Lucrare de referinta - Spital

Pardoseli » Spitale | 27 februarie 2012
Pardoseli spitale

In ultimul timp, covoarele PVC au inlocuit aproape complet placarile ceramice din spitale. Printre cauze putem enumera normele europene aplicabile in domeniu, cerintele prevazute de legislatia nationala dar in primul rand proprietatile specifice acestui tip de acoperire pentru pardoseli. Un exemplu de succes in acest sens rezida in executarea pardoselilor la clinica Renamed Farma din . Ramnicu Valcea, lucrare realiozata de firma Karina R cu covor PVC marca Tarkett.

Evident ca orice amenajare realizata intr-o institutie medicala trebuie sa respecte cele mai stricte deziderate de igiena. Pe langa aceasta insa, exista o lista lunga de cerinte aplicabile acoperirilor de pardoseli utilizate in spitale, prevazute deopotriva in normativele nationale si europene. Sa le trecem succint in revista: montarea pardoselilor la acelasi nivel pe tot etajul, preluand eventualele denivelari prin pante de max. 8%; nedeformarea lor sub acțiunea greutaților sau șocurilor mecanice; evitarea producerii de scantei la lovire și a potențialului de incarcare electrostatica in incaperile unde pot aparea amestecuri explozibile in aer (laboratoare); rezistenta la acțiunile chimice ale substanțelor utilizate in spital (dezinfectanți, reactivi, medicamente, substante de laborator); existenta pantelor de scurgere și sifoanelor in incaperile unde se poate acumula apa pe pardoseli; un coeficient de conductibilitate termica și electrica scazut; impermeabilitate la lichide.
Totusi, se impun cateva precizari. O institutie medicala contine numeroase spatii cu destinatii si cerinte diferite in ceea ce priveste comportamentul antistatic, rezistenta la substante chimice, conductibilitatea electrica, gradul de confort, estetica ori izolare fonica.

In cazul covoarelor PVC, acest deziderat e usor de atins dat fiind ca montajul se
realizeaza prin lipire, nemaiexistand spații libere in spatele materialului, iar continuitatea este asigurata prin sudura. Un aspect iarasi extrem de important rezida in ridicarea la perete a materialului folosit pentru pardoseli, in vederea asigurarii concavitatii intre cele doua planuri; pereti si pardoseli. Iar daca adaugam faptul ca si peretii pot fi acoperiti la randul lor tot cu PVC, realizandu-se o suprafata continua atat sub aspect optic cat si antimicrobian, devine aproape evident de ce acest tip de acoperiri sunt preferate in spitale.

Montarea covorului PVC

Primul lucru care se impune a fi realizat rezida in verificarea conditiilor prealabile montajului. Astfel, echipa de montaj trebuie sa testeze stratul suport sub aspectul umiditatii, planeitatii si duritatii (prelevand probe din sapa grosiera) si neomitand sa masoare exact umiditatea relativa a aerului. Daca aceste conditii prealabile nu sunt corespunzatoare, montajul nu se poate realiza pana la corectarea lor. Astfel, daca in cazul unei umiditati prea mari a stratului suport exista posibilitatea aplicarii unei bariere de vapori, pentru rezolvarea problemelor din sfera umiditatii relative a aerului singurul remediu este rabdarea... pana aceasta se regleaza natural. Dupa aplicarea barierei de vapori in doua straturi, in vederea inchiderii porilor, pe suprafata se presara din abundenta nisip de cuart (plaja). Covorul PVC face parte din gama pardoselilor ce se monteaza exclusiv pe sapa autonivelanta deoarece, fiind un material maleabil si lucios, preia toate eventualele denivelari ale stratului suport. Totodata, in cazul unei lucrari executate intr-o zona de trafic intens precum o institutie medicala, sapa trebuie sa aiba o rezistenta la impact de minimum 25 N.

Dupa 48 de ore de la turnare, sapa autonivelanta se poate slefui in vederea amorsarii suprafetei si aplicarii adezivului. In cazul de fata, executantul a optat pentru un adeziv acrilic, covorul PVC fiind aplicat in acesta.
Inainte de aplicare, PVC-ul trebuie lasat sa se aclimatizeze in mediul unde va fi montat. Cat priveste montajul propriu-zis, acesta se face prin suprapunerea a doua fasii pe 1 cm, apoi se taie PVC-ul folosind un linocut (aparat special care urmareste fasia de jos si o taie pe cea de sus dupa prima). Urmeaza sanfrenarea imbinarii fie automat, folosind freza electrica, fie manual, cu un cutit. In final, covorul PVC se termosudeaza la imbinari cu aparate de sudura speciale ce folosesc aer cald. Curatarea cordonului de sudura de surplus reclama foarte mare atentie deoarece orice rosturi ramase in textura lui sau a materialului devin in timp adevarate rezervoare de bacterii si murdarie. 

Am amintit deja ca in spitale este obligatorie montarea pardoselilor cu ridicare pe perete. Aceasta operatiune presupune mai intai determinarea pe perete a inaltimii pana la care se monteaza PVC-ul (in cazul nostru 10 cm), apoi montarea unui profil de terminatie, lipirea unui profil de scafa folosind adeziv de contact iar in final, lipirea cu acelasi tip de adeziv a PVC-ului.
Sisteme profesionale pentru pardoseli