Lucrare de referinta - Montaj parchet masiv

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012


Profesionistii materialelor de calitate


Putini beneficiari au sansa ca la finalul lucrarilor casa lor sa arate astfel. Secretul unei asemenea reusite se traduce insa in putine cuvinte: profesionalism, seriozitate, resurse si materiale de calitate. Am avut in minte tema unei lucrari a editiei inca de cand am decis sa scoatem revista. Doream sa (ne) dovedim ca exista profesionisti in constructii si la noi, oameni cu seriozitate si perseverenta germana, care prin ceea ce fac se constituie in exemple. Speram ca in fiecare numar al revistei sa va prezentam o atare poveste de succes. Cea de fata consta dintr-o vila cu doua apartamente, unul amenajat in stil modern, celalalt clasic. Reporterul Pardoseli Magazin a fost impresionat de finetea executiei si grija pentru detalii, motiv pentru care va invita si pe dumneavoastra sa le admirati.

Proprietarii au optat sa foloseasca numai trei materiale pentru toate pardoselile principale ale casei: parchet masiv, marmura si piatra naturala. Avand in vedere dezideratul unei calitati ireprosabile, expus dintru inceput de beneficiari, antreprenorul general Vlad Group a decis sa achitioneze materialele de la furnizori cu reputatie: Natural Wood Floor a livrat tot parchetul (masiv de wenge in amenajarea moderna de la etaj, respectiv masiv de nuc si stejar in ambianta clasica a parterului), grupul Uzin a fost responsabil cu adezivii si finisajele pentru lemn iar Pancolor a intregit reusita asigurand piatra naturala si marmura.

Piatra naturala cu intarsii din lemn

Una dintre piesele de rezistenta ale lucrarii priveste pardoseala din livingul apartamentului modern de la etaj, realizata din piatra naturala (botticino antichizat) cu intarsii din lemn masiv de wenge. Pentru reusita unei atare executii pretentioase un aspect capital rezida in conlucrarea optima intre diferitele echipe de specialisti, in cazul nostru parchetari si pietrari. Astfel, mai intai a fost montata piatra naturala folosind un adeziv dedicat iar apoi, dupa trecerea unui timp necesar uscarii a urmat aplicarea parchetului masiv. Intre cele doua materiale contrastante a fost lasat un rost liber de max.1 mm, constructorii optand sa nu foloseasca imbinarea cu pluta in acest caz tocmai pentru a nu tulbura cu nimic armonia si simplitatea materialelor nobile puse in opera. In privinta tratarii finale a stratului aparent, parchetul a fost finisat prin aplicare de ulei bicomponent dupa punerea in opera, iar piatra naturala nu a necesitat niciun tratament ulterior, fiind importata in stare finita, gata de montaj.
Trebuie spus ca esenta de wenge folosita la intarsiile cu piatra naturala este aceeasi care compune pardoseala intregului apartament, fapt de natura sa potenteze armonia ansamblului si mai ales sa realizeze o trecere fireasca intre diferitele zone locuibile.

  


Eleganta stilului clasic

Pardoseala apartamentului clasic este realizata din parchet masiv de nuc cu intarsii de stejar. Dealtfel, intreaga amenajare interioara a ansablului are in centru lemnul, peretii fiind aproape complet acoperiti cu lambriuri din lemn de frasin, baituite la randul lor in nuanta de nuc a pardoselilor. Merita remarcat semineul ce domina livingul, acesta fiind realizat din piatra masiva cioplita in fabrica, fiind importat ca atare din Italia. O alta nota aparte e data de incadramentele usilor si ferestrelor, realizate din aceeasi esenta de nuc ca si pardoselile tocmai pentru a potenta armonia amenajarii. Cat priveste finisarea parchetului masiv de nuc din apartamentul clasic, acesta s-a realizat prin aplicarea unui ulei bicomponent, asemenea modelului wenge de la etaj.
Din punct de vedere al structurii constructive, toate pardoselile vilei prezentate aici de noi cuprind placa de beton armat, apoi o sapa de egalizare din ciment (B 100) elicopterizata, peste care s-a montat in final stratul nobil. Ansamblul nu este prevazut cu sistem de incalzire prin pardoseala, dar traseele aferente sistemelor de instalatii traverseaza sapa. Acesta a fost dealtfel unul din punctele sensibile, deoarece astazi proiectele de instalatii au o complexitate deosebita de care trebuie sa se tina seama in toate fazele constructiei.

  
    

Scari interioare unicat

Un capitol aparte al lucrarii de fata il constituie scarile, toate realizate in alt stil si cu alte materiale. Astfel, pe casa scarii a fost aplicata marmura botticino, acelasi material fiind folosit si la scara interioara spre mansarda, dar aici in varianta antichizata si o nuanta mai deschisa. Cat priveste scara din apartamentul clasic, aceasta a fost acoperita cu lemn de nuc, lucrarea fiind una foarte dificila deoarece treptele trebuiau in prealabil echilibrate din sapa, mana curenta fiind realizata in etape, din lamele alaturate si lipite intre ele. Intre etapele esentiale de proiectare si executie a unei scari deopotriva estetice si perfect functionale, specialistii implicati au enumerat sablonarea si echilibrarea inevitabilelor diferente de nivel.
Legenda foto scara marmura alba
Initial, scara de acces la mansarda a fost proiectata cu o balustrada din sticla si piele naturala, dar beneficiarii au optat sa o lase deschisa, spre a sublinia si mai mult aspectul unui spatiu aerisit.

Montarea parchetului masiv

Montarea parchetului masiv este una dintre cele mai pretentioase lucrari in domeniul pardoselilor. Cei care executa atare lucrari trebuie sa respecte cateva conditii absolut esentiale, ce pot fi rezumate in doua concepte: respectarea etapelor de lucru si indeplinirea conditiilor optime pentru montaj. Etapele obligatorii includ pregatirea adecvata a suprafetei suport, montarea propriu-zisa pe adeziv, respectiv finisarea, realizata in cazul de fata cu ulei. Cat priveste conditiile care trebuie indeplinite pentru montaj, ele implica o temperatura de 18-22 grade Celsius, o umiditate relativa a aerului de 45-60%, umiditatea sapei de maximum 2%, respectiv a parchetului propriu-zis de 7-8%. Totodata, inaintea montarii, parchetul trebuie adus la locul punerii in opera, pentru a se aclimatiza. De aici pleaca insa alta problema specifica lemnului masiv, anume momentul montajului. Din pacate, multi beneficiari decid sa monteze parchet masiv in conditii de santier, cand umiditatea incintei este mai ridicata (aproximativ 70% sau peste). Adus pentru aclimatizare si montat apoi pe pozitie, parchetul masiv preia umiditatea existenta iar ulterior, dupa terminarea lucrarilor si intrarea casei in regimul de exploatare obisnuit, care implica desigur scaderea umiditatii relative a aerului, apar rosturi din cauza contractarii lemnului. De aceea, parchetul masiv trebuie supravegheat si dupa montaj, lucru realizat in cazul lucrarii de fata atat de responsabilul cu punerea in opera, cat si de furnizor, care au supravegheat personal comportamentul lemnului.
Peste tot unde a fost montat, parchetul a fost lipit pe sapa folosind un adeziv de calitate, furnizat de Uzin. In privinta alegerii acestuia, firma de montaj Katmus Serv, care a realizat lucrarea, ne-a subliniat importanta deosebita pe care o are adezivul folosit pentru reusita unei lucrari. Principalele criterii aplicate in acest caz au vizat existenta unei capacitati de lipire peste medie si optiunea pentru un tip de adeziv putin elestic, deoarece in caz contrar poate aparea riscul ca pardoseala sa sune a gol.

Inovatie in bai

Amenajarile din spatiile umede intregesc reusita executiei. Doar doua exemple: pentru a spori confortul locatarilor, cada cu jacuzzi din baia matrimoniala a fost montata pe o pardoseala suprainaltata astfel incat cada nu se mai ridica la 60 cm deasupra pardoselii principale, ci la numai 30. Totodata, solutia s-a dovedit salutara pentru integrarea perfecta a tevilor, dat fiind ca nu s-a montat cada la perete, ci in mijlocul baii.
In aceeasi baie a fost realizata o cadita de dus din marmura masiva, cavitatea necesara fiind  scobita in sapa. Inaintea darii in exploatare spatiul respectiv a fost hidroizolat cu membana, fiind umplut apoi cu apa si lasat asa timp de doua saptamani, pentru ca siguranta lucrarii sa nu lase loc la nicio indoiala.

    Click to open image!
    Click to open image!
    Click to open image!
    Click to open image!
    

Concluzii

Cand ai in fata o atare lucrare, e greu sa indentifici punctele care au necesitat o atentie sporita, deoarece totul e realizat aproape de perfectiune. Totusi, am insistat iar specialistii implicati au indicat la capitolul dificultati sporite instalatiile ce traverseaza pardoselile, realizarea insertiilor, pasajelor, integrarea perfecta a sistemului de ventiloconvectori, imbinarile intre diferite materiale (lemn si piatra, lemn si sticla) ori incastrarea in pardoseala a casetelor de iluminat local din sticla, realizata prin imbinare cu pluta. In fine, tot la capitolul lucrarilor speciale merita amintita pardoseala demisolului, realizata din caramida fabricata manual si insertii din lemn de tek.
Conform declaratiilor tuturor specialistilor implicati, pe care i-am rugat sa ne prezinte cateva concluzii, esenta unei executii reusite (in domeniul pardoselilor dar nu numai) sta in trasarea corecta a lucrarii, in cooperarea reala a specialistilor angrenati in operatiunile de proiectare si punere in opera dar mai cu seama in pregatirea cu maxima seriozitate a stratului suport.

Antreprenor general - Vlad Group
Montaj parchet – Katmus Serv
Furnizor scara interioara - Minuzzo
Furnizor parchet - Natural Wood Floor
Furnizor adeziv - Uzin


Sisteme profesionale pentru pardoseli