Laminatul de la A la Z

Parchet » Pardoseli laminate | 28 februarie 2012
Ce sunt pardoselile laminate? Din ce anume constau? Cum sunt realizate? Ce trebuie avut in vedere la prelucrarea lor? Cum se intretine si se curata laminatul?
E imposibil sa nu va fi preocupat macar o data aceste subiecte, dat fiind ca laminatul reprezinta unul dintre cele mai folosite materiale pentru acoperirea pardoselilor. Iata de ce, incepand din acest numar, va propunem un serial dedicat acestui material.

Generalitati

Chiar daca laminatul e considerat cel mai recent produs de acoperire a pardoselilor, acest tip de material nu este deloc unul nou. Ideea de a realiza pardoseli din straturi presate de material (model deja larg folosit pentru productia de usi, bancuri de lucru si tablii de mese) a apartinut companiei suedeze Perstorp AG, care a realizat inca din 1977 prima pardoseala laminata din straturi de HPL.
Prima pardoseala laminata a fost prezentata in Germania la Targul Domotex din 1991. Ce a urmat a fost o crestere razanta a cererii, astfel incat in scurt timp acest produs a devenit bine consolidat pe piata. Avand numai in Germania o productie anuala de circa 84 milioane de metri patrati, laminatul nu mai poate fi defel ignorat din peisajul pietei pardoselilor. Printre calitatile care au condus la acest rezultat amintim rezistenta, intretinerea usoara, multitudinea posibilitatilor de realizare a suprafetelor si nu in ultimul rand montarea facila.

Tipuri de pardoseli laminate

In esenta se poate spune ca pardoselile laminate constau dintr-un suport, pe care e aplicat un strat decorativ din rasini intarite.
In functie de suprafata, pardoselile laminate  se impart in 2 grupe principale: grupa pardoselilor laminate clasice cu suprafata aparenta melaminata respectiv cea a noii generatii de laminat, cu suprafata acrilica. Pe langa factorii de productie relevanti pentru industrie precum viteza de fabricare, marimea sarjelor sau flexibilitatea, diferitele metode de productie genereaza felurite calitati ale materialului finit.

Pardoseli laminate pe baza de melamina

Suprafata pardoselilor laminate pe baza de melamina consta din mai multe straturi subtiri de hartie impregnata cu rasini melaminate termoreactive. Pardoselile laminate pe baza de melamina se caracterizeaza prin suprafata lor dura, rezistenta la uzura si la foc. In plus, aceasta rezista la chimicale, apa si solutii organice. Grupei pardoselilor laminate pe baza de melamina ii apartin variantele HPL, CPL, DPL si CML.

HPL - High Pressure Laminate

Pardoselile laminate obtinute prin presarea straturilor de material la presiune inalta (HPL - High Pressure Laminate) reprezinta varianta clasica in domeniu. Realizarea lor implica un proces cu 2 etape.

  • In prima etapa de productie, straturile de materiale (stratul aparent, hartia decorativa si cea de tip Kraft) impregnate in prealabil cu rasini melaminate, sunt presate timp de 20-50 minute la o presiune de 70-100 bari si o temperatura de 130-150 grade Celsius. In general, pardoselile HPL sunt prelucrate in prese cu unul ori mai multe etaje.
  • In a doua etapa de productie laminatul este incleiat impreuna cu suportul si un strat inferior, rezultand pardoseala HPL propriu-zisa.
Pardoselile laminate tip HPL sunt relativ pretentioase sub aspectul fabricarii si de aceea sunt de regula si mai scumpe. Comparativ cu celelalte variante de laminat, ele prezinta o rezistenta sporita a canturilor dar si la presiune ori lovire. Iata de ce utilizarea lor preponderenta priveste spatiile cu solicitari deosebite.

CPL – Continuous Pressure Laminate

Asemeni laminatului de tip HPL descris anterior, varianta obtinuta prin presare continua (CPL – Continuous Pressure Laminate) consta dintr-o serie de straturi impregnate de hartie tip Kraft respectiv decorativa, presate intre ele in conditii de presiune si caldura. Apoi, pentru a obtine pardoseala laminata propriu-zisa, materialul astfel prelucrat este incleiat pe un suport. Procesul de fabricatie al laminatului CPL are loc la prese cu banda dubla actionate continuu si presupune un timp de presare de 30-60 secunde.

DPL – Direct Pressure Laminate

Cu o cota de piata de peste 80%, laminatul obtinut prin presarea directa a tuturor straturilor componente (DPL) reprezinta varianta cea mai utilizata. 
La realizarea pardoselilor laminate de tip DPL, toate elementele constitutive (stratul aparent, hartia decorativa, suportul si gegenzug) sunt presate laolalta intr-o singura etapa de lucru. Procedura de presare presupune un timp de doar 12-40 secunde, o presiune de 20-60 bari, o temperatura de 160-200 grade Celsius si se desfasoara in prese cu un singur etaj.

Avand in vedere ca fabricarea lor nu reclama decat o singura etapa de lucru, modelele DPL sunt mai accesibile ca pret comparativ cu pardoselile laminate tip HPL.

CML – Continuous Multilayer Laminate

In cazul pardoselilor laminate de tip CML, procesul de fabricatie presupune presarea acelorasi straturi componente ca si la varianta DPL, tot intr-o singura etapa de lucru, dar folosind insa o presa cu banda dubla, in procedeu de lucru continuu. Rezistenta la uzura e sporita de introducerea inca unui strat de hartie de mari dimensiuni, situat intre suport si hartia decorativa.

Pardoseli laminate pe baza acrilica

Cele mai recente dezvoltari ale pardoselilor laminate se bazeaza in primul rand pe suprafetele aparente din rasini acrilice. Pentru beneficiar, ele nu se deosebesc cu nimic de variantele clasice pe baza de melamina. Avand in vedere insa coeficientul de transfer termic mai scazut, suprafetele aparente acrilice sunt mai calde. In plus, elasticitatea superioara a suprafetei aparente diminueaza sunetul de pasire. Grupei pardoselilor laminate pe baza acrilica ii apartin variantele EPL, PDL dar si pardoselile cu folie caserata.

EPL – Electrobeam Pressure Laminate

Laminatul obtinut prin presare la radiatii electronice este o pardoseala cu suprafata acrilica intarita prin actiunea radiatiei electronice. Asemeni modelului HPL, acest tip de pardoseala laminata se realizeaza industrial in doua etape de productie.

  • In prima etapa de productie, hartia decorativa e imbibata cu rasini acrilice lichide si apoi intarita prin expunere la radiatii electronice, fara a fi supusa insa presiunii ori caldurii. Gradul de stralucire al suprafetei si structura acesteia vor fi determinaate prin asa numitele folii de contur.
  • In cea de-a doua etapa de productie, hartia decorativa intarita deja in prealabil este lipita de suport prin presare continua.

Deoarece aceasta procedura nu presupune recurgerea la presiuni inalte si caldura, ea nu necesita nici timpi de racire. Astfel, se poate recurge in scurt timp la operatiunile de formatare, profilare si impachetare.

PDL – Printed Direct Laminate

In cazul laminatului imprimat direct, stratul decorativ este aplicat nemijlocit pe suport (MDF/HDF) prin printare indirecta, directa ori digitala. Acest procedeu exclude utilizarea hartiei decorative impregnate cu rasini, tipica celorlalte pardoseli laminate. Suprafata aparenta e protejata prin intermediul lacurilor. Prin renuntarea la hartie, costurile logistice sunt mai mici, economisindu-se in primul rand cele aferente transportului si depozitarii acesteia.

Pardoseli laminate cu folie caserata

Ideea acoperirii suprafetei aparente cu folie provine din industria mobilei unde e utilizata pentru zonele mai putin pretentioase, precum peretii din spate ai pieselor de mobilier. Datorita dezvoltarii utilajelor si tehnologiei lacurilor, azi se poate recurge la  acest procedeu si pentru finisarea pardoselilor. Din perspectiva metodei de intarire, fabricarea pardoselilor laminate cu folie caserata are loc analog variantei de laminat EPL.

  • In prima etapa de productie sunt fabricate foliile, hartia decorativa fiind impregnata cu rasini acrilice, lacuita si intarita sub actiunea razelor ultraviolete
  • In cea de-a doua etapa de productie, foliile sunt lipite de materialul suport prin caserarea pe rola rece, calda ori la presa plana.
In cadrul acestei proceduri se utilizeaza in esenta doua tipuri de folii de finisare

    preimpregnatele, adica hartiile decorative impregnate inaintea lacuirii si expunerii la presiune
    hartiile decorative impregnate dupa expunerea la presiune si lacuite in final.

Structura

Colectivele de cercetare ale producatorilor au dezvoltat de-a lungul timpului cele mai diferite variante de pardoseli laminate. In esenta, acestea se deosebesc in privinta suprafetei aparente si a procesului de fabricatie. Totusi, structura lor respecta in mare urmatoarea schema de trei straturi constitutive: stratul de uzura, suportul, stratul inferior. Daca este necesar, pe partea inferioara a laminatului se poate aplica si un strat de fonoizolare a zgomotului produs la pasire.

Stratul de uzura

Pardoselile laminate sunt usor de intretinut, robuste si disponibile in nenumarate modele. Meritul pentru aceste calitati il are inainte de toate structura suprafetei situate deasupra suportului, adica stratul de uzura.
Structura componenta a acestuia se deosebeste in functie de procedeul de fabriare al pardoselii laminate in cauza.

In cazul variantelor HPL si DPL, (multi)stratul de uzura consta din suprafata aparenta ce este presata pe hartia Kraft impreuna cu hartia decorativa si, daca e necesar, cu eventualele straturi existente sub aceasta.

La EPL si pardoselile cu folie caserata stratul de uzura consta din hartie decorativa impregnata cu rasini acrilice sau asemanatoare, intarita apoi prin expunere la raze electronice, UV ori printr-un alt procedeu.

Stratul superior al laminatului cu imprimare directa (PDL) se compune din diferite straturi de vopsea ori lacuri, aplicate prin printare directa, indirecta ori digitala.

Stratul aparent

Stratul aparent influenteaza mult rezistenta la uzura a pardoselii laminate. El consta din fibre de celuloza imbibate in rasini acrilice si alti aditivi presarati, de regula corund. Multi producatori de laminat lucreaza si cu asa-numitele straturi aparente lichide. In aceste cazuri se recurge la o procedura speciala de introducere a corundului in solutia de impregnare a hartiei.

Rasini melaminate formaldehidice / Rasini MF

Rasinile melaminate formaldehidice apartin grupei aminoplastelor. Dupa intarire, ele devin duroplastic, adica un material sintetic nedeformabil. Datorita duritatii suprafetei, greutatii reduse, rezistentei la chimicale si la abraziune, hartiile impregnate cu rasini melaminate formaldehidice sunt adesea utilizate ca suprafete decorative si de protectie.

Rasini acrilice

Sub titulatura rasini acrilice sunt reunite rasinile sintetice pe baza de acizi acrilici si / sau acizi metacrylici. Prin adaugarea de reactivi (intaritori) respectiv prin expunere la raze UV sau alta radiatie energetica, rasinile acrilice se intaresc. Calitatile noului material astfel obtinut depind in esenta de compunerea rasinii si de densitatea retelei interconectate.

Corundul

Corundul – cunoscut si drept oxid de aluminiu ori alumina – este considerat al doilea metal ca duritate dupa diamant. Rezistenta la abraziune a pardoselii laminate se determina dealtfel dupa procentajul de corund continut in stratul de uzura. De regula se folosesc particule cu dimensiuni de la 10 la 80 micrometri. Particulele mai mici nu au o rezistenta suficienta la uzura, iar cele mai mari prezinta o structura granuloasa si aspra ce se rasfrange in mod negativ asupra calitatilor optice ale laminatului.

Hartia decorativa

Hartia decorativa este o hartie speciala, imprimata prin procedura rotoheliografica cu modelele dorite (reproduse fototehnic in prealabil).

Hartia Kraft

Hartia Kraft este o hartie impregnata cu rasini si care in procesul de productie este intercalata intre hartia decorativa si suport. Ea optimizeaza duritatea suprafetei aparente si rezistenta la lovire a pardoselii laminate finite.

Reprezentare schematica a procesului de fabricatie
Sisteme profesionale pentru pardoseli