Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
O biblioteca peste standardele europene: Biblioteca Nationala a Romaniei

Pardoseli » Lucrari de referinta | 04 mai 2012
Biblioteca Nationala a Romaniei

La sfarsitul anului trecut a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Nationale, urmand ca din primavara acestui an sa poata intra primii cititori. Cei care patrund in aceasta cladire raman impresionati de amploarea spatiilor, de calitatea finisajelor, inainte de a cere prima carte pentru lectura. Este o lucrare noua, pe care suntem datori sa v-o prezentam, in virtutea atributelor ei.


Istoria unui proiect

Sediul actualei Biblioteci Nationale a inceput a fi construit in 1986, dupa un concept care acum este considerat depasit in anii '90 ai secolului trecut, din punct de vedere tehnologic, al fluxurilor de trafic si din perspectiva destinatiei. Au fost discutii indelungate legate si de estetica imobilului, asa cum s-a intamplat cu majoritatea edificiilor care faceau parte din proiectul de sistematizare a centrului Capitalei, concretizat in mare parte prin ansamblul urbanistic Victoria Socialismului, incluzand Casa Poporului, actualul hotel JW Marriott, sediul Ministerului Apararii, ceva mai departe Casa Radio. Cladirea respectiva, in stil clasic, era considerata alterata de volume, decoratiuni si simboluri ale epocii socialiste. Ca urmare, dar si din cauza prioritatilor epocii, lucrarile au fost abandonate in 1989, apoi au fost reluate sporadic, dupa planurile initiale, pentru ca in 2004 sa se faca o revizie a proiectului conform noii destinatii hotarate, de centru cultural si biblioteca nationala. Lucrarile au fost reluate efectiv in 2009, astfel incat acum putem sa ne mandrim cu una dintre cele mai spectaculoase si moderne biblioteci din Europa. Este vorba despre spatii cu o suprafata de circa 112.000 mp, dintre care 9.000 mp sunt destinati amenajarii de birouri pentru Ministerul Culturii.

Biblioteca Nationala a Romaniei

Biblioteca Natională a Romaniei, ca institutie, isi are originile intr-una dintre cele mai vechi si reprezentative biblioteci din Romania - Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucuresti. Aceasta si-a deschis colectiile catre publicul larg in anul 1838, atunci cand au fost catalogate aproximativ 1.000 de volume de carte frantuzeasca. Dupa Unirea din 1859, aceasta a obtinut statutul de biblioteca nationala, primind alternativ denumirea de Biblioteca Nationala si Biblioteca Centrala. In anul 1864, prin legea Reglementarilor publice, este numita Biblioteca Centrala a Statului, denumire si statut pastrate pana in anul 1901, cand este desfiintata, iar colectiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Romane care primeste statutul de biblioteca nationala. Pentru perioada aceasta doar o singura functie nationala poate fi considerata relevanta pentru biblioteca, si anume functia patrimoniala. In anul 1955, fondul de carte revine noii biblioteci infiintate - Biblioteca Centrala de Stat, principala biblioteca publica din Romania. Este un moment important, fiind pasul crearii unei institutii biblioteconomice moderne, avand atributiile specifice unei biblioteci nationale, conform standardelor UNESCO. Imediat dupa prabusirea comunismului, la inceputul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aceasta isi dezvolta functiile, implicandu-se activ in numeroase proiecte nationale si internationale.
Vechiul sediu al Bibliotecii Naționale a Romaniei, cea mai mare institutie de acest gen din Romania, este amplasat in centrul vechi al Bucureștiului, in Palatul Bursei, in apropierea Pieții Universitații. De anul acesta, sediul va fi noua locatie de pe Bulevardul Unirii, vizavi de Tribunalul Bucuresti.

Reconversie arhitecturala

Urmarind indeaproape conformarea volumetrica a cladirii existente, a fost prevazuta o noua fatada de sticla, o dedublare volumetrica gandita ca o a doua “piele”, care lasa sa transpara deformat si deci critic, vechea fatada a “epocii de aur”. Apar astfel suprapuse elemente de expresie ale epocii digitale, mai degraba. Atriumul este spatiu cel mai impresionant al constructiei, cu o inaltime egala cu cea a intregii cladiri, potentata de un tavan de sticla care amplifica senzatiile. Un ascensor panoramic ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea acest spatiu in toata splendoarea lui. Trebuie spus ca in procesul de reconversie, au fost evitate demolarile, cautandu-se totusi solutii conceptuale si arhitecturale ale timpului nostru. Se poate considera, asa cum arata si reprezentantii bibliotecii, ca arhitectura noului sediu este un gest cultural.

Cifre

 • 14 sali de lectura specializate: 14.000 mp
 • Spatii de depozitare a cartilor: 35.000 mp
 • Birouri: 9.000 MP
 • 6 sali de conferinte
 • 5 sali pentru auditii si proiectii
 • Aula de 400 de locuri
 • 12 milioane de exemplare de carte 
 • doua cafenele si un restaurant
 • 350 locuri de parcare si spatii verzi
 • librarii, spatii tehnice, spatii de recreere si pentru copii
 • Investitie (reconversie/reabilitare): peste 100 milioane de euro

Pardoseli

Din perspectiva montatorilor de pardoseli, a trebuit avut in vedere caracterul public al spatiilor, 80% din activitatea institutiei bazandu-se pe gestionarea afluentei de cititori si specialisti care vor participa la evenimentele desfasurate aici (congrese, conferinte, lansari etc.). Prin urmare, au fost necesare pardoseli de cea mai buna calitate, de trafic intens, in foarte multe zone. In aula, unde traficul este cel mai intens, s-a mizat pe piatra, chiar sticla in care au fost incastrate litere volumetrice. Pentru celelalte spatii, era nevoie insa de niste pardoseli calde, care sa creeze o atmosfera familiara, apropiata. Asadar, s-a mers pe parchet, mocheta si linoleum, puse in opera de firma Top Wood din Bucuresti.
Asa cum ne-a declarat domnul Raul Carstea, Director Comercial al firmei Top Wood, a fost o lucrare de mare responsabilitate, dar care a decurs perfect datorita bunei colaborari cu antreprenorul general, Aedificia Carpati. Nu au fost inregistrate intarzieri sau probleme de alta natura, sapele au fost de foarte buna calitate, ca planeitate și rezistența. Astfel, echipa Top Wood a realizat montajul tuturor pardoselilor incadrandu-se in timpul acordat. In total, a fost vorba de 16.000 mp de parchet triplu stratificat de la firma Karelia (finisaj stejar), montat flotant, 20.000 mp de linoleum și 7.000 mp de mocheta, cu plintele aferente din furnir. Linoleumul a fost ales pentru caracterul lui ecologic, iar mocheta de tip rola, importata din SUA, este considerata peste standardele europene. „Produsele conteaza destul de mult, dar eu consider ca definitoriu este profesionalismul montatorilor și buna logistica a șantierului”, incheie reprezentantul Top Wood.

Info

Beneficiar: Ministerul Culturii
Proiectant: Carpati Proiect, Arh. Eliodor Popa
Antreprenor: Aedificia Carpati
Furnizor materiale si montator: Top Wood
Producator parchet: Karelia
Producator linoleum: Forbo Flooring Systems
Producator adezivi: Forbo Erfurt
Producator mocheta: ShawMark


Sisteme profesionale pentru pardoseli