatea la fluxul de aer (evaluează cantitatea de aer care poate trece prin material la o anumită rată de volum a fluxului și are legătură cu porozitatea şi densitatea materialului). În cazul pardoselilor, este foarte importantă rigiditatea dinamică, aceasta trebuind să fie cât mai mică, de ordinul câtorva unități; cu cât rigiditatea dinamică este mai mare, cu atât materialul se comportă mai rigid, favorizând transmiterea vibrațiilor către spațiile de dedesupt (de aceea plăcile din vată bazaltică și cele din polistire XPS sau EPS nu sunt potrivite ca izolații fonice, ci doar termice). La Ursa Glasswool TSP cu grosime mai mare de 25 mm, aceasta are valoarea de maxim 7 MN/m3 (față de vata bazaltică echivalentă, cu valori de 18 - 25 MN/m3). De aceea, pentru izolarea fonică a  blocurilor de apartamente se recomandă ca vata minerală să fie montată pe fiecare etaj, iar pentru case se poate adopta următoarea soluție: strat de 25 mm între etaje, iar la parter un strat de XPS ca izolație termică, peste care se poate interveni cu Ursa Glasswool TSP de 25 mm grosime, ca izolație fonică și suport pentru încălzirea în pardoseală, dacă este cazul.
Rolul arhitectului și al montatorului este să atragă atenția asupra acestor aspecte la fiecare pardoseală realizată, propunând o lucrare suplimentară care aduce un plus de valoare considerabil pentru acel spațiu, indiferent că este vorba despre clădiri rezidențiale sau de birouri, hoteluri sau magazine etc.. În plus, este o bună ocazie pentru executant să își diversifice oferta de servicii și să poată garanta suplimentar lucrarea.

URSA GLASSWOOL® - TSP

Plăci din vată minerală de sticlă, de mare densitate

  • Aplicaţii generale: izolarea termică şi fonică la nivelul pardoselilor
  • Aplicaţii recomandate: izolarea termică şi fonică (la zgomotul de impact) a pardoselilor cu dală flotantă

Conductivitate termică (λD)    0,033 W/mK (EN 13162)
Reacția la foc, conform normelor Euroclass    A1 (EN 13501-1)
Temperatura maximă de utilizare    200 °C
Rezistența la circulația aerului (r)    ˃ 5 kPa s/m2

URSA România
Bd. Ficusului nr. 14A
Sector 1, București
Tel.: 0040 21 269 0663
Fax: 0040 21 269 0664
Email: assistance.romania@uralita.com
www.ursa.ro


Sisteme profesionale pentru pardoseli