Bona

ULTIMELE STIRI

Acord de cooperare intre Federatia Maghiara de Atletism si Conica AG

Compania elvetiana Conica, unul dintre principalii producato...

Participă la BIFE-SIM 2020!

ROMEXPO, în parteneriat strategic cu Asociația Producător...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...

O CASĂ INUNDATĂ ÎN LUMINĂ

Pardoseli » Lucrari de referinta | 21 iulie 2020

 

Reședința privată ale cărei imagini le vedeți aici este amplasată în nordul Capitalei, la Voluntari (spre Grădina Zoologică), o zonă unde au apărut în ultimii ani ansambluri rezidențiale și locuințe individuale cu arhitectură variată, cu multe spații verzi proprii și piscine exterioare. Construită pe două niveluri, subsol și parter, proprietatea respectivă nu este foarte vizibilă din stradă, spre deosebire de vecinătăți, dar odată trecând de poartă, intri într-o ambianță efectiv impresionantă, în care minimalismul, luminos și aerisit, pune în evidență finisaje de o calitate deosebită. Cele mai multe lucrări pentru pardoseli interioare și unele amenajări exterioare au fost realizate de echipa Glamour Floors, care ne-a și oferit câteva informații despre lucrarea respectivă. Proiectarea a fost asigurată de Cristina și Sorin Diaconescu, de la Outline Architecture Office din București.

 


Vorbim în aceste pagini de un proiect unitar, care ne oferă cele mai bune argumente pentru o arhitectură sim­plă, funcțională, în care natura este invitată să participe la scenariu, dar integrând în același timp tehnologia necesară; fațade trans­parente și elegante, spații interioare largi, deschise, cu perspective multiple, o curte interioară înconjurată integral de vi­traje, luminatoare, piscină și multe finisaje organice sau minerale. O casă cu tot ceea ce înseamnă confortul modern, ba mai mult decât atât, fără a avea nicio clipă senzația de lucru în plus, de ostentație, pe care o regăsim din păcate prea des în casele românilor.

 

Continuitate

Lucrările de pardoseli interioare și ex­terioare s-au derulat la finalul anului trecut, timp de circa o lună și jumătate, în care echipa Glamour Floors a avut de executat pardoseli interioare din lemn (parchet), placări ceramice și de marmură la interior și exterior, scări, placări de cărămidă aparentă pentru fațadă, diverse amenajări exterioare pe structuri metalice.

Livingul a fost abordat în consens cu arhitectura locuinței, în alb și culori naturale, cu câteva accente de albastru și roșu date de mobilier. Lumina de zi este suplimentată cu ajutorul unui luminator montat în terasa de deasupra. Cărămida aparentă cu care a fost placat exteriorul casei se regăsește și aici, potențând senzația de continuitate între interior și exterior pe care o oferă oricum vitrajele mari, cu deschidere spre o curte interioară cu arbuști și copaci (încă mici). În acest living, cu zonă deschisă de bucătărie și de dining, respectiv pe unele căi de acces din locuință, a fost montat un parchet de stejar Boen, din gama Stonewashed (Oak Coral), cu dimensiuni mari - 14 x 209 x 2.200 mm. Același material a fost folosit pentru placarea unor scări spre demisol și a câtorva pereți sau nișe, însumând aproape 500 mp de acoperiri. Parchetul respectiv este prefinisat cu ulei, deci nu a mai avut nevoie de un tratament suplimentar după montaj. Muchiile de treaptă au fost din aceeași gamă, fiind nevoie de 66 metri liniari pentru a proteja scările de uzură și a le da un aspect uniform. Montajul s-a făcut prin lipire cu adeziv silanic de la Murexin, iar pentru delimitare la perete au fost selectate plintele albe din MDF de la Arbiton MP 0801 (126 metri liniari). La sosirea echipei de montaj, șapele erau turnate, dar a mai fost necesară aplicarea unor autonivelante.

 

Între transparență și intimitate

Casa are nu mai puțin de 5 băi: 4 pentru dormitoare și una pentru a deservi zona de living. Cea mai mare și mai spectaculoasă este destinată camerei matrimoniale, cu saună și jacuzzi pe lângă facilitățile obișnuite. În plafon se deschid alte două luminatoare, ceea ce a permis inclusiv plantarea câtorva palmieri, la ghiveci sau într-o zonă amenajată cu pământ la nivelul pardoselii. Baia ma­tri­monială fiind o amenajare complexă, cu multe instalații, are o pardoseală supraînălțată pe structură metalică, iar deasupra a fost realizată o placare cu marmură Alaska, în care a fost integrată și cada tip jacuzzi.

Spațiile umede au mai fost placate cu ceramică (gresie, faianță și mozaic), circa 112 mp în total, folosindu-se adeziv Isomat AK 20 și chit Multifill Smalto, cu aspect porțelanat. Lucrările din urmă au fost exe­cutate în subantrepriză, pentru ca proiectul să se finalizeze mai repede. 

Piscina, amplasată în curtea exterioară, spre stradă, este înconjurată de o pardoseală ceramică supraînălțată cu aproape 1.300 de ploturi la distanțe de 60 cm, cu două cote de reglare: 80 – 130 mm și 130 – 220 mm, în funcție de conformația terenului și de pantele de scurgere necesare pentru ca suprafața să să nu mențină umiditatea.

Exteriorul casei a fost placat cu cărămidă aparentă (ceramică extrudată) de la Ströher, fiind utilizați pentru aceasta aproape 700 mp de piese și peste 3.000 de colțuri. Plăcile sunt orientate vertical sau orizontal, creând un joc dinamic dar discret, pentru a evita monotonia și a marca liniile construcției. Perimetral, în jurul casei a fost așezată piatră spartă, care permite evaporarea rapidă a apei din sol.    

O bună parte dintre amenajările exte­rioare a fost asigurată tot de Glamour Floors, inclusiv structurile metalice, precum cele de la porți, balustrade, gard și pergolă, pe care a fost montate scânduri din lemn exotic de cumaru cu secțiune 52 x 80 mm, la diverse lungimi. La exterior, Glamour Floors a furnizat și dalele pentru pavarea unor alei în curte, dar montajul efectiv al acestora a fost executat de către o echipă externă, așa cum se procedează deseori pen­tru a eficientiza munca de șantier.

Casa este înconjurată cu vegetație – gazon și arbuști; în spate, există chiar o mică seră. Deși spațile sunt generoase, totul a fost con­ceput la scară umană, iar transparența este prezentă doar acolo unde este necesară vieții de familie și deschiderii către cer sau natură, fără senzația de încălcare a intimității.

 

Info

Obiectiv: reședință particulară Voluntari
Proiect: Outline Architecture Office

Montaj pardoseli interioareși exterioare:
Glamour Floors

Placare fațade și amenajări exterioare:
Glamour Floors

Cărămidă aparentă: Ströher

Parchet: Boen

Adeziv parchet: Murexin

Plinte: Arbiton

Adeziv și chit ceramice: Isomat

Sisteme profesionale pentru pardoseli