MasterTop 1327: Primul sistem insonorizant poliuretanic, aplicat lichid

Rasini » Rasini | 18 iunie 2017

Pardoseala fonoizolanta

Gestionarea sunetelor într-o clădire este o adevărată provocare pentru arhitecți și designeri, iar problema la nivelul pardoselii se poate rezolva doar intervenind în această zonă cu materiale care să atenueze zgomotul pașilor sau al obiectelor deplasate. Intensitatea sunetului la acest nivel depinde în general de încălțăminte și de tipul de pardoseală – asupra celei din urmă putem interveni cu un sistem special, MasterTop 1327 de la BASF, care ajută la reducerea substanțială a sunetului propagat prin aer, îmbunătățind astfel semnificativ acustica încăperii. Acest sistem simplu de pus în operă se remarcă prin faptul că este primul sistem insonorizant poliuretanic, la care stratul insonorizant este aplicat lichid. Toate celelalte sisteme au covor de granule lipit, ceea ce face ca montajul să devină dificil în spații cu o geometrie complexă.

 

Fiecare pas produce zgomot și vibrații care sunt transmise prin componentele clădirii, începând cu pardoseala. Zgomotul este deranjant mai ales când nu avem niciun control asupra sursei, indiferent dacă provine dintr-o altă parte a clădirii sau dacă este rezultatul simplei utilizări a încăperii. Nu orice material insonorizant este eficient în prevenirea acestui fenomen fizic, mai ales când vorbim de incinte cu geometrie complexă, unde sunt necesare multe lucrări de detaliu și suprafața pardoselii trebuie să își păstreze continuitatea. Pornind de la această situație concretă, experții Master Builders Solutions de la BASF au dezvoltat MasterTop 1327, un sistem de pardoseli decorative, cu o estetică personalizabilă, având un strat elastic care se aplică lichid. Caracteristică specială a produsului este proprietatea de absorbție a sunetului, reducând astfel zgomotele, îmbunătățind acustica încăperii și confortul la mers. Această caracteristică este asigurată nu doar la nivelul incintei respective, ci și în zonele adiacente ale clădirii, reducerea zgomotului pe verticală fiind de 15-18 dB – efectul zgomotului se reduce practic la jumătate.

 

Sistemul MasterTop 1327 este potrivit atât pentru clădiri noi, cât și pentru lucrări de renovare în clădiri existente. Domeniul de utilizare este deosebit de variat: unități de învățământ, unități medicale, clădiri administrative și de birouri, magazine, hoteluri, centre fitness și wellness etc. Faptul că este aplicat monolit împiedică pătrunderea apei sub pardoseală, iar suprafața continuă permite o curățare adecvată, fără riscuri pentru igienă. Deoarece produsul este aplicat fără rosturi (cu mici excepții, de pildă rosturile de expansiune ale planșeelor), pardoseala va fi instalată rapid, fără accesorii specifice, iar încăperea va deveni funcțională în cel mai scurt timp. Este un sistem cu protecție ignifugă (clasa Bfl-s1), inodor și poate fi aplicat inclusiv peste încălzirea în pardoseală.

 

În calitate de producător de sisteme de pardoseli interioare, BASF are o responsabilitate atât economică și de siguranță a utilizatorilor, cât și una față de mediu. MasterTop 1327 îndeplinește cerințele AgBB(Comitetul pentru Evaluarea Sănătății Produselor de Construcții): poluarea aerului în interiorul unei camere, cu compuși organici volatili care ar putea reprezenta un risc pentru sănătate, este redusă la maxim. MasterTop 1327 vă oferă o atmosferă de calitate, așa cum

meritați – începând cu pardoseala. În plus, aceste pardoseli sunt caracterizate de opțiunile diverse oferite în privința culorilor și a graficii. Confortul ridicat la mers, generarea și propagarea redusă a zgomotului, culorile și modelele plăcute estetic, toate creează o atmosferă interioară relaxantă, necesară oricui pentru a munci sau locui.

 

Dacă se ia în considerare întreaga perioadă de viață a produsului, MasterTop 1327 este foarte rentabil. Știați că 80 % din costul total al unei pardoseli este reprezentat de curățare și întreținere? Datorită suprafeței omogene și a legăturii monolitice cu substratul, MasterTop 1327 este ușor de curățat și necesită cheltuieli scăzute de întreținere pe parcursul întregii perioade de viață, economisind astfel timp și bani.

 

Mod de aplicare – în patru pași simpli

 

1.     Amorsarea

O amorsă MasterTop fără solvenți este aplicată pentru a crea o legătură monolitică cu substratul.

 

2.     Aplicarea stratului elastic

Stratul elastic MasterTop este turnat și distribuit. Datorită fluidității sale, acesta este ușor de aplicat și este potrivit pentru încăperi de orice formă.

 

3.     Strat de bază

Un strat autonivelant de acoperire MasterTop, care este și el elastic, este aplicat după ce primul strat elastic s-a întărit. Acest strat superior determină proprietățile mecanice ale întregului sistem și, în combinație cu primul strat elastic, asigură confortul ridicat la mers și proprietățile  fonoabsorbante ale sistemului.

 

4.     Strat final

În sfârșit, se aplică stratul final. Acesta optimizează caracteristicile suprafeței pardoselii, creează un aspect atractiv și asigură proprietăți bune de curățare.

 

 

MasterTop 1327

·        Atmosferă plăcută, calmă: propagarea redusă a zgomotului pe verticală și a zgomotului de pași;

·        Capacitatea de personalizare estetică: pardoseli cu forme și culori variate, care permit creativitatea;

·        Caracter ecologic și sustenabil: fără solvenți și agenți de plastifiere, emisii foarte reduse de substanțe volatile, materii prime regenerabile (circa 30 %);

·        Confort și funcționalitate:reducerea durerilor de spate și de picioare datorită unui mers fără efort, fără a agresa articulațiile; riscul de accidentare la cădere este redus datorită elasticității, prin care se absoarbe energia;

·        Fiabilitate și versatilitate: rezultă o suprafață solidă, rezistentă la abraziune, cu o durată lungă de viață (poate ajunge la 50 de ani); material ideal pentru camere cu forme complexe și multe lucrări de detaliu;

·        Economie:aplicare rapidă pentru construcții eficiente; rezultă o suprafață ușor de curățat, cu cheltuieli reduse de întreținere.

 

www.master-builders-solutions.basf.ro www.master-builders-solutions.com

Sisteme profesionale pentru pardoseli