Knauf F13 – șape uscate cu execuție rapidă

Suport si adezivi » Sape | 17 iulie 2014
Sape uscate cu execuție rapidăUnul dintre avantajele indiscutabile ale sistemului de șapă uscată F 13 de la Knauf, bazat pe plăcile Vidifloor din ipsos armat cu fibre celulozice, este rapiditatea cu care se poate ajunge de la stadiul de strat suport, oricare ar fi structura acestuia, la o suprafață perfect pregătită pentru a monta pardoseala finală. Aceasta este și tema pe care o vom dezvolta în continuare.

Timpul este un factor de care fiecare montator, constructor, arhitect, designer sau beneficiar ține cont, din diverse motive - fie că termenul impus de unul dintre ei este foarte strâns, ori este vorba despre un spațiu comercial care trebuie deschis urgent, că echipa care execută finisajele pereților ori montatorii stratului final de pardoseală nu mai pot aștepta... Important este că o șapă se poate executa mult mai repede, chiar și în sezonul rece, cu ajutorul unor plăci prefabricate așezate flotant.
Elementele sistemului sunt puține și simplu de pus în operă, cele mai importante fiind:
  • Plăcile propriu-zise din ipsos armat cu fibre celulozice Knauf Vidifloor, de 10 mm sau 12,5 mm grosime, care pot fi montate pe șantier în două straturi succesive, cu rosturi decalate, lipite între ele cu un adeziv care se ususcă rapid și fixate suplimentar cu șuruburi; există, de asemenea și plăci gata lipite din fabrică, precum și varianta cașerată cu strat termoizolant/fonoizolant din polistiren sau vată minerală, care pot fi solicitate furnizorului în funcție de situațiile particulare de pe șantier;
  • Material de umplutură uscată Knauf Trockenschüttung (argilă expandată cu granulozitate 1- 6 mm şi greutate de circa 5,15 kg/mp/cm grosime, umiditate reziduală 1%), care poate prelua eventualele denivelări ale stratului suport, putând fi aplicat în strat de până la 100 mm și chiar mai mult, cu strat de separație;
  • Eventualele straturi hidroizolante și termoizolante necesare, în funcție de situația concretă și de destinația spațiului respectiv (planșeu peste spațiu rece, amenajarea unei băi, încălzire în pardoseală etc.); pentru toate aceste situații particulare, echipa tehnică de la Knauf poate da o soluție adecvată.

Rapiditatea execuției provine din timpii reduși ai fiecărei etape:
  • Pregătirea de șantier este minimă, constând doar în aducerea materialelor de montaj și a unor scule simple (cutter, șurubelniță electrică, șpaclu, un șlefuitor pentru netezirea muchiilor); se lucrează astfel fără echipamente sau scule sofisticate și grele, gen pompe pentru șape, care să fie ridicate până la un anumit nivel.
  • Greutatea redusă a sistemului nu impune lucrări suplimentare de consolidare a planșeului sau clădirii, iar faptul că materialul de umplutură se poate așeza pe o folie din carton sau PE direct pe stratul suport nu necesită lucrări de pregătire (amorsare). Desigur, există condiția de bază ca planșeul să fie rigid și stabil.
  • Nu sunt necesare procedee de finisare sau nivelare, suprafața obținută cu Knauf Vidifloor fiind perfect plană, dacă se lucrează corect, cu respectarea reperelor de nivel.
  • Se poate călca imediat pe suprafața acoperită, deja uscată, chiar în timpul execuției, cu condiția păstrării curățeniei între plăcile aplicate succesiv.
  • Timpul de uscare a adezivului dintre plăci fiind foarte scurt, stratul final (parchet, mochetă, PVC, gresie etc.) se poate monta la câteva ore după ultimul șurub. Este o șapă fără umiditate reziduală, care nu necesită timp de maturare și uscare, ori o dezumidificare controlată care poate dura zile și chiar săptămâni.
  • Nu sunt necesare rosturi de dilatare, întrucât plăcile din ipsos armat cu fibre celulozice au modificări dimensionale la temperatură și umiditate nesemnificative; fiind vorba despre o aplicare flotantă, suprafața rezultată nu este influențată de rigiditatea stratului suport (de aceea acest sistem este recomandat mai ales pentru case de lemn și planșee de lemn din case vechi); nu în ultimul rând, trebuie spus că o asemenea pardoseală devine compactă, ajutând la distribuirea egală a sarcinilor statice asupra structurii planșeului.
  • Instalațiile pot fi amplasate pe sub stratul final, înglobate în materialul de umplutură, fără a mai fi necesară devierea lor, iar detaliile sau străpungerile se pot realiza foarte simplu, plăcile fiind ușor de debitat cu unelte neelaborate (este suficient un simplu cutter) În caz de urgență, se poate ajunge relativ ușor la ele, prin îndepărtarea straturilor de pardoseală pe o arie limitată.

Knauf Gips
City Gate Building – South Tower
Pia]a Presei Libere nr. 3-5 Bucure[ti
Tel.: +40 21 650 0040; Fax: +40 21 650 0048
www.knauf.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli