Marcaje specifice laminatului

Parchet » Pardoseli laminate | 28 februarie 2012
Preferate de foarte multi utilizatori finali gratie pretului redus si intretinerii facile, pardoselile laminate trebuie alese insa in cunostinta de cauza. La achizitionarea lor e bine sa cititi atent  eticheta si marcajele specifice ale producatorului, pe care noi vi le prezentam mai jos.

Clase de solicitari

Alegerea pardoselilor laminate pentru domeniul de utilizare prognozat e usurata de marcajele referitoare la clasa de solicitari. Astfel, prima cifra diferentiaza intre zonele locuibile respectiv cele comerciale: clasa 2x indica spatiile domestice (reprezentate suplimentar prin ideograma unei locuinte unifamiliale) iar 3x spatiile comerciale, notatie intarita de imaginea stilizata a unei cladiri de birouri. Cat priveste cea de-a doua cifra, ea desemneaza sensibilitatea la uzura a pardoselii montate in aceste spatii, fiind simbolizata printr-un numar de persoane. In total exista 7 clase de solicitari, gradul cel mai inalt de rezistenta a pardoselilor laminate fiind de 34 (aeroporturi, centre comerciale, scoli).

Clasificarea pardoselilor laminate se realizeaza cf. sistemului expus in normele EN 685, normativele tehnice relevante fiind EN 13329, EN 14978 si EN 15468. Astfel, rezistenta la uzura nu reprezinta un criteriu exclusiv de calitate, fiind luate in considerare si rezistenta la pete, capacitatea de a sustine scaune de birou (cu role), rezistenta la lovire, rezistenta la scrum de tigara etc.

Clase de rezistenta la abraziune

Rezistenta la abraziune a pardoselii laminate (AC1 pana la AC6) se determina cf. EN 13329 prin intermediul testului Taber Abraser. Acesta are la baza un dispozitiv cu doua role abrazive, ce sunt presate cu o forta predefinita pe materialul supus testarii. Determinarea clasei de rezistenta la uzura prin abraziune a pardoselii laminate survine in functie de numarul de rotiri complete necesare pentru a imprima o urma clara de frecare pe suprafata materialului verificat.

Clasa de rezistenta la impact (IC)

Clasa de rezistenta la impact (Impact Class) desemneaza rezistenta la lovire a suprafetei, de exemplu in cazul caderii unor obiecte. Valorile se obtin comasand rezultatele testului cu cea mai mica, respectiv cea mai mare bila, in final pardoseala laminata fiind incadrata in clasa IC 1, IC 2 ori IC 3.

Rezistenta la patare

Prin procedeul descris in EN 438 se determina rezistenta la patare a pardoselii. In esenta, suprafata melaminata e complet insensibila la petele cauzate de substantele utilizate in gospodarie.

Rezistenta la scrumul de tigara
Pardoselile laminate nu sunt sensibile la scrum de tigara, nici daca acesta e inca aprins. Gradul lor de rezistenta la acest factor se determina cf EN 438-2.

Rezistenta la mutarea mobilierului

Comportamentul pardoselii la eventuale mutari de mobilier se determina cf. EN 424. De la clasa de solicitari 23 in sus nu sunt permise in timpul testarii niciun fel de urme vizibile de deteriorari.

Rezistenta la mobilierul de birou (cu role)

Pardoselile laminate nu prezinta nicio modificare ori deteriorare vizibila in urma testarii adecvarii lor la utilizarea mobilierului de birou conform procedurii expuse in EN 425.

Clasa de rezistenta la foc

In UE sunt aplicabile 2 normative de rezistenta la foc: DIN 4102 si normele europene armonizate DIN EN 13501.

Zone cu cerinte crescute de rezistenta la foc

Pentru unele destinatii se prevad cerinte speciale in privinta rezistentei la foc a pardoselilor (cinematografe, teatre, centre comerciale, hoteluri, cladiri publice). In atare situatii, orice producator are obligatia de a emite certificate ori rapoarte de expertiza referitor la comportamentul la foc si emisiile respectivei pardoseli.
Gradul de adecvare al pardoselilor la cerintele speciale de rezistenta la foc pe care le reclama spatiile sus-mentionate e indicat de urmatoarele simboluri, ca dovada a autorizarii respectivei pardoseli pentru atare utilizari speciale.

Noi va recomandam sa consultati organele locale abilitate (pompierii) in vederea determinarii cerintelor de ignifugare inaintea comandarii unui material anume.

Comportamentul electrostatic

La pasirea pe pardoseala poate surveni fenomenul de incarcare electrostatica, mai ales in conditiile unei umiditati scazute a aerului tipice sezonului rece. Corpul omenesc se poate incarca cu pana la 30.000 V, aceasta tensiune fiind descarcata la atingerea unor elemente legate la pamant (calorifere ori aparate electrice). Undele generate cu acest prilej sunt detectabile de la o tensiune de 2000 V in sus. Desi sus-amintita incarcare electrostatica e inofensiva pentru corpul uman, ea poate conduce la deteriorarea aparatelor electronice.
Un alt fenomen nedorit generat de incarcarea electrostatica consta in atragerea si legarea prafului existent in aer.

Pardoselile antistatice...

...sunt cele care induc la pasire o tensiune maxima de 2000 V, valoare la care este exclusa deteriorarea echipamentelor electronice din cauze imputabile electricitatii statice. (Unele versiuni de pardoseli laminate ating chiar o tensiune maxima de 1000 V). Efectul antistatic al pardoselilor laminate se obtine fie prin adaosul de substabnte antistatice in stratul superior ori in hartia decorativa, fie prin adaugarea unor straturi antistatice suplimentare, respectiv in cazul variantelor HPL – CPL, prin straturi adezive special folosite in acest scop. Alternativ, exista posibilitatea folosirii unor straturi inferioare ori suport antistatice.

Caracteristici antimicrobiene

Prin tratarea antimicrobiana a pardoselilor laminate, bacteriile si fungii sunt neutralizate la timp, fiind simtitor redus riscul aparitiei infectiilor, locatarii spatiilor respective beneficiind astfel de un mediu mult mai igienic.

Rezistenta la alunecare

Cf. EN 14041 pardoselile trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte de siguranta, intre care se numara neindoios capacitatea antiderapanta. Aceasta inseamna un coeficient de frecare dinamica de cel putin 3 (masurat cu pardoseala in stare curata si uscata), caz in care producatorul poate folosi notatia DS. Daca aceasta valoare nu poate fi obtinuta, producatorul e obligat sa inscriptioneze produsul cu marcajul NPD (No Performance Declared).

Clasa de siguranta la alunecare

Zonele de lucru cu un grad ridicat de pericol de alunecare reclama aplicarea unor pardoseli antiderapante. Gradul de performanta al acestora se determina cf. DIN 51130, fiind clasificate de la R 9 la R 13 (cel mai performant).

Adecvarea pentru spatiile umede

In general, in spatiile cu umiditate ridicata precum baile, aplicarea pardoselilor laminate e contraindicata data fiind umflarea suportului lemnos. Totusi, unii producatori ofera solutii speciale, ce permit montajul pardoselilor laminate si in zonele umede, suportul lor lemnos fiind hidrofobat in prealabil. Alternativ, exista posibilitatea folosirii in locul lemnului a materialelor sintetice, precum PVC-ul. In fine, pentru a nu ajunge niciun pic de apa sub lamele, rosturile de dilatatie necesare la montajul flotant trebuie perfect etansate.

Incalzire prin pardoseala

In cazul sistemelor de incalzire prin pardoseala, aceasta din urma serveste ca suprafata de incalzire, caldura uniforma radiata de jos asigurand o repartitie extrem de confortabila a temperaturii in mediul ambiant. Pe langa sistemele traditionale functionand prin circulare de apa calda, exista versiunile electrice (tot mai des folosite). Ambele variante se preteaza optim la placarea finala a pardoselii cu parchet laminat.

Clasa de emisii

Continutul de formaldehide al materialului lemnos e impartit pe clasele E1, E2 si E3, clasa E1 prezentand cele mai reduse emisii (de pana la 0,1 ppm, adica sub 0,12 mg la m³ de aer). In multe tari europene, normativele tehnice in vigoare impun folosirea exclusiva a produselor din clasa de emisii E1 pentru lucrarile de amenajari interioare.

Garantii si certificate

Pe langa criteriul costurilor reduse comparativ cu alte variante de pardoseli, la achizitionarea parchetului laminat trebuie avute in vedere si alte aspecte, precum calitatea acestuia si un impact cat mai redus asupra mediului. De multe ori, cumparatorii sunt convinsi sa opteze pentru variantele calitative si eco datorita oferirii de catre producatori a unor garantii superioare, respectiv a prezentarii certificatelor necesare.

Garantie

Extrem de durabile, pardoselile laminate beneficiaza adesea de garantie extinsa. Perioadele de 25 de ani garantie – sau chiar mai mult – nu mai reprezinta deloc o exceptie, fiind promovate tocmai spre a accentua rezistenta deosebita la uzura, patare si frecare a acestor produse.

Marcajul CE
Marcajul CE (Comunitatea Europeana) este menit protejarii consumatorului final, dar nu trebuie inteles ca o denominare calitativa. El semnifica faptul ca respectivul produs indeplineste directivele UE, respectiv ca a trecut printr-o procedura de testare certificata.


Sisteme profesionale pentru pardoseli