Mocheta de hotel – montaj special

Mocheta » Mochete | 04 mai 2012
Mocheta de hotel

Va prezentam in continuare o lucrare relativ ampla, de inalt rafinament, realizata pentru un hotel in care este evidenta preocuparea pentru confort si aspect. Metoda de montaj este si ea deosebita: cu ajutorul asa-numitelor „grippere”, care ii confera pardoselii elasticitate, lipsa cutelor si multe alte avantaje.

 
Intr-un hotel, ca in orice alt spatiu public de trafic intens si poate chiar mai mult decat in acestea, pardoselile sunt supuse unui grad mult mai mare de uzura in comparatie cu pardoselile din locuinte. Aici se ia in calcul si grija fiecaruia pentru propria casa, ceea ce la hotel se intampla destul de rar. Dar cauza uzurii nu este doar traficul efectiv, ci mai ales procesele repetate de curatare si igienizare, care trebuie repetate la un anumit numar de zile si dupa fiecare client/sejur, conform normelor si standardului de clasificare al hotelului respectiv.

Uzura de hotel

In curatarea mochetei se folosesc diverse metode, de la simpla aspirare la spalare cu spuma uscata sau prin injectie-extractie, ori cu o masina monodisc pentru indepartarea petelor. Oricum ar fi, in timp firele se deformeaza, se smulg sau se rup, indiferent de detergent. Mai luam in calcul si frecventa operatiunilor. O comparatie foarte buna ar fi spalatul prosoapelor: acasa spalam un prosop (s-a constatat statistic) la 10 – 14 zile, pe cand un hotel isi spala prosoapele la maximum 4 zile. In cazul mochetei, uzura se observa clar dupa o perioada, astfel incat inlocuirea este o operatiune destul de frecventa, mai ales in spatiile de cazare care vor sa-si pastreze o anumita imagine. De asemenea, uzura se produce diferentiat - se poate observa cu usurinta intr-o camera de hotel diferenta de textura dintre zona patului (pierderi de material), unde se circula cel mai mult, si colturile camerei, unde arata mult mai bine. Oricum ar fi, periodic mocheta trebuie inlocuita; reparatiile sunt greu de facut, singura metoda viabila fiind inlocuirea portiunilor deteriorate cu bucati de mocheta noua, ceea ce totusi nu se recomanda, pentru ca apar inevitabil diferente de nuanta (cea veche este decolorata sub actiunea soarelui, a apei si detergentilor). Si, pe langa toate acestea, cine mai pastreaza in stoc un sortiment de mocheta atata amar de vreme?

Asadar, la un numar de ani se face o renovare, care include nu doar inlocuirea mochetei, ci si a mobilierului, finisajelor peretilor sau decoratiunilor textile, care sunt asortate conform unui concept de design. Practic, in ziua de azi niciun hotelier nu mai intervine asupra interioarelor fara ajutorul designerului.

Am facut aceasta introducere pentru a arata ca inlocurirea mochetei in hotel (camere, holuri, scari, lobby, sali de conferinte) este un fapt obisnuit, care tine mai mult de natura materialului decat de calitatea lui. Asadar, oricat de buna ar fi mocheta respectiva, la un moment dat va trebui indepartata, iar acest proces nu este deloc simplu. Faptul ca la inceput am fost foarte incantati de calitatea adezivului pentru montaj nu ne mai convine cand trebuie sa indepartam resturile ramase dupa dezlipirea mochetei. De cele mai multe ori este necesara o curatare manuala si chimica – de pilda decapantii pentru adezivii acrilici. Pentru situatii de acest gen a fost creat sistemul de montaj cu gripper, care permite aplicarea si indepartarea mochetei cu minimum de efort si de cheltuiala. Intr-o locuinta in care inlocuim mocheta odata la 10 de ani, poate ca nu este cazul sa il utilizam, dar in hoteluri, spatii de birouri unde se poate schimba frecvent chiriasul, sistemul merita toata atentia.

Scopul: individualizare  

Obiectivul prezentat aici este un hotel de 4 stele din Piatra Neamt; nivelul locatiei este bine reflectat de numarul de stele, calitatea finisajelor si mobilierului fiind deosebite. In ultimul timp cladirea a beneficiat de o renovare ampla, atat la exterior, cat si la interior, fiind adus la standardele scrise si nescrise (dar aducatoare de oaspeti) ale hotelariei moderne: fatade cortina, placari cu panouri compozite, noi functiuni si facilitati obtinute prin remodelarea structurii unui hotel cu traditie, dar devenit desuet. Diferitele tipuri de spatii pentru cazare (camere duble si apartamente cu spatii generoase pentru birou si meeting) au fost abordate diferentiat la nivelul pardoselilor, fiind folosite mai multe variante de mocheta (culoare si model) in functie de dimensiunile spatiului, iluminare si amenajarea generala (minimalist sau cu tenta clasica). In fond, intentia a fost cea de a asigura o ambianta calda, familiara si unitara, ceea ce se vede si in cazul mochetei.

Interesant este ca unele intarsiile sunt realizate din montaj, nefiind vorba de un model fabricat. In plus, mocheta folosita la lucrare este unicat, fiind fabricata in culori speciale alese de biroul de arhitectura, pe modelul (desenul) clasic al producatorului.

Metoda cu grippere

Se practica 3 metode importante de montare a mochetei in rola: lipirea cu adeziv (pe toata suprafata sau partial), cu banda dublu adeziva (ideala cand se doreste demontarea rapida a mochetei si refolosirea ei in alt amplasamnet – o varianta avantajoasa, dar ineficienta pentru trafic intens) si cea cu grippere. In cazul de fata, s-a optat pentru ultima varianta, pe grippere, asadar fara adeziv. Principiul este destul de simplu: la inceput se aplica perimetral o serie de sipci speciale (grippere), debitate in functie de forma camerei si fixate in holsuruburi sau cuie (eventual cuisoare de beton, daca este cazul). Aceste sipci sunt dotate cu tinte orientate oblic spre perete, pentru ca ulterior mocheta sa se ancoreze in ele. Se amplaseaza la mica distanta de perete (cam 1 cm, cat sa intre varful degetului), pentru ca marginile mochetei sa nu se sprijine in perete, ci sa se orienteze usor in jos. Ulterior suprafata se aduce la nivel cu ajutorul stratului de underlay, cu rol de preluare a micilor denivelari, izolare fonica si bariera de umiditate. Underlay-ul se lipeste de sapa cu un adeziv fixator. Apoi se aseaza mocheta nedebitata la locul destinat si se fixeaza în grippere lovindu-se cu un ciocan special in marginea mochetei. Aceasta ultima operatiune este de fapt cea mai importanta, pentru ca, executata de un profesionist, fixeaza mocheta si in acelasi timp o tensioneaza. Imbinarea între straifurile de mocheta se realizeaza prin termosudare, pardoseala textila fiind aplicata astfel flotant, fara racordare la suport.

V-am prezentat lucrarea de fata, realizata de 8 oameni intr-o perioada de circa 60 de zile (8.600 mp de mocheta), pentru ca acest tip de montaj este recomandat hotelurilor, datorita unor avantaje majore:
  • Fiind montata fara adeziv, mocheta se poate înlocui, la nevoie, rapid si usor;
  • Suprafata rezultata, intinsa si aproape elastica, este foarte confortabila la pasire;
  • Curațarea si aspirarea sunt mult mai eficiente, pentru ca mocheta nu mai este rigida.

Info

Obiectiv: Central Plaza Hotel - Piatra Neamț
Designer: Ardesign
Constructor: Proinstal
Montaj mocheta: Karina R
Suprafața acoperita: circa 8.600 mp

Sisteme profesionale pentru pardoseli