Laminatul de la A la Z - achiziționarea

Parchet » Pardoseli laminate | 28 februarie 2012

Tot ce trebuie să știm la achiziționarea acestui material

În precedentele numere ale revistei am tratat pe larg subiectul pardoselilor laminate, începând cu modul lor de fabricare și decorare, trecând prin diferitele variante calitative și marcajele indicate de producător pe cutii și amintind desigur modul corect de montaj și de pregătire a suportului. Acest ultim episod se constituie într-un rezumat adresat cumpărătorilor – ce trebuie să știți despre acest material la achiziționare dar și ulterior, în momentul punerii în operă.

Structura

În esenţă, pardoselile laminate constau dintr-un suport, pe care e aplicat un strat decorativ din răşini întărite. În funcţie de suprafaţă, ele s e împart în două grupe principale: pardoseli laminate clasice, cu suprafaţa aparentă melaminată respectiv noua generaţie de laminat, cu suprafaţa acrilică. Suprafaţa pardoselilor  pe bază de melamină constă din mai multe straturi subţiri de hârtie impregnată cu răşini melaminate termoreactive.  Rezultă astfel o suprafaţa dură, rezistentă la uzură, foc, chimicale, apă şi soluţii organice. Grupei pardoselilor laminate pe bază de melamină îi aparţin variantele HPL (High Pressure Laminate), CPL (Continuous Pressure Laminate), DPL (Direct Pressure Laminate) şi CML (Continuous Multilayer Laminate).
În fine, cele mai recente dezvoltări ale pardoselilor laminate sunt suprafeţele din răşini acrilice. Pentru beneficiar, ele nu se deosebesc cu nimic de variantele clasice pe bază de melamină. Având în vedere însă coeficientul de transfer termic mai scăzut, suprafeţele aparente acrilice sunt mai calde, iar elasticitatea superioară diminuează sunetul de păşire. Grupei pardoselilor laminate pe bază acrilică îi aparţin variantele EPL (Electrobeam Pressure Laminate), PDL (Printed Direct Laminate) dar şi pardoselile cu folie caşerată.

Suport

Ca suport se utilizează în primul rând plăcile HDF (High Density Fibreboard, cu o densitate de peste 800 kg/m3), mai rar cele MDF (Medium Density Fibreboard, cu o densitate de peste 450 kg/m3) ori plăcile aglomerate. Există de asemenea şi construcţii mai speciale, realizate din alte materiale precum PVC ori fibră de sticlă. Desigur, calitatea suportului influenţează semnificativ calitatea produsului finit.
Printre specificaţiile relevante de calitate se numără:

  • Grosimea minimă peste 6,0 mm, preferabil peste 7,0 mm necesară pentru dobândirea unei capacităţi portante optime;
  • Abaterea maximă de 0,1 mm între două elemente;
  • O densitate înaltă şi rezistenţă optimă, mai cu seamă în zona marginilor.

Sisteme de fixare

Elementele independente de pardoseală se montează de regulă cu ajutorul unui profil lateral. Există două sisteme: îmbinarea clasică în nut şi feder întărită cu clei respectiv sistemul de prindere tip click, în care legătura în nut şi feder este strict mecanică. Majoritatea pardoselilor laminate disponibile azi pe piaţă au sistem de prindere tip click, acesta având avantajul că pardoseala se poate utiliza imediat după terminarea montajului.

Clasa de solicitare

Alegerea pardoselilor laminate pentru domeniul de utilizare prognozat e uşurată de marcajele referitoare la clasa de solicitări. Astfel, prima cifră diferenţiază între zonele locuibile respectiv cele comerciale: clasa 2x indică spaţiile domestice (reprezentate suplimentar prin ideograma unei locuinţe unifamiliale) iar 3x spaţiile comerciale, notaţie întărită de imaginea stilizată a unei clădiri de birouri. Cât priveşte cea de-a doua cifră, ea desemnează sensibilitatea la uzură a pardoselii montate în aceste spaţii, fiind simbolizată printr-un număr de persoane. În total există 7 clase de solicitări, gradul cel mai înalt de rezistenţă a pardoselilor laminate fiind de 34 (aeroporturi, centre comerciale, şcoli).

E bine de știut totuși că rezistenţa la uzură nu reprezintă un criteriu exclusiv de calitate, fiind luate în considerare şi rezistenţa la pete, capacitatea de a susţine scaune de birou (cu role), rezistenţa la lovire, rezistenţa la scrum de ţigară etc.

Montajul

În general, pardoselile laminate se pot monta pe orice tip de suport, fie acesta o şapă ori o construcţie portantă din plăci fibrolemnoase. Desigur, există şi posibilitatea aplicării lor peste o pardoseală deja existentă din PVC, linoleum, piatră ori ceramică, dar montajul pe mochetă ori alte materiale textile e nerecomandat. Pe lângă motivele igienice, aplicarea laminatului pe mochetă e contraindicată deoarece nu se obţine o rezistenţă corespunzătoare, putându-se ajunge chiar la ruperea îmbinărilor lamelelor.

Foarte important: montatorul de pardoseli are obligatia de a verifica adecvarea suportului înaintea aplicării stratului final, eventualele defectiuni trebuind remediate de îndată. În esenţă, suportul trebuie să fie stabil, uscat, plan şi curat.

În fine, să amintim și de stratul izolator (underlay) folosit la montaj și oferit de regulă la achiziționarea pardoselii în cauză. El îndeplineşte mai multe funcţiuni, cel mai adesea pe cea de fonoizolare a sunetului produs la păşire dar este util totodată la preluarea eventualelor neplaneităţi ale suportului. Producătorii oferă numeroase tipuri de atare straturi, precum cele din spumă, celuloză, plută, fibre de lână, pâslă, fibre lemnoase ori cauciuc.
Ca modalități de aplicare a pardoselii dumneavoastră vă stau la dispoziție montajul flotant ori prin lipire.

În cazul montajului flotant, pardoseala nu e racordată fix nici cu pereţii, nici cu suportul, singurele îmbinate între ele fiind elementele de laminat. Aici trebuie avute în vedere recomandările producătorului relativ la rosturile de dilatare.

În principiu, pardoselile laminate sunt destinate montajului flotant. În cazuri speciale, poate fi însă necesară lipirea laminatului pe întreaga suprafaţă. Între avantajele acestei variante se numără printre altele reducerea sunetelor produse la păşire respectiv un coeficient de rezistenţă la transferul termic mai bun pentru montarea pardoselii peste un sistem de încălzire.
În cazul în care doriţi să lipiţi o pardoseală laminată, aveţi grijă ca aceasta să fi fost autorizată de producător pentru un atare montaj.

Curăţare şi întreţinere

Pentru curăţarea şi întreţinerea pardoselii laminate e important de ştiut dacă suprafaţa ei constă din melamină ori acril, deoarece aceste materiale reacţionează diferit la produsele de întreţinere şi spălare. Spre exemplu, substanţele de întreţinere uzitate la parchet ori pardoseli din plută pot da un aspect inestetic suprafeţelor laminate. Pe pardoselile acrilice însă atare substanţe aderă, fiind posibilă chiar şi tratarea lor cu detergenţi generatori de peliculă, polish-uri ori ceară (doar dacă producătorul nu o interzice).

În fine, micile deteriorări ale pardoselilor laminate se pot remedia cu ajutorul cerii ori pastei de reparaţii de nuanţa potrivită. Totuşi, elementele grav deteriorate trebuie înlocuite, măsură ce reclamă scoaterea şi re-montarea pardoselii până în locul respectiv.
Sisteme profesionale pentru pardoseli