Montaj parchet la umiditate ridicata

Finisaje si intretinere » Finisaje si intretinere | 28 februarie 2012
Montaj parchet la umiditate ridicata

S-a discutat mult despre această lucrare, printre parchetari. Obiectivul era o clădire monument de arhitectură, iar locația – una cu specific: în Delta Dunării, unde natura obișnuiește să se învăluie într-o umiditate peste medie, fapt care, așa cum știm, influențează comportamentul în timp al lemnului. Abordarea a fost, așadar, specială, cu materiale speciale.


Amplasat în apropierea falezei Dunării, Muzeul de Artă din Tulcea cuprinde importante lucrări de artă, gravură și sculptură contemporană (7.015 exponate), remarcându-se printr-o excepțională colecție de avangardă interbelică: Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Frederic Storck, Ion Jalea, Oscar Han (inclusiv cea mai importantă colecție Victor Brauner din țară).
Clădirea, ridicată între anii 1863-1865 ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, denumită în epocă și Conacul Pașei, devine în 1878 sediul Prefecturii Județului Tulcea, având la parter Tribunalul Județului, Corpul Portăreilor și Curtea de Jurați.

O abordare responsabilă
Fost muzeu de științe naturale, înainte de a deveni muzeu de artă în 1950, frumoasa clădire în stil neoclasic avea nevoie de refacerea unei zone considerabile a pardoselilor și, pentru a păstra caracterul epocii în care a fost construit, s-a optat pentru parchet. În plus, este vorba despre o clădire monument de patrimoniu arhitectural, ceea ce implică o responsabilitate deosebită din partea proiectantului renovării și a executanților. Lucrarea de față privește montarea unui parchet de stejar din clasa ”select”, tăiat radial, cu dimensiunile de 1.000/100/20 mm, pe o suprafață de 730 mp. Uscarea parchetului a fost controlată în funcție de condițiile climaterice din Tulcea, în acest sens fiind realizat în prealabil un studiu pe ultimii doi ani. Rezultatele acestuia au indicat, în mod previzibil, o climă umedă caracterizată prin veri foarte călduroase. În plus, dat fiind faptul că montajul s-a realizat vara (în condiții de temperaturi peste 30 grade Celsius și umiditate relativă a aerului de 60-70%), excutanții au fost constrânși să folosească materiale speciale și o punere în operă adaptată corespunzător. Astfel, parchetul a fost montat voit la o umiditate a lemnului de 12-13% (peste medie), deoarece, dată fiind umiditatea relativă a aerului foarte ridicată din incintă, exista riscul dilatării sale ulterioare, ceea ce ar fi pus în pericol lucrarea.

Soluții adaptate zonei
Montajul parchetului s-a realizat pe plăci OSB așezate la rândul lor pe grinzi din rășinoase, pentru asigurarea unui spațiu de ventilare. Parchetul a fost lipit cu adeziv bicomponent (Mapei Ultrabond 902 2K), fiind ulterior șlefuit și chituit cu chitul Bona Mix Fill. Cât privește stratul de finisaj, și aici opțiunea aplicatorilor a fost condiționată de umiditatea foarte ridicată a incintei. Astfel, este știut că uleierea parchetului permite intrarea umidității aerului în lemn în proporție de circa 40%, în vreme ce sigilarea cu lacuri reduce acest procentaj la doar 10%. A fost ales de aceea un sistem profesional de finisaj, caracterizat printr-ohttp://www.pardoselimagazin.ro/admin/ rezistență deosebită la umiditate: grundul Bona Prime Intens, aplicat într-un strat și apoi lacul Bona Traffic Mat, aplicat în două straturi.
Aceasta a fost ”rețeta” aleasă de parchetari, una pe care ar fi bine să o luați în calcul atunci când montați parchet într-o zonă similară. Suntem siguri că există sumedenie de lucrări de parchet în Delta Dunării care ”scârțâie”, pentru că montajul a fost gândit ca pentru Bărăgan. O eroare care poate avea urmări importante – spun specialiștii.


Obiectiv: Muzeul de Artă Tulcea
Arhitect: A.I. Botez
Antreprenor: S.C. Coral S.R.L. Tulcea
Suprafață parchet: 730 mp
Adezivi: Mapei Ultrabond P 902 2K
Parchet stejar premium: S.C. Microforest S.R.L.
Sistem finisaj: grund Bona Prime Intens, lac Bona Traffic mat
Executant: S.C. Wood Style S.R.L. reprezentată prin dl. Sergiu Căprița

Sisteme profesionale pentru pardoseli