Montaj de gazon artifcial la noua bază sportivă FCSB din Berceni

Suport si adezivi » Suport si adezivi | 12 septembrie 2017

 

Logo WakolGazonul artificial este tot mai căutat pentru acoperirea terenurilor sportive moderne, fiind o suprafață de anduranță, rezistentă la solicitările mecanice intense la care este supus, mai ales în cazul competițiilor sau antrenamentelor de performanță. Aderența celui care calcă și elasticitatea sistemului de pardoseală trebuie să fie de asemenea cele optime (ferite de extreme) – toate acestea depind în bună măsură de starea și buna pregătire a stratului suport, respectiv de calitatea montajului, care trebuie să asigure o suprafață continuă, perfect netedă, bine drenată, fără sensibilități la apă, poansonare, variații de temperatură sau condiții extreme de mediu. Vă prezentăm în continuare o lucrare recentă, care s-a executat la terenul de antrenament al bazei FCSB de la Berceni – lângă București. Foarte importantă a fost aplicarea rolelor de gazon sintetic folosindu-se adeziv bicomponent WAKOL INTERCOL PU 271, un produs special pentru acest tip de lucrare, de exterior, cu lipire pe bandă din țesătură poliesterică.

 

Scopul montajului unui gazon artificial este apropierea de caracteristicile gazonului natural, evitându-se însă neajunsurile acestuia - de exemplu rezistența în timp, care impune schimbarea lui periodică, sau evitarea unei utilizări intense. Au existat în ultima perioadă numeroase discuții în lumea sportivă inclusiv despre configurația stadioanelor, care implică expunerea la soare torid în timpul verii, înghețul din sezonul rece ș..a.m.d. Iată de ce aceste sisteme artificiale sunt ameliorate și dezvoltate continuu în ultimii ani, atât în cadrul companiilor specializate în producție, cât și la locul de utilizare, unde sunt observate comportamentele în condiții de exploatare reală și sunt stabilite standarde de calitate, indicându-se și scopul utilizării (pentru antrenament, pentru competiții de diferite niveluri etc. ).

Un avantaj deseori menionat de specialiști este că, spre deosebire de terenurile de fotbal cu gazon natural, care necesită o mare cantitate de apă pentru udare, fiind vorba de suprafețe mari, terenurile cu gazon sintetic nu necesită absolut nici un fel de udare, ceea ce rerezintă economii importante de exploatare, inclusiv din perspectiva resurselor umane.

De asemenea, studiile au arătat o frecvență semnificativ mai mică a durerilor musculare, mai puţine lovituri, mai puţine leziuni şi mai puţine accidentări de ligamente pe terenurile de fotbal cu gazon sintetic.

 

În cazul montajului de gazon sintetic, stratul suport este foarte important, de aceea se dă totdeauna o mare atenție pregătirii acestuia. În principiu, există diferite modele de succesiune a straturilor de materiale pentru stratul suport, care să asigure rezistența și acel echilibru optim între elasticitatea și rigiditatea suprafeței, care să permită atât săritura corectă a mingii, cât și confortul la călcare, sau evitarea acidentelor jucătorului:

Variante:

·         pământ, în care se încorporează și sistemul de drenaj, apoi un strat de piatră spartă, criblură și ulterior nisip de construcție;

·         pământ, cu sistem de drenaj, peste care se așează criblură, apoi nisip;

·         beton, apoi o saltea specială pentru preluarea șocurilor (shock pad);

·         asfalt, apoi o saltea specială pentru preluarea șocurilor;

·         strat suport tare (pământ, asfalt, beton), apoi o saltea din poliuretan;

·         beton sau asfalt, apoi un strat din poliuretan turnat la fața locului;

 

După rezolvarea stratului suport, se trece la aplicarea efectivă a gazonului, care are câteva etape general valabile:

·         Se verifică planeitatea stratului suport, care trebuie să fie ireproșabilă.

·         Se așează și se desfac rolele de gazon peste acest strat suport (gazonul se fixează pe locul unde va fi lipit).

·         Se lipesc practic doar îmbinările; în acest scop, se ridică marginile între rolele de gazon, se întinde banda de lipire (care poate avea lățimi de 30 cm sau 50 cm) și se aplică pe aceasta adezivul cu ajutorul unui dispozitiv special.

 

Adezivul utilizat în cadrul acestei lucrări este unul bicomponent poliuretanic, WAKOL INTERCOL PU 271  (consumul este de 2,5 – 4 metri liniari de bandă per kilogram). Se amestecă cele două componente A și B până se obține o culoare uniformă, fără dâre, și se aplică pe fața superioară a benzii de montaj, utilizând aceste echipamente simple care facilitează derularea și liniaritatea fâșiei. Lipirea dintre bandă și intradosul rolei de gazon artificial este asigurată, rezistând la presiunile foarte intense care intervin pe teren.  

 

·         Marcajele se pot comanda direct de la producător: fie rolele vin deja tăiate și marcate direct, fie marcajul se face prin vopsire cu vopsele acrilice, după montajul gazonului.

·         Ulterior, se împrăștie nisip de cuarț pe toată suprafața (nisip uscat, cu o granulație de 0,4 - 0,8 mm; consumul, în funcție de înălțimea firului de iarbă, este de 14-23 kg / mp).

·         Apoi se împrăștie un strat de granule, care pot fi de cauciuc sau plută (consum, în funcție de lungimea firului de iarbă: 5-15 kg / mp). Cauciucul poate fi cauciuc SBR (care se obține din reciclarea anvelopelor uzate), cauciuc EPDM (special fabricat și care se poate livra deja colorant în nuanța pe care și-o dorește clientul, în special verde) sau cauciuc virgin TPE. Granulele de plută sunt considerate, desigur, varianta ecologică.

 

Întreţinerea ulterioară a terenului de fotbal cu gazon sintetic, deși redusă, este totuși necesară. Aerarea, perierea şi măturarea sunt cele mai imortante, pentru a menţine calitatea terenului de fotbal. Aerarea gazonului artificial garantează faptul că stratul de umplere nu se compactează, iar periajul menţine nivelul de umplere, precum şi păstrarea firului în poziţie verticală şi separată.
Măturarea este necesară pentru a scoate frunzele şi alte resturi care ar putea afecta suprafaţa terenului. Ploaia şi alte lichide intervenite accidental sunt evacuate cu ajutorul sistemului de drenare înserat în stratul suport, ceea ce împiedică dezvoltarea ciupercilor şi bacteriilor în gazon.

 

Lucrări de referință realizate cu adeziv Wakol pentru montajul gazonului artificial:

·         Terenul de Divizia A al echipei Concordia Chiajna;

·         Terenul Academiei de Fotbal Luceafărul din Cluj;

·         Terenul de antrenament al FCSB de la Baza de Antrenament de la Berceni;

·         Terenul de antrenament de la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, de la Ovidiu.

Numărul lucrărilor care pot fi menionate este însă mult mai mare; numai anul acesta , cu adezivul WAKOL INTERCOL PU 271 s-au montat în România peste 85.000 mp de gazon sintetic.

 

Lucrare - Montaj de gazon artificial

Obiectiv - noua bază sportivă FCSB din Berceni

Executant lucrare - MARSTAN SPORT Cluj-Napoca

Adeziv folosit – WAKOL INTERCOL PU 271

Produsele WAKOL, livrate prin Executiv Trading - Satu Mare

Consultant Tehnic Wakol-Loba Romania

Ioan Bodor | Tel 0040 727 886006

Sisteme profesionale pentru pardoseli