Montaj: terase și scări pentru o grădină de vis

Pardoseli » Lucrari de referinta | 22 aprilie 2014
Montaj: terase și scări pentru o grădină de vis

Terasele în aer liber, puncte de reper pentru amenajările exterioare rezidențiale, sunt privite și ca extensii ale zonelor de relaxare și socializare din locuințe, de aceea se caută pentru pardoselile lor materiale de calitate premium. În alegerea acestor materiale performante, care să aducă în același loc esteticul, practicul și rezistența în timp, se optează tot mai des pentru deck-ul din compozite tip WPC – este și cazul lucrării de față, unde montatorii au dovedit profesionalism și flexibilitate la situația de șantier, pe măsura exigențelor ridicate ale beneficiarului.

Gestionarea spațiului și traseelor

Este vorba, în fond, de un ansamblu de scări și terase care traversează și personalizează o proprietate deosebită, cu diferențe relativ mari de nivel și amenajări exterioare elaborate – gazon, plante decorative și flori, pietre de carieră atent amplasate, parapete din beton și piatră, grătar, chiar un mic iaz. Aceste diferențe de nivel trebuiau ”gestionate” astfel încât tranzitul să devină firesc, simplu, fără prea multe schimbări de ritm, cu zone de terasă care să ofere priveliști cât mai spectaculoase. Să nu omitem instalațiile care traversează proprietatea și drenajul apei, aspecte de care trebuie ținut cont în proiectarea căilor de acces și teraselor; din această perspectivă, un sistem cu montaj suspendat este totdeauna de preferat, deoarece permite drenajul apei cu efecte minime asupra materialului de pardoseală, iar demontarea în scopul unei intervenții sau reparații se face rapid, fără unelte elaborate. Din motivele enumerate, dar și pentru unitatea estetică, a fost ales sistemul de terase Relazzo de la Rehau, având la bază un material compozit din lemn provenit din silvicultura regenerabilă și polimeri de înaltă tehnologie. S-a optat pentru o culoare închisă, care poate sugera în același timp lemnul autohton băițuit, dar și o esență exotică, culoare rezistentă la acțiunea rezelor UV, cu o ușoară patinare naturală ce apare în timp.

Materiale verificate

Lucrarea a fost realizată în localitatea Livezeni, lângă Târgu Mureș, în toamna anului 2012 și primăvara anului 2013, de către o echipă de montaj a firmei Gacini Construct, condusă de domnul Gaciu Robert. Execuția s-a făcut în două etape deoarece proprietarul a vrut să verifice comportamentul materialului pentru o perioadă și în condițiile de iarnă ale zonei (dacă îngheață, alunecă sau crapă). Prin urmare, toamna a fost montat deck pe o suprafață de 40 mp, ca o prima etapă, iar lucrarea a fost continuată în primăvara anului următor, cu încă 150 mp. În general, provocările pentru rezistența pardoselile de terasă sunt, în ordine aleatorie, canicula (expunerea directă la razele soarelui), umezeala (pasageră sau persistentă, care modifică dimensional și creează condiții pentru dezvoltarea vegetației și microorganismelor ce erodează materialul), ciclurile îngheț-dezgheț, solicitările mecanice și cele chimice accidentale. Așa cum putem deduce, proprietarul a fost foarte mulțumit de comportamentul peste iarnă, fiind vorba de un material testat, inclusiv în condiții nordice. Cât despre aderență, trebuie menționat faptul că profilele au o suprafață rugoasă și rizuri ce împiedică alunecarea (sunt folosite și pentru zone de piscină, deci asigură aderența inclusiv pentru pășirea desculță, în condiții de umezeală, conform normativelor).
Între profilele deck-ului  există rosturi, în consecință apa se scurge firesc către stratul suport al terasei; dar mai există un avantaj: terasa nu trebuie să mai aibă pantă de scurgere, deci poate fi montată perfect orizontal. Pentru a permite drenarea apei și ventilarea profilelor, așa cum am spus, acestea au fost montate pe substructuri, incluse în sistem sau confecționate in situ. Sistemul Relazzo include un tip de profile dreptunghiulare (pe care sunt montate cu șuruburi profilele deck-ului propriu-zis)  – acestea au fost folosite la acoperirea scărilor și a zonelor de terasă aflate la cea mai înaltă cotă, luată ca reper. În continuare, pentru compensarea diferențelor de nivel, au fost folosite și substructuri din mici blocuri de beton și chiar din inox.

Provocări pentru montatori

O provocare din perspectiva montatorilor a fost faptul că nivelul ușilor de intrare ale casei era cu mult peste nivelul terasei ce trebuia acoperită cu deck (40 cm!). Pentru a ajunge deci cu nivelul terasei la pragurile ușilor, a fost necesară o substructură suplimentară din inox, peste care a fost montată structura propriu-zisă a sistemului Relazzo. De asemenea, nu a fost deloc simplă acoperirea scărilor, drepte sau curbate, cu numeroase trepte abordate individual. Acestea au fost acoperite inclusiv pe contratreaptă, prin fixarea pe dedesubt cu piese metalice în formă de ”L”. Totuși, cea mai dificilă a fost realizarea unei uși de vizitare pentru robinetele de apă, amplasată în punctul cu cota cea mai înaltă a terenului, spre intrarea pe proprietate. Date fiind exigența beneficiarului, dar și dorința montatorilor de crea o mască perfectă pentru ușa de vizitare, lucrarea a durat aproape o săptămână. Efotul însă a meritat, iar rezultatele se pot vedea în imaginile prezentate aici: o acoperire continuă, sigură inclusiv pentru copii (profilele goale pe dinăuntru au o elasticitate optimă, spre deosebire de alte materiale dure), fără așchii, fără crăpături, care necesită întreținere minimă (vopsirea nu este necesară) și, desigur, ecologică.

Info

Lucrare: terase și scări pentru o locuință privată
Executant: Gacini Construct – Oradea
E-mail: info@gacini.ro; www.gacini.ro
Data execuției: toamna 2012 – primăvara 2013
Materiale folosite: sistem Relazzo (Rehau)

Sisteme profesionale pentru pardoseli