Kiehl: compatibilitatea dintre finisaje și produsele de întreținere

Finisaje si intretinere » Finisaje si intretinere | 31 decembrie 2018

 

Pardoseala din lemn este considerată și în prezent o acoperire elegantă, nobilă, caldă, legată de natura pe care beneficiarii vor să o simtă prezentă în locuințele lor. În același timp, aceasta presupune o responsabilitate din perspectiva întreținerii, deoarece lemnul rămâne un material ”viu”, sensibil la schimbările de mediu, la trafic, la agresiunile care intervin în mod curent sau accidental. Acestea fiind spuse, ne vom concentra atenția asupra legăturii dintre finisaj și produsele de întreținere – între cele două trebuie să existe o anumită compatibilitate, respectiv o complementaritate care să asigure rezistența pardoselii de-a lungul anilor, păstrându-și aspectul, cu intervenții de renovare cât mai rare și mai puțin radicale. Producătorul german Kiehl, ale cărui soluții sunt prezente și pe piața din România prin Multi Cleaning System, se bazează pe o experiență de peste un secol în protejarea și întreținerea lemnului, fiind în acest moment lider al pieței europene de produse pentru cleaning. Acesta a dezvoltat în paralel atât produse petru finisaj (ulei, lac, ceară), cât și detergenți și soluții de protejare a lemnului – toate acestea compun sisteme complete care asigură o viață lungă, cu o estetică ireproșabilă, pentru pardoselile din lemn.

 

 

Când montatorul recomandă soluția de întreținere

Pe piață există sumedenie de produse pentru întreținerea lemnului, soluții universale care, așa cum afirmă campaniile de promovare, sunt potrivite ”și pentru pardoseli din lemn”. Este greu de presupus că acestea vor avea efecte benefice asupra parchetului sau dușumelelor, pe termen îndelungat, deoarece fiecare acoperire are propriile particularități. Și, în definitiv, noi nu întreținem doar lemnul, ci acționăm în primă instanță asupra finisajului, pentru că el este prima barieră împotriva zgârieturilor, murdăriei, abraziunii, substanțelor chimice, umidității, agresiunilor de tot felul. El este cel care definește în bună măsură aspectul acoperirii. Stând de vorbă cu specialiștii parchetari, am înțeles un aspect fundamental: cele mai bune produse de întreținere sunt furnizate chiar de producătorii de materiale pentru montaj, în particular de cei care sunt specializați în finisaje – lacuri, ulei, ceară, cu primeri și celelalte soluții aplicate în decursul instalării sau renovării. Aici este vorba nu doar de experiența acumulată în abordarea lemnului, experiență care se întinde, în cazul marilor producători, pe decenii, ci și de relația de compatibilitate și complementaritatedintre materiale.

Montatorii de pardoseli sunt solicitați deseori pentru intervenții nu atât de profunzime, ci de suprafață: finisajul se mătuiește, parchetul are un aspect uzat, neatrăgător. Aceasta se întâmplă, în parte, din cauza traficului zilnic, dar mai ales din cauza produselor de întreținere folosite, cu un pH diferit de cel optim (este de preferat un pH neutru, în jurul valorii 7, cât are apa), cu multă umezeală persistentă care, chiar dacă nu umflă lemnul, contribuie la deteriorarea finisajului. Lucrurile sunt cu atât mai evidente în cazul pardoselilor de trafic intens, unde ritmul de uzură este accelerat, iar întreținerea presupune operațiuni repetate frecvent.

În plus, vorbim despre calitate, care trebuie menținută pe întregul traseu, de la finisaj la detergent, strat de protecție sau de revitalizare. Un producător care rezistă pe piață de o sută de ani, dovedind responsabilitate, competență și know-how,  nu își permite să scoată pe piață produse îndoielnice, care să îi afecteze numele. Vorbim deja despre o tradiție apărută în urma a numeroase experimente, studii, cercetări, legături strânse cu montatorii. Este o situație complet diferită de cea a unui producător care vine cu o soluție de oportunitate, poate mai ieftină, și susținută de campanii agresive de marketing.

 

Sisteme integrate de finisare

Începându-și activitatea în 1904, cu producția de uleiuri și ceară, Kiehl s-a dezvoltat în timp spre piața de cleaning, pe măsură ce aceasta a evoluat. Din 1978, activează în sediul din München și unitatea de producție de pe autostrada München-Augsburg, cu peste 300 de angajați. În prezent, are 9 filiale în Germania, alte filiale în Franța, Italia, Austria, Elveția, Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat, respectiv numeroși dealeri în Europa și în întreaga lume. Oferta sa, bazată pe inovație și un contact permanent cu specialiștii în cleaning, include produse pentru curățarea,  dezinfecția și igienizarea clădirilor, a spațiilor destinate alimentației publice, textilelor și autovehiculelor.

În oferta grupului german Kiehl, regăsim uleiuri, lacuri, ceruri și pigmenți de impregnare, care împreună cu soluțiile de mentenanță și curățare formează sisteme bine echilibrate, utile pe întregul traseu de finisare și exploatare a pardoselii din lemn. Este reconfortant pentru beneficiar ca montatorul, după ce a aplicat ultimul strat de finisaj, să îi dea și soluția optimă pentru întreținere. Acesta nu va mai trebui să experimenteze, cu riscul de a-și compromite parchetul; folosind formula, conform recomandărilor producătorului, nu va avea emoții că folosește prea multă apă, că produsul poate fi toxic pentru utilizatori, că zonele expuse la lumină vor căpăta alte nuanțe decât cele umbrite. Suprafața va rămâne uniformă, curată pentru mult timp, iar la următoarea șlefuire montatorul va ști exact ce are de făcut, fără să intre adânc în masa materialului pentru a ajunge la lemnul curat.  

 

 

Kiehl-Eco-Refresher

Ulei pe bază de apă, cu compuși din uleiuri vegetale, ceară și tenside neionice sub 5% (pH – 8), pentru întreținerea lemnului, formează un film protector, care se usucă mat dar intensifică nuanța materialului. Este un produs inovativ, brevetat, fără odorizanți și pigmenți, permițând difuziunea și lustruirea. Stratul se egalizează și se usucă rapid, putând fi călcat peste câteva ore, iar după două zile poate fi ștes (pentru întreținere, este recomandat Kiehl-Legnodur). Nu conține solvenți și metale grele, conform DIN EN 71 – 3.

Domeniul de utilizare constă în acoperirea esențelor de lemn europene (și o serie de esențe exotice), la parchet, dușumele, parchet industrial, parchet impregnat contra radiaţiilor ultraviolete, scări, chiar plăci OSB și lemn încleiat (nu pentru lemn sigilat, protejat şi ceruit). Poate fi folosit și pentru reimpregnare, pentru suprafețele uzate, după o șlefuire uscată.

 

Kiehl – Parkettin Concentrat

Produs de șters, cu efect de întreținere pentru pardoselile din lemn, asigură o curăţare activă, cu proprietăţi bune de dizolvare a murdăriilor şi cu miros proaspăt, în timpul aplicării. Este recomandat pentru suprafețele uleiate, uleiat-ceruite, sigilate sau laminate (nu pentru cele neprotejate sau exclusiv ceruite). Soluția, aplicată periodic cu mopul sau prin pulverizare, se usucă fără urme şi produce un film rezistent la trafic, având proprietăţi de antimurdărie. Coeficientul antiderapant măsurat pe suprafaţa acoperirii, conform DIN 18032 / 2, este de 0,4-0,6 μ, şi corespunde cerinţelor pentru pardoselile de sport  (măsurate la institutul FMPA Otto Graf din Baden-Württemberg). Urmele de încălţăminte se reduc la un minimum, iar aplicarea are ca rezultat protecția parchetului și a laminatului împotriva pătrunderii apei. Prin lustruire, obţinem o potențare a compuşilor de întreţinere, o mărire a rezistenţei, precum şi un aspect optimizat.

 

Kiehl-Parketto- Clean Concentrat

Este un detergent fără conținut de săpun şi ceară, utilizat pentru parchet şi laminat, cu potenţial mare de curăţare şi solubilizare a murdăriilor în soluţia de curăţat. Protejează materialul, are un parfum discret și este foarte prietenos cu mediul și sănătatea utilizatorilor. Compoziţia permite atribuirea simbolului ecologic european. Este așadar recomandat pentru podele din lemn lăcuite, protejate, imprimate, uleiate, ceruite, dar și podele neprotejate, din laminat ori alt material. Întrucât are o capacitate ridicată de curățare, poate fi folosit în dozaje mai mici.

 

Kiehl – Legnomat: soluțe pentru profesioniștii în cleaning     

Kiehl-Legnomat este un detergent spumant, cu acţiune rapidă şi protector pentru pardoselile din lemn, recomandat în cazul activităților de cleaning pe suprafețe mari, cu trafic intens, folosind mașini de curăţat profesionale cu aspirare și uscare. Datorită proprietăților sale, se poate utiliza zilnic pentru eliminarea murdăriei acumulate, fără să afecteze lemnul, finisajul de lac sau uleiul. Un avantaj major este concumul redus de detergent: 2 ml pe metrul pătrat!

Produsul a fost testat și recomandat de numeroși specialiști, el făcând față unor exigențe crescute de trafic și uzură, precum cele din spații comerciale, recepții, săli de sport etc.Valoarea pH-ului este de circa 7,0, atât în în formă concentrată, cât și ca soluție de întrebuinţare.

Acest produs este folosit atât pentru curăţenia de întreţinere a pardoselilor din lemn masiv (parchet, dușumele, parchet industrial, deck pentru exterior etc.), dar și pentru curățenia generală necesară după închiderea unui șantier, când pardoselile sunt îmbâcsite cu praf, pulberi și tot felul de resturi ale materalelor de construcție, care pătrund în lemn, rosturi, imperfecțiuni și, în cazul deck-ului, în rizuri. Nu este recomandat pentru podele din laminat, care oricum pot fi sensibile la umezeală. Kiehl-Legnomat nu este un produs toxic, care să necesite măsuri de siguranță în tipul folosirii sau inhalării vaporilor. De asemenea, nu este un produs destinat aplicaţiilor casnice, în conformitate cu normele CE/44/1999 Art. 1 – utilizarea produselor profesionale.

 

 

Multi Cleaning System

0736 631 945

comenzi@multicleaning.ro

www.multicleaning.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli