Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Maternitatea Regina Maria din Bucuresti

Pardoseli » Lucrari de referinta | 21 ianuarie 2013
Maternitatea Regina Maria din Bucuresti

Execuția pardoselilor dintr-o unitate  medicală modernă presupune o provocare suplimentară: aceste pardoseli să fie corespunzătoare din perspectiva normelor care trebuie îndeplinite sub aspectul utilității, întreținerii, rezistenței și, în același timp, să confere spațiului o notă caldă, familiară, cumva diferită de atmosfera sobră, intimidantă a spitalelor”tradiționale”. Aceste deziderate pot fi realizabile numai cu materiale dedicate, de cea mai bună calitate, evitându-se pe cât posibil, în spațiile destinate pacienților, pardoselile reci (ceramică, rocă, utile totușI uneori în zonele de recepție).


Exigențele sunt cu atât mai mari cu cât este vorba despre o unitate medicală privată, cu pacienți care poate chiar au apelat la servicii similare în străinătate unde tendința este de a oferi, pe lângă serviciile medicale corespunzătoare, o ambianță asemănătoare cazării într-un hotel de categorie superioară. Numărul de angajați alocați unui pacient este mai mare, deci proporțional crește și traficul, respectiv necesitatea de a menține spațiile în perfectă stare de igienă (curățenie, dezinfecție, sterilizare acolo unde este cazul).

Maternitatea Regina Maria din Bucuresti

Materiale de acoperire

Lucrarea a presupus acoperirea a peste 4.800 mp de pardoseli, desfășurate pe 5 etaje, care să corespundă destinației de spital și maternitate a locației. A fost folosit preponderent linoleumul (4.000 mp), un material ecologic și în același timp simplu de întreținut. Excepție au făcut sălile de operații, unde s-a impus aplicarea unui PVC cu caracter conductiv, și băile, unde s-a optat pentru dușuri fără cadă. La acestea din urmă, zona de acumulare a apei și de scurgere este pardoseala însăși, acoperită cu PVC – este o soluție inovativă șI foarte practică, deoarece căzile de duș pot avea interstiții greu de curățat sau în care se pot acumula germeni patogeni. O soluție particulară a fost abordată și pentru o parte din pereți: 3.000 mp de tapet, dintre care cel din băi și sălile de operații sunt dintr-un PVC special, conceput pentru asemenea destinații. Executantul lucrărilor de pardoseli a ținut să remarce și folosirea unor profile speciale de trecere între linoleumul montat în saloane și PVC-ul aplicat în băi.

Cerinte pentru pardoseli

În privința pardoselilor pentru spații medicale, merită accentuat faptul că sunt necesare soluții tehnice care să împiedice dezvoltarea microorganismelor și acumularea prafului, motiv pentru care sunt alese materiale tratate antibacterian și antistatic. Rezistența acestora trebuie să fie îmbunătățită pentru a face față detergenților și dezinfectanților, iar caracterul antistatic presupune împiedicarea încărcării cu sarcini electrice în timpul utilizării, ceea ce ar atrage praful și, în cazuri extreme, ar perturba funcționarea aparaturii de înaltă sensibilitate (scanarea cu ultrasunete, de pildă). Nu trebuie neglijat caracterul antiderapant al pardoselilor din spitale, în contextul în care există permanent posibilitatea umezirii acestora, și nici caracterul acustic, pentru asigurarea unei liniști... ca la spital. Aici sunt vizate nu doar zgomotele de pași, ci și cele ale echipamentelor cu rotile, care trebuie să aibă un traseu perfect plan. Nu în ultimul rând, se impune rezistența la greutăți importante, inclusiv la scaunul cu rotile, un etalon în privința fiabilității pardoselilor.

Etape importante

Așa cum ne-a declarat domnul Constantin Pora, (antreprenorul general al lucrării), clădirea a fost concepută de investitorul inițial ca rezidențială. După ce i-a fost decisă noua destinație, a trebuit gândită o reconversie care să țină cont de noile exigențe privind fluxurile, caracterul medical și, nu în ultimul rând, siguranța la incendii. Au fost necesare așadar lucrări suplimentare, inclusiv de recompartimentare. Totuși, provocarea și marea realizare a fost execuția pardoselilor, deoarece în urma unui nou releveu s-au constatat diferențe de nivel pe etaj (între camere) de până la 11 cm.
Erau deci necesare șape de egalizare, dar trebuia adoptată o soluție tehnică specială, prin care să se evite solicitarea suplimentară a structurii construcției și întârzierea șantierului. În această situație, echilibrarea s-a făcut individual, pe camere, cu ajutorul unei șape ușoare cu priză rapidă, care în final a putut fi aplicată în strat de 1 - 2 cm. După cum arată domnul Pora, succesul lucrării la partea premergătoare finisajelor a constat în buna colaborare dintre antreprenoriatul general și executanții pardoselilor. Trebuie menționat că montajul linoleumului reclamă o umiditate a şapei de 2% şi un adeziv special, rigid, ca și linoleumul de altfel. S-a folosit astfel un adeziv dedicat, în dispersie apoasă, așa cum este recomandat de către specialiștii în montajul acestui tip de acoperire. Materialele folosite la tratarea și execuția profesională a stratului suport, ca și pentru lipirea acoperirilor de pardoseală şi a tapetului fac parte din gama profesională şi vor fi analizate detaliat în paginile următoare.

INFO
Montaj pardoseli si tapet PVC: Glamour Floors
Montaj tapet vinilic: Decotex Design
Proiectare: Eclectarte SRL
Interior designer: Erna Berger Moise
Antreprenor General: Pora Construct

Sisteme profesionale pentru pardoseli